Ябълчена киселина

Ябълчена киселина

0

. Ябълчената киселина принадлежи към групата на плодовите киселини, защото се среща предимно в плодовете. Употреба на ябълчена киселина Ябълчената киселина се използва в хранително-вкусовата промишленост под...

1

Киселини

Търсиш информация за Киселини? Разгледай последните ни публикации и статии за Киселини.
Аспарагинова киселина

Аспарагинова киселина

Аспарагинова киселина, позната още като аспартинова киселина или аспарагин представлява заменима аминокиселина, която изпълнява редица функции в организма. Заменимите аминокиселини са онези, които организмът може да...

Олеинова киселина

Олеинова киселина

свойства на зехтина се крият в състава му – той е изключително богат на олеинова киселина. Олеиновата киселина е важна част от групата на омега-9 мастни киселини. Тази група се състои от пет мастни киселини. От тях...

Арахидонова киселина

Арахидонова киселина

зависи от баланса на омега-3 и омега-6 мастни киселини в приеманата храна. Освен с поддържането на имунитета, арахидоновата киселина е свързана и с процесите на възстановяване след претоварване, тежък физически...

Розмаринова киселина

Розмаринова киселина

Розмариновата киселина е важен полифенол, който се съдържа в редица билкови растения като риган и розмарин. Розмариновата киселина се използва за овкусяване на храни, напитки, както и в козметичната индустрия...

Линолова киселина

Линолова киселина

Линоловата киселина представлява полиненаситена омега-6 мастна киселина, която е от изключителна важност за защитните функции на кожата. Тя е използвана в биосинтеза на някои простагландини и арахидонова киселина...

Фолиева киселина

Фолиева киселина

Фолиевата киселина или витамин В9, наричана още фолат или фолацин е В-комплекс витамин, известен с голямото си значение при бременност и превенция на дефекти при бременност. Тези дефекти включват малформация на...

Липоева киселина

Липоева киселина

Човешките органи не могат да бъдат максимално ефективни при производството на енергия от въглехидрати или мазнини, без помощта на липоева киселина. Тя е хранително вещество, класифицирано също като антиоксидант...

Салицилова киселина

Салицилова киселина

Салициловата киселина /salicylic acid/ представлява препарат, получен за пръв път от кората на бялата върба и листата на вечнозеленото растение гаултерия. В наши дни се получава по синтетичен път. Дерматолозите все по...

Никотинова киселина

Никотинова киселина

Никотиновата киселина /nicotinic acid/ представлява витамин от групата В, който е водноразтворим. Никотиновата киселина е известна и с други наименования, включително ниацин, никотинамид, витамин В3 и витамин РР. В...

Аскорбинова киселина

Аскорбинова киселина

Аскорбинова киселина, позната още като витамин С и L-аскорбинова киселина, е водно разтворим витамин. Нейните натриеви, калиеви, калциеви соли обикновено се използват като антиоксидантни хранителни добавки: E 300...

Омега-9 мастни киселини

Омега-9 мастни киселини

1

средиземноморската диета. Това е така, защото богатата на зехтин храна предпазва сърцето, а една от основните съставки на зетхина е олеиновата киселина. Омега-9 мастни киселини намаляват нивата на лошия холестерол в тялото...