Розмаринова киселина

Розмаринова киселина

0

Розмариновата киселина е важен полифенол, който се съдържа в редица билкови растения като риган и розмарин. Розмариновата киселина се използва за овкусяване на храни, напитки, както и в козметичната индустрия...

1

Киселини

Търсиш информация за Киселини? Разгледай последните ни публикации и статии за Киселини.
Никотинова киселина

Никотинова киселина

Никотиновата киселина /nicotinic acid/ представлява витамин от групата В, който е водноразтворим. Никотиновата киселина е известна и с други наименования, включително ниацин, никотинамид, витамин В3 и витамин РР. В...

Аскорбинова киселина

Аскорбинова киселина

Аскорбинова киселина, позната още като витамин С и L-аскорбинова киселина, е водно разтворим витамин. Нейните натриеви, калиеви, калциеви соли обикновено се използват като антиоксидантни хранителни добавки: E 300...

Липоева киселина

Липоева киселина

Човешките органи не могат да бъдат максимално ефективни при производството на енергия от въглехидрати или мазнини, без помощта на липоева киселина. Тя е хранително вещество, класифицирано също като антиоксидант...

Линолова киселина

Линолова киселина

Линоловата киселина представлява полиненаситена омега-6 мастна киселина, която е от изключителна важност за защитните функции на кожата. Тя е използвана в биосинтеза на някои простагландини и арахидонова киселина...

Фолиева киселина

Фолиева киселина

Фолиевата киселина или витамин В9, наричана още фолат или фолацин е В-комплекс витамин, известен с голямото си значение при бременност и превенция на дефекти при бременност. Тези дефекти включват малформация на...

Салицилова киселина

Салицилова киселина

Салициловата киселина /salicylic acid/ представлява препарат, получен за пръв път от кората на бялата върба и листата на вечнозеленото растение гаултерия. В наши дни се получава по синтетичен път. Дерматолозите все по...

Храни, предизвикващи киселини

Храни, предизвикващи киселини

1

на големи порции храни, съдържащи киселини в химичния си състав, тези киселини се отделят в големи количества, които не могат да се обработят напълно в стомаха и предизвикват неприятно парещо чувство. Въпреки че...

Аспарагинова киселина

Аспарагинова киселина

Аспарагинова киселина, позната още като аспартинова киселина или аспарагин представлява заменима аминокиселина, която изпълнява редица функции в организма. Заменимите аминокиселини са онези, които организмът може да...

Олеинова киселина

Олеинова киселина

свойства на зехтина се крият в състава му – той е изключително богат на олеинова киселина. Олеиновата киселина е важна част от групата на омега-9 мастни киселини. Тази група се състои от пет мастни киселини. От тях...

Арахидонова киселина

Арахидонова киселина

зависи от баланса на омега-3 и омега-6 мастни киселини в приеманата храна. Освен с поддържането на имунитета, арахидоновата киселина е свързана и с процесите на възстановяване след претоварване, тежък физически...

Ябълчена киселина

Ябълчена киселина

. Ябълчената киселина принадлежи към групата на плодовите киселини, защото се среща предимно в плодовете. Употреба на ябълчена киселина Ябълчената киселина се използва в хранително-вкусовата промишленост под...