Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Пяната при готвене на манджа

Пяната при готвене на манджа

Пяната при готвене на манджа

Пяната, която се образува при варенето на някои зеленчуци и месо не изглежда добре и повечето домакини се опитват да я отстранят, когато приготвят специална вечеря.

В японската кухня, например, обирането на подалата се пяна от сваряването на месо в тенджерата за готвене е изключително важно, за да се създаде една хубаво и чисто като бульон ястие. Това е допълнителна работа, но тя е от ключово значение за "рафинирания" вкус и доброто представяне на приготвеното меню.

Когато супата или бульонът са започнали да се варят, протеините, които се съдържат в използваните продукти, се втвърдяват и създават образуването на пяна, която се издига към повърхността.

Обикновено е белезникаво кафеникава на цвят и малко по-тежка като консистенция от останалата течност. Тя трябва да бъде отстранена възможно най-бързо преди да заври напълно, за да не се разнесе и смеси в бульона.

Ето как се прави това: Трябва да се подготви фина цедка от неръждаема стомана и съд, налят с вода, в който тя да се потапя. Когато супата започва да завира, стойте над печката.

Пяната при готвене на манджа

В момента, в който забележите надигащата се утайка към повърхността, вземете приготвената цедка и я дръжте в едната ръка, а с другата си подавайте купата с вода.

Започнете да загребвате пяната от бульона с помощта на цедката и след като чистата течност се отцеди и в нея остане само пяната, я потопете в купата с вода, за да я измиете. След това продължете да обирате утайката по същия начин.

Когато отстраните по-голямата част от пяната, оставете ястието да къкри на по-бавен огън, защото варенето на по-силна температура ще предизвика образуването на нова утайка и нейното последващо разтваряне, което ще направи по-тъмен бульона.

Не е нужно той да бъде напълно бистър и с отстранена изцяло мазна пяна- достатъчно е да има един по-приятен вид. По същия начин може да бъде отстранена и пяна при готвенето на някои варива като боб, леща, нахут.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
виокла
виокла
12.07.2013 11:25
гн Л.Камчев , вие сигурно сте професионалист - готвач ! Аз съм убедена , че много от младите домакини , не са запознати с тази процедура при готвенето !
1
1
Л.Камчев
Л.Камчев
10.07.2013 04:35
Абсолютно безполезна статия, това всеки го знае. Все едно да напишете статия как се пие вода или как се ходи на тоалетна :)
3
2
виокла
виокла
09.07.2013 17:41
Това е една от хубавите статии . /не са толкова чести /
1
1