Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всички ползи от Рукола на едно място

Всички ползи от Рукола на едно място

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
1274k
Салата с рукола

Зелените листни зеленчуци се консумират с голяма охота от някои хора. От гледна точка на здравето консумацията на тези листни зеленчуци има много предимства, по-специално за възрастните хора и болните

Листните зеленчуци, които се консумират на салати обикновено за засилване на апетита, са рукола, магданоз, кресон, маруля.

Руколата особено широко се използва в Средиземноморсия и Егейския регион.

Ето и какви са ползите от руколата:

- Включва витамини А и С. Съдържа калий и минерали като желязо и сяра;

- Тези, които искат да отслабнат, трябва да включат руколата в своя списък. Калориите ѝ са доста ниски - едва 25 калории в 100 грама. Хората, които искат да намалят теглото си, могат да консумират много рукола;

- Тя помага да се регулира сексуалния живот чрез повишаване на сексуалната енергия;

- Добър диуретик е. Отпуска храносмилателната система и предпазва от лошо храносмилане и подуване на корема;

- Тя помага за предотвратяване на чревни инфекции и мускулните контракции, както и срещу няколко вида рак. Тя инхибира растежа на раковите тумори - на простатата, на гърдата, на дебелото черво и дава защита срещу рак на яйчниците;

- Помага за почистване на организма от токсини. Осигурява основен принос за балансирането на холестерола. Полезна е срещу анемия;

Рукола

- Руколата е голям ресурс за здравето на черния дроб.;

- Тя има антибактериални и антивирусни свойства;

- Добра храна е за ноктите и косата. Помогне и да се подобри тенът.

- Руколата осигурява защита срещу скорбут, укрепва на костите. Тя дава възможност на отстраняване на костни и ставни болки;

Как трябва да се консумира руколата?

Това лечебно растение се използва за салати, може да се свари или да се използва сурова. Но когато руколата е сварена, много от витамините и минералите се губят. Така че, вместо на високи температури за дълъг период от време, трябва да я варите за не повече от 5 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest