Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни факти за месото, които трябва да знаете

Здравословни факти за месото, които трябва да знаете

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
39502
Телешко месо

1. Телешкото месо

- е полезно за подрастващите;

- предотвратява появата на анемия, защото съдържа висок процент желязо;

- помага ни да поддържаме здрави зъбите си;

- помага ни да поддържаме здрави костите си;

- предпазва от развитие на ракови клетки;

- увеличава продукцията на червени кръвни телца;

- помага в борбата срещу рака на гърдата и рака на простата

- спомага в борбата срещу затлъстяването.

2. Свинското месо

Джолан

- помага за поддържане на добро зрение;

- ценен източник на енергия;

- най-лесно смилаемото след агнешкото;

- спомага за нормалното фукнциониране на нервната система и подпомага умственото развитие;

- съдържа ненаситени мастни киселини;

- има високо съдържание на фосфор, необходим за растежа и доброто състояние на зъбите и костите /една средна проция доставя 36% от дневната ни нужда от фосфор/;

- спомага за доброто функциониране на бъбреците и нервната система;

- богато е на основни аминокиселини, необходими за човешкия организъм;

- богато е на калий;

- богато е на витамин В6, който стимулира обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини.

3. Агнешко месо

Агнешко

- Богато е на мастни киселини;

- Спомага за укрепване на мускулната система;

- Богато е на витамин В12, необходим за производството на червени кръвни телца и за обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини;

- Богато е на протеини /една средно голяма порция доставя 60% от дневната ни нужда от протеини/;

- Съдържа омега-3 мастни киселини, които предпазват от сърдечносъдови заболявания;

- Съдържат големи количества желязо и цинк.

4. Козе месо

Козе месо

- Съдържа по-малко наситени мазнини;

- Богато е на коензим Q10, който намалява лошия холестрол;

- Предпазва от исхемична болест на сърцето и намалява риска от инфаркт;

- Съдържа малки количества холестерол;

- Съдържа L-карнитин, който пренася мастните киселини до митохондриите, където те изгарят и се използват за енергия;

- Съдържа високи количества гама-линоленова киселина GLA, която спомага за намаляване на мазнините в организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest