Банани

редакция:
AdminAdmin
Администратор
9484
Банани

Бананите са дървоподобни растения, макар че практически спадат към тревистите. Наименованието банан се използва, за да се обозначат продълговатите плодове на растението. Всеки един банан, освен че притежава защитна кора отвън, от вътрешната страна има малки кожички, които се отделят под формата на лентички. Веднъж откъснат, бананът продължава да зрее - свойство, в което се е убедил всеки един от нас.

История на бананите

Бананите са едно от най-древните култивирани растения от човека. За негова родина се счита Малайския архипелаг, където населението го използвало за храна, която допълвала рибната диета. Редица сортове диворастящи банани могат да се открият и днес в Папуа Нова Гвинея, Филипините и Малайзия. Археологически следи, открити в Нова Гвинея показват, че банани са се култивирали още около 5000 г.пр.н.е. Голяма е вероятността банани да са се култивирали по-късно в райони на Югоизточна Азия. Счита се, че именно Югоизточна Азия е родината на вкусните банани.

В Китай се създават бананови плантации още от началото на 3 век. Римският писател Плиний Стари описва как Александър Велики вкусва бананите за пръв път в долините на Индия през 327 г.пр.н.е. Летописецът твърди, че именно великия войн отнася растението в Европа.

Съществуват догадки, че бананите са били познати още преди настъпването на европейците в тези земи. През 15 и 16 век португалските колонизатори започват отглеждането на банани в плантации в отделни части на Бразилия, Западна Африка и острови в Атлантическия океан. По време на викторианската епоха бананите не са популярни в Европа, въпреки че вече са били внасяни. Вече през ранния 20 век бананите стават обект на търговия в световен мащаб, отглеждани на много места, но най-огромния дял на производството е Южна и Централна Америка.

Сок от банани

Състав на бананите

Един банан съдържа: 86 калории, 1 гр. протеини, 3 гр. диетични фибри, 26.9 гр. въглехидрати, 467 милиграма калий, а също така магнезий, фосфор, селен, желязо, витамин А, С, В1, В2, В6, D, РР фолат, ниацин и други така важни за човешкия организъм полезни вещества.

Бананите са абсолютен рекордьор по съдържание на калий. В бананите има нишесте, белтъчини, летливи вещества, захари /най-вече захароза/, бета каротин, пектин, баластни вещества, ферменти.

Избор и съхранение на банани

Консумацията на недоузрели банани е вредна и може да доведе до разстройства и други храносмилателни проблеми. Поради тази причина, когато избирате плодове се оглеждайте за добре узрели плодове, които имат много леки кафеникави петънца по кората. Тези малки петънца показват, че банана е узрял, но когато са твърде големи и кафяви сочат точно обратното - бананът е твърде презрял.

Съхранявайте бананите на стайна температура, на открито, ако не са узрели. След това те могат да се сложат в хладилник, където кората им потъмнява чувствително, но за сметка на това плода запазва своите качества. Ако искате неузрели банани да узреят по-бързо, ги поставят в хартиена торбичка с авокадо.

Фламбирани банани

Банани в кулинарията

Бананите са изключително вкусен плод, който се консумира предимно в сурово състояние. Все пак те не се ядат единствено сурови. В Китай например приготвят невероятно вкусни пържени банани, във Венецуела правят бананов ориз с магданоз и черен пипер, а африканците слагат банани в почти всички свои ястия - каши, омлети, та дори и в доматена супа. В Уганда приготвят бананова бира.

Бананите са чудесно допълнение на много торти и сладкиши, те служат за украса и влизат в състава на много кремове. От банан се правят вкусни шейкове. Вкусът на този плод се допълва идеално от сладолед, прясно мляко и редица други плодове.

С банани може да си приготвите крем с банани, торта с банани, браунис с банани, тарта с банани, крамбъл с банани, чийзкейк с банани, катми с банани, кекс с банани, мляко с банани.

Ползи от бананите

Бананите съдържат три естествени захари - захароза, фруктоза и глюкоза, комбинирани с фибри. Консумацията на банани дава мигновен, устойчив и значителен тласък на енергия. Изследвания доказват, че консумацията само на два банана може да осигури достатъчно енергия за напрегната 90-минутна тренировка.

Бананите могат да помогнат за преодоляването или предотвратяването на значителен брой заболявания и състояния.

Депресия: Бананите съдържат триптофан, един от двадесетте общоприети "амино киселини", които правят всичките протеини, които организмът превръща в серотонин, който отпуска, подобрява настроението и като цяло създава чувство на щастие.

Следменструален синдром: Съдържащия се витамин B6 в бананите регулира нивото на кръвната захар, което може да повлияе на настроението.

Сушени банани

Анемия: Високото съдържание на желязо в бананите може да стимулира производството на хемоглобин в кръвта и така помага при анемия.

Кръвно налягане: Този уникален тропически плод е изключително богата на калий, с ниско съдържание на сол, което го прави идеален да победи високото кръвно налягане.

Мозъчна сила: Проучвания показват, че съдържащите калий плодове могат да подпомогнат мозъчната дейност.

Запек: Високото съдържание на фибри в бананите може да подпомогне възстановяването на нормалната дейност на червата.

Махмурлук: Бананите успокояват стомаха и увеличават нивото на кръвната захар, което помага за справяне с махмурлук.

Киселини: Бананите имат естествен противокиселинен ефект в тялото.

Сутрешно гадене: Консумирането на банани между храненията помага да се поддържа нивото на кръвната захар и да се избегне сутрешното гадене.

Нерви: Бананите имат високо съдържание на витамин В, който помага за успокояване на нервната система.

Язви: Бананите се използват като диетични храни срещу чревни нарушения поради своята мека текстура и гладкост. Те са единствените сурови плодове, които могат да се консумират без проблем в случаите на хронична язва. Те също така неутрализират прекомерната киселинност и намаляват дразненето в лигавицата на стомаха.

Температурен контрол: Бананите са плодове, които могат да понижат както физическата, така и емоционална температура на бъдещите майки.

Сезонно емоционално разстройство: Бананите могат да помогнат на страдащите от такова, защото съдържат естествени съставки за подобряване на настроението като хормона на щастието - триптофан.

Борба с тютюнопушенето: Бананите могат също да помогнат на хората, които се опитват да откажат тютюнопушенето. Съдържащите се бананите витамини В6, В12, както и калий и магнезий, помагат на тялото да се възстанови от унищожителните ефекти на никотина.

Стрес: Калият е минерал от жизненоважно значение, който помага за нормализиране на пулса, изпраща кислород до мозъка и тялото регулира водния баланс.

Риск от инсулт: Бананите, като част от редовното хранене могат да намалят риска от сърдечни удари с близо 40%.

Вреди от бананите

Зрели Банани

Както почти всяка една храна, така и бананите крият определени рискове за здравето. Познати са два типа алергии към бананите. Първата е свързана с т.нар. орален алергичен синдром, причиняващ сърбежи и подуване в устата и гърлото около час след консумация на плода. Втората е свързана с алергията към латекс и причинява уртикария и прояви на сериозни стомашно-чревни заболявания.

Друг сериозен потенциален риска от консумацията на банани е повишаването на нивото на глюкоза в организма, което ги прави неподходящи за диабетици и хора с висока кръвна захар. Това не означава, че диабетиците не могат въобще да ядат банани, а по-скоро трябва да са внимателни с количеството им.

Бананите може да причинят подуване на корема и стомашен дискомфорт, ако се консумират на гладно. Най-добре е да се ядат един час след обяд или вечеря и никога на празен стомах.

Ако имате по-чувствителен стомах, в никакъв случай не яжте зелени банани, защото те причиняват допълнителни раздразнения и дискомфорт. Избирайте само добре узрели банани и не консумирайте повече от 1 на ден, за да избегнете запек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес