Розе

Розе

Розе е приятно слабо таниново вино, което се произвежда от червени сортове грозде, но по технологията за получаване на бели вина. Цветът на виното е приятно розов, но е възможно да варира от бледи нюанси до тъмен цвят, който се приближава до светлочервен цвят. Цветът на Розе се доближава до червените вина, но вкусът наподобява белите вина.

Повечето хора свързват розето с лятото и това е напълно нормално, тъй като вината изглеждат изключително свежо със своя цвят и свеж и ненатрапчив плодов аромат. Розето е изключително пивко и леко вино. Всичко това го прави изключително привлекателно, особено за нежния пол.

История на Розе

Мнозина смятат, че розовите вина са едни от първите, познати на човечеството. Причината за това е, че най-древните техники на винопроизводството са приключвали твърде бързо и така вината са приличали повече на розе, отколкото на червените сортове вино. Промяната настъпва в края на Втората Световна война.

Тогава виното Розе се превръща в истински хит в Америка и Западна Европа. Винопроизводителят Боб Тринчеро е твърдо убеден, че виното ще се търси и затова го представя на широк кръг хора. В Америка виното не се нарича розе, a blush, което означава румено вино.

Производство на Розе

Розето се получава след отделянето на гроздовите зърна от чепките, а мъстта се оставя да престои с ципите, като времето на престой зависи от сорта на гроздето и степента му на зрялост. Най-често е между 2 и 6 часа. След това се прави пресоване и ферментация. Колкото по-интензивно е пресоването и престоят, толкова по-тъмен става цветът на Розето.

Всеки винарски район в света, който произвежда Розе, се отличава с нещо пред другите. Една от основните причини е, че в някои райони климатът е идеален за бели вина, но в същото време там има само червени сортове.

Вино Розе

В Испания и Франция се произвеждат големи количества Розе, защото то е много по-подходящо за летните месеци от характерното за тези райони тежко червено вино. В Италия не се произвежда толкова Розе, тъй като италианците винаги могат да заменят червеното вино с бяло. Най-важната особеност на розетата е, че то се произвежда изцяло от червени сортове грозде.

Характеристики на Розе

По-голямата часто от цвета и аромата на виното зависят от времето, в което мъстта ще престои с ципите, където се намират багрилните вещества. Температурата също е важен фактор. Цветовете на Розе варират от т.нар. луков цвят до ягодов цвят.

Добре направеното розе обединява в себе си плътността на червеното вино и плодовите нотки на бялото. Розето печели все повече почитатели и поддръжници заради лекия си и освежаващ стил.

Най-известното Розе в света идва от небезизвестния френски район Прованс. Това Розе е по-сухо от останалите си събратя и е най-подходящо за поднасяне с морски дарове, свинско филе, паста или лека риба. Розето Прованс се произвежда в около 80 малки селца, разположени между Марсилия и Ница.

Едно от най-скъпите пенливи вина пък е Розе Champagne. Цветовете му варират от светлосиво до розово, светло или тъмнорозово.

Поднасяне на Розе

Розе се сервира по-рядко в сравнение с белите и червените си събратя, но през последните години все повече хора залагат на приятния му вкус.

Розе и храна

Розето лесно се съчетава с храна, но все пак няма как да си отива с всяко ястие. Най-добрата комбинация за Розе е ордьовърът. Виното е подходяща компания за бели меса, гризини, хапки с леки сирена, ядки и карамелизирани плодове.

Розето спокойно може да прави компания и на основното ястие, като най-добрият избор тук са дивеч, риба, панирани сиренца или кашкавал, както и всякакви морски дарове – миди, калмари, скариди и октоподи.

Голяма грешка е да се сервира розе с мазни меса, пържени меса или тежки ястия с месо. Розето чудесно допълва ястията в средиземноморската кухня, които съдържат зехтин, маслини, сушени домати, люти чушки и чесън.

Италианската паста с доматен сос и морски дарове, прясно агнешко месо и пушена шунка също ще погалят по-добре небцето, ако са поднесени с розе.

Розето е много подходящо и за поднасяне на десерти. Не всички десерти са подходящи – заложете на сметанови сладкиши, плодове, палачинки, сиропирани сладкиши. От плодовете най-подходящи са цитрусите, пъпеш или череши.

Не залагайте на шоколадови сладкиши, както и десерти с ликьори и кафе – те са подходящи само за червеното вино. Основният принцип за съчетаването на вино с храна е да се позволи на едно от двете да има доминантен вкус.

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Сия Рибагина
Сия Рибагина
18.02.2016 23:02
Любимото ми вино,много приятно и леко
0
0
Люси
Люси
15.12.2015 13:55
Розето има много приятен вкус и е идеално за топло време!
0
0