понеделник, 8 февруари

Пуешко Месо

4.0 от 8 Гласа

Вероятно няма друга храна, която винаги да ражда в съзнанието ни образа на празник, семейство и приятели, като пуйката. Зимата е сезонът, в който се наслаждаваме на пуешкото месо, но прекрасният й вкус и хранителна стойност би трябвало да усещаме целогодишно, тъй като при желание тя може да бъде намерена в магазините през всички сезони.

Пуйките са родом от САЩ и Мексико и са храната, която е част от традиционната култура на местните американци. Христофор Колумб е пренесъл тези птици при връщането си в Европа от Новия Свят и около 16 век те вече са се отглеждали домашно и в Италия, Франция и Англия. Отначало пуйките са били сервирани само на празничните кралски трапези, но скоро се разпростанили и из останалите слоеве на обществото.

Дълго време пуйката се е асоциирала с американската история. Човек я е свързвал с пилигримите и вечерите за Деня на благодарността.

Бенджамин Франклин е имал усещането, че пуйките са изцяло американско творение и бил разочарован, когато за национален символ бил избран орелът, а не пуйката. Като икона на Америка и на свободата, популярността на тази птица не се изчерпва дотук - първата храна на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин, стъпвайки на луната, била именно печена пуйка.

Днес държавите, които консумират най-много пуешко месо на глава на населението са Израел, САЩ, Франция, Италия, Великобритания, Канада и Холандия.

Печена Пуйка

Състав на пуешкото месо

Пуешкото месо е много важен източник на витамини от В групата, на минералите фосфор, цинк, селен и желязо. То е богато на протеини и в същото време няма почти никакви мазнини.

100 пуешко съдържат 136 ккал, 3 г ненаситени мазнини, 25 г белтъчини и 0 г въглехидрати.

По-голям процент мазнини има в черното пуешко месо, докато бялото е по-нискокалорично. Второто представлява 70% от пуйката.

Избор и съхранение на пуешко месо

- Ако купувате цяла пуйка, избирайте такава със солидна и закръглена форма. Тя трябва да се усеща еластична при лек допир и да няма неприятна миризма.

- Ако продават пуйката с кожата й, тя трябва да е бяла на цвят.

- Ако купувате замразена пуйка, внимавайте да няма остатъци от лед в опаковката, защото това означава, че пуйката може да е замразявана повторно.

Кулинарна употреба на пуешко месо

- Както и с останалите меса, внимавайте когато обработвате суровото пуешко месо. То трябва да не влиза в контакт с други храни, особено с тези, които се сервират без подлагане на термична обработка. Измийте дъската за рязане, приборите и ръцете си с гореща сапунена вода след приключване на работата Ви с месото;

Пълнена Пуйка

- Ако рецептата Ви изисква мариноване, винаги поставяйте месото с маринатата в хладилника;

- Ако размразявате пуешко, го направете в хладилника, а не на стайна температура;

- Ако сте закупили пуйка с вътрешности трябва да ги разделите

Пуешкото месо се комбинира много добре със зеленчуци, картофи, ориз. Може да се пече и задушава, като е важно да се отбележи, че изисква по-дълга термична обработка. Тъй като пуешкото месо е малко по-сухо от останалите, препоръчва се по възможност да бъде приготвено със сос. Пуешките пържоли се комбинира добре с бира и гъби, с боровинков сос и със сметана и гъби.

Може да използвате пуешко месо за направа на сандвичи и бургери; сервирайте пуйката върху маруля с кубчета сладки картофи, боровинки, орехи и винегретен сос. Пуешкото месо придобива много интересен вкус в комбинация с праз, бадеми, сушени кайсии и целина.

Ползи от пуешко месо

- Съдържа селен - минерал, имащ антираково действие. Пуешкото месо съдържа селен, който е микроминерал с анти-оксидантно, анти-раково и анти-възпалително действие. Той е необходим за правилното функциониране на антиоксидантната ни система, която редуцира нивата на вредните свободни радикали в тялото. Направени с животни проучвания показват, че има сериозна връзка между приема на селен и случаите на рак.

Пуйката е много добър източник и на предпазващия от рак витамин В3 - ниацин. Компонентите на ДНК-то изискват ниацин и липсата му се свърза директно с генетични увреждания.

- Съдържа витамини В за енергия и сърдечносъдова защита. Месните продукти, като пуешкото, са добър източник на витамини от В групата. Пуйката е добър източник не само на ниацин, но и на витамин В6. Тези два В витамина са важни за произвеждането на енергия, а ниацина е особено полезен за регулиране на нивата на захар в кръвта.

Вреди от пуешко месо

Пуешкото месо е сред малкото храни, съдържащи пурини - затова хората, имащи проблеми с приема на пурини, трябва да избягват приема на пуешко месо.[научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Бъди първият, който ще даде своя отзив тук!

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

Тук виждаш статия за Пуешко Месо от раздела за различните продукти в Готвач.бг. Ако мислиш, че информацията за Пуешко Месо е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от линка за контакт. Търсиш още информация за Пуешко Месо? Пиши ни и нашите автори ще разширят статията.