събота, 23 август

Салвия

4,5714285714286 от 14 Гласа

”Защо човек да умира, ако в неговата градина расте салвия? ”, гласи една древна арабска пословица. В знаменития „Салернски кодекс на здравето” пък на салвията се акцентира с думите: „Салвия, ти си нашия спасител, помощник и природен дар”. Това растение, популярно в традиционната медицина и в кулинарията, има сякаш магични свойства – както за здравето, така и съчетание с различни продукти при готвене.

Салвията (Salvia officinalis) е известна още като градински чай, божигробски босилек, теменче, рожково биле. Името й идва от латинското „salveo“, което буквално означава здраве, лековит или „здрав съм”. Всъщност салвията е полухраст, висок около 30-60 см. Заради красивите си лилави цветове се отглежда често като градинско цвете. Притежава специфичен и силен аромат, което прави градинския чай доста подходящ за подправка в кулинарията.

Салвията произхожда от европейското и малоазиатско Средиземноморие. Тя е изключително издръжлива на зимните студове и затова често се отглежда и на много други места по целия свят, включително и в България, където намира отлични условия. За родината на салвията са сочени някои страни по Средиземноморието - Франция, Испания. Днес обаче салвията е широко разпространено растение в цяла Централна Европа.

Салвията цъфти през юни-юли, най-често с ярко лилави дребни цветчета. Листата й са продълговати, вечнозелени и мъхести. Салвията предпочита слънчеви места, песъчлива почва и сух климат. Когато салвията прецъфти, трябва да отрежете 2/3 от височината й. Може да се сдобиете със семена на салвия от цветарски или билкарски магазин и да отглеждате растението в домашни условия.

Червена салвия (Salvia splendens) не трябва да се бърка в никакъв случай с Perennial Maroon Salvia. Всъщност салвията има много разновидности, сред които по-известни са: Berggarte (с обли листа и компактен растеж, Tricolor (листата в основата са сребристозелени, а по краищата стават бледо жълти до пурпурни), Salvia lavandulifolia и др.

Състав на салвията

В листата на салвия, и по-специално в „Салвия Официналис“, се съдържа около 1, 5 – 2% етерично масло. 100% чистото масло от Мускатен градински чай съдържа активни компоненти като туйон (41-60%), борнеол (7-16%), цинеол, камфор. Отличава се със специфичен тръпчив, свеж аромат с мускусна нотка.

Съдържащият се в маслото естрадиол понижава повишени показатели на инсулин. Спомага за лечението на артрит, бактериални инфекции, отоци и инфекциозни болести на гърлото. Наричат го още "масло на средната нота" или "женско масло”. В салвията са открити алкалоиди, флавоноиди, дъбилни вещества, урсолова, олеанолова и хлорогенова кислини, витамин Р, витамин PP, ниацин, и провитамин А, витамин B1, никотинова киселина, фитонциди, уваол, парадифенол.

Листа на Салвия

Избор и съхранение на салвия

Изсушената салвия може да се закупи от редица магазини. Съхранявайте подправката на сухо и хладно място. Ако решите може да отглеждате и салвия в саксия, като по този начин ще се наслаждавате на страхотния ѝ аромат в своя дом. В саксия салвията издържа на много ниски температури, а през зимата няма нужда от много напояване с вода.

Кулинарно приложение на салвията

Салвия Официалис е най-употребявания в кулинарията вид салвия. Листата на градинския чай имат много силен аромат, затова от нея са достатъчни малки количества. Още на древните римляните използвали салвията при готвене.

И днес употребата ѝ е широка в традиционната италианска, а и в световната кухня. Салвия се използва предимно за приготвяне на телешко и свинско. Най-известното ястие с нейния аромат е Салтимбока по римски (Saltimbocca alla romana) - ролца от телешко, прошуто и прясна салвия.

Традиционно салвия се използва и при приготвянето на различни видове паста - ньоки или друга паста, се покриват със сос от пържени в масло до покафеняване пресни листа от салвия. Може да постигнете необичаен и уникален вкус на салатите, ако ги поръсите със свежи цветове от растението. Използвайте суха салвия за ароматизиране на тестени изделия.

Ползи от салвията

Хипократ считал салвията за свещена билка и чудотворен лек при безплодие. Бушуващите епидемии в Древен Египет довели до масова смърт и жените били принуждавани да пият салвия, за да се умножи населението. През Средновековието със салвията дори се лекувала чума.

Навярно най-интересната легенда, свързана със салвията е тази за раждането на Христос, или по-специално след неговото раждане, когато Йосиф и Мария бягали от войската на цар Ирод. Те тръгнали от Витлеем към Египет и от страх да не бъдат хванати, скриват рожбата си сред избуялата салвия покрай пътя. От тогава се вярва, че растението е придобило чудотворните си лековити способности, а който консумира салвия ще се радва на дълъг живот и дори безсмъртие.

Чай от Салвия

Хипократ и Диоскорид считали градинския чай за свещена трева. Въвели го в медицината, като противовъзпалително, стягащо, дезинфекциращо, кръвоспиращо и омекотяващо средство. И днес в народната медицина градинският чай се използва при камъни в урината, заболявания на бъбреците, при ревматизъм, тахикардия.

Отварата от надземната част прилагали с мляко против кашлица, а също и като ароматно и подобряващо храносмилането средство. За лечебни цели се използват листата на салвията, които са носители на нейния приятен аромат. Листата на градинския чай се използват за направата на чай.

Някои видове салвия обаче, като „салвия дивинорум“ имат наркотично действие и не бива да се прекалява с консумацията им. Салвията дивинорум е силен халюциноген, макар че действието му е краткотрайно. Този вид салвия се приема чрез дъвчене, пушене или като тинктура. Крайният резултат е смях и еуфория.

Салвията е силен антиоксидант, има противовъзпалително и кръвосъсирващо действие. С чудотворната билка могат да се лекуват косопад, заболявания на дихателната система и храносмилателния тракт, има облекчаващо действие при язва и гастрит, намалява потоотделянето и успокоява внезапните топли вълни при климакс. При заболявания на стомашночревтния тракт: 5 г ситно нарязани листа салвия се варят с 400 мл гореща вода; приемат се по 20-30 мл на всеки 3-4 часа.

С отвара от градински чай могат да се третират успешно изгаряния, ухапвания, кожни заболявания, както и гинекологични заболявания, като проблеми с обилно бяло течение. Компреси със салвия пък помагат при артрит и травми.

Чай от салвия може да пиете всеки ден като профилактика. Препоръчва се при силни менструални болки и нарушен менструален цикъл, за укрепване на имунната система, подобряване на храносмилането и лекуване на афти. При жените с нарушен менструален цикъл способства за неговото възстановяване, премахва болки. При климакс успокоява внезапните топлинни вълни, потенето, успокоява нервите. Ефикасно при бяло течение и генитален херпес.

Чаят от салвия се консумира и ако ви гони безсъние, депресия, умора, главоболие. Билката може да подобри паметта ви, заради което се препоръчва при Алцхаймер и деменция.

Маслото от салвия притежава много доказани преимущества. То стимулира и балансира нервната система, отстранява безсъние, слабост и депресия, значително подобрява паметта. Повишава умствената и физическа работоспособност, активизира дейността на главния мозък.

Маслото от градински чай може да се използва и за премахване на спазми, нервно напрежение, облекчава главоболие. Очиства и стимулира кръвоносната система. Салвията помага още при бронхит, кашлица, простуди.

Вино от салвия

Виното от салвия се прилага при проблеми със стомашно-чревния тракт. 80 г листа от салвия се заливат с 1 л червено вино и престояват 8 дена. Приемат се по 20-30 мл след хранене.

Вреди от салвията

Салвията не се препоръчва за бременни и кърмачки. Също така е противопоказна за хора, които страдат от остър нефрит.

Бъди първият, който ще даде своя отзив тук!

Тук виждаш статия за Салвия от категорията за различните подправки и билки в Готвач.бг. Ако мислиш, че информацията за Салвия е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от формата за контакт. Търсиш още информация за Салвия? Пиши ни и нашите автори ще разширят рубриката.