Gotvach.bg»Съвети»Какво е тортила?

Какво е тортила?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Какво е тортила?

Зад името тортила или тортия (на испански tortilla) се крият не един, а два продукта. В Испания тортилата се използва, за да се опиша типичния за испанската кухня омлет, приготвен с картофи и яйца.

В Латинска Америка обаче тортията означава нещо съвсем различно. Там с тортия (тортила) се обозначават плоски питки, приготвени от пшеничено брашно или от царевично брашно, които се използват за приготвянето не само на вкусни буритос, но също енчеладас и такос.

Тънко разточените царевични питки се пекат на жар, след което се пълнят с различни видове месо, зеленчуци и сосове. В този смисъл мексиканската тортиля, използвана за направата на бурито и каседия много напомня добре познатите у нас питки за дюнер.

Царевичната тортия, която мексиканците хапват всекидневно, може да бъде изпържена и под формата на чипс или така добре познатия на мнозина тортия чипс. По традиция тортия чипсът се поднася с някой традиционните мексикански сосове – гуакамоле или салса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати