Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
РациРаците са едни от морските дарове, така любими на мнозина от нас. Раците са от семейство Ракообразните (Crustacea), които са подтип безгръбначни трипластни животни от тип членестоноги. Познати са около 400 вида раци - както...
19 Март
Рулца от рациРулца от раци са сурогатен продукт на съвременната хранителна индустрия. Макар и да се наричат рачешки, много страни се въздържат от това наименование за обозначаване на апетитните червено бели пръчици с аромат на рачешко...
05 Март
2
Как да приготвим рациСочното сладко месо на раците се харесва както на възрастните, така и на децата. Ордьоврите и ястията от раци са популярни в много национални кухни.
Най-вкусни са речните раци, уловени в ранните дни на есента. Тогава...
21 Август
Как се приготвят рациИма много различни начини за приготвяне на вкусни ястия с раци. Раците са перфектно мезе за бира. Най-лесният начин да ги приготвите е да ги сварите във вряща вода с добавка на черен пипер на зърна, сол и копър....
06 Януари
Варени рациСлагате вода на котлона да заври.
Прибавете подправките и оставете няколко минути да ври.
Добавяме изчистените раци във врящата вода и оставяме за около 6-7 минути.
Сервирайте по желание с лимон....
29 Февр.
Какво съдържат рулцата от рациОсновен компонент на рулцата от раци не е месото от рачешки опашки, а пречистен рибен белтък, известен като сурими. Сурими се прави от месото на бяла риба, най-често хек, но също така риба меч, тилапия, различни видове...
26 Март
20
Ароматни речни рациВ дълбока тенджера поставяме вода горе-долу колкото да покрие раците изцяло. Добавяме солта и свежите подправки.
Чесъна го обелваме и слагаме скилидките във водата цели. Измиваме раците и ги почистваме, като махаме с леко...
17 Май
Раци по ростовскиВ тенджера се кипва половин литър вода, добавят се нарязаните на ситно моркови, чесън и лук, черният пипер, дафиновите листа, виното и солта.
Щом течността кипне, се пускат почистените предварително раци и се варят до...
21 Дек.
Супа от рациИзмийте и почистете раците, като махнете и средната перка на опашката. Сложете ги да се сварят във вряща вода с 1 чаена лъжичка оцет, парче морков, парче керевиз, щипка настъргана кора от лимон.
След сваряването (около...
02 Юни
3
Каша от рациСварете и почистете раците. Нарежете лука на полумесеци и го задушете в мазнина.
Прибавете брашното и разбъркайте. Сложете солта и червения пипер.
Добавете бульона, в който са врели раците. Оставете яхнията да ври...
06 Февр.
Раци с оризСварете ориза в разтворения бульон. Добавете месото от раци и разбъркайте. Наръсете с черен пипер и сол по желание.
При поднасяне се оформя купчинка от ястието и се гарнира със свежа салата....
12 Април
Суфле от рациСварете раците и отделете месото им. Запържете брашното в мазнина, разредете го с прясно мляко и отдръпнете от котлона.
Щом сместа се охлади, добавете отделените жълтъци, а след това и разбитите белтъци.
Прибавете...
02 Юли
Салата от рациСварете раците за около 15 минути в подсолена вода заедно с дафиновия лист, лимоновия сок, моркова и целината. След като отстраните от огъня, ги оставете да престоят във водата за още около 10 минути.
Отделете месото от...
21 Февр.
Морски раци натюрИзплакваме раците на течаща вода и с помощта на кухненска щипка или голяма лъжица ги хващаме и прехвърляме в тенджера, като внимаваме да не ни ухапят.
На дъното на тенджерата, преди да сложим раците, слагаме стръкчета...
28 Май
Полезни ли са рулцата от раци?Рулцата от раци са популярна храна, която хората предпочитат по празници, специални случаи или просто когато искат да се поглезят с нещо. Чудесна добавка към салати и студени предястия, те са полуготов деликатес с нестандартен...
28 Ноем.
За и против рулцата от рациСигурно се сещате за безброй рецепти за салати и предястия, които се приготвят от рулца от раци и самите вие обичате както да ги приготвяте, така и да ги консумирате. Считате, че те са истински деликатес, който освен...
28 Февр.
Панирани рулца от рациРулцата от раци се обелват от целофана и се посоляват съвсем малко.
В купа си разбивате яйцата с брашното до гъстотата на гъста боза, може да добавите и малко бира, ако ви се е получила гъста смес.
Поръсвате с черен...
10 Дек.
3
Пълнени раци с портокалиРазрязваме портокала на две и издълбаваме вътрешността.
Нарязаните на дребно ябълка, сварените и изчистени раци, вътрешността от портокала, леко задушения в лимонов сок керевиз се разбъркват хубаво заедно с майонезата...
23 Дек.
Марсилско суфле с рациМесото от раци се нарязва на парченца. Добавят се нарязаният на ситно чесън, кориандърът, маслото, лимоновият сок, сметаната, солта и черният пипер.
Отделят се белтъците на яйцата, разбиват се на сняг и внимателно се...
06 Февр.
Хрупкави рулца от рациОбелваме всяко рулце от целофана, в които са увити, и всяко потапяме във брашно.
Разбиваме яйцата със черен пипер. Потапяме във разбитите яйца и после в галета.
Загряваме олио в по дълбок тиган и пържим до златисто...
25 Май
Раци със сметанов сосВнимателно пуснете живите раци във вряща вода и ги бланширайте за 2 минути. След това изчистете раците, като отстраните главата и краката. Може да оставяте само бялото месо от опашката и по-големите щипки. Поръсете ги с черен...
23 Юли
Задушени раци с бираРаците се измиват почистват и сваряват в 2 ч.ч. вода, бирата, нарязаната чушка и малко масло.
Сварените раци се запържват леко в сгорещено масло + 3 с.л. от бульона, в който са се варили.
Поднасят се топли с лимон...
29 Септ.
Панирани рулца от рациОт всички продукти, без ролцата, приготвяме смес.
В тази смес потапяме 1 по 1 ролцата и пържим в олио. Прекрасно мезе за ракийка....
20 Февр.
6
Варени раци по рускиРяпата, морковите и магданозеният корен се обелват и се режат на кръгчета. Заливат се с вряла вода, добавя се сол и дафинов лист и се варят 40 минути.
Добавят се раците, на които предварително е отстранена средната перка...
04 Август
Речни раци на жарЗа осъществяването на тази рецепта е необходимо да се запали огън до получаване на жар. Трябва да се уловят раци, като се подбират по-големите. Излизат повече привечер.
Хващат се точно зад щипките, за да не ви ощипят....
11 Окт.