Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво съдържат рулцата от раци

Какво съдържат рулцата от раци

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Какво съдържат рулцата от раци

Основен компонент на рулцата от раци не е месото от рачешки опашки, а пречистен рибен белтък, известен като сурими. Сурими се прави от месото на бяла риба, най-често хек, но също така риба меч, тилапия, различни видове акули. То се надробява до пюре и след това се сварява, за да стане еластично. На японски сурими означава пюре от риба.

Освен сурими в състава на рулцата от раци влизат картофено нишесте, растителна мазнина, сол, захар, вода, натурален ароматизатор, натурален оцветител и хранителни добавки, подчертаващи вкуса и запазващи структурата на продукта при дълбоко замразяване.

Нишестето в рулцата от раци се използва като свързващ елемент на молекулите на рибния белтък. След температурна обработка нишестето дава на крайния продукт допълнителна еластичност.

Но количеството нишесте в продукта не бива да превишава 10%, защото в противен случай крайният продукт губи еластичност и става трошлив и сух.

При производството на рулцата от раци се използват само натурални ароматни екстракти, получени от тихоокеански раци. За имитиране на цвета на натуралното рачешко месо рулцата се покриват със слой оцветено тесто, в състава на което влизат два натурални оцветителя – червен пипер и кармин.

Комбинацията на тези два пигмента позволява да се получи широк спектър червени оцветители – от оранжев до пурпурен. Използваните натурални хранителни добавки не само подобряват качеството на продукцията, но и са полезни за здравето.

Карагинани – това са природни сгъстители, получавани от червените морски водорасли от рода Rhodophyceae. Човечеството отдавна е установило, че морските водорасли са източник на много микроелементи, необходими на организма.

Различните видове водорасли дават различни видове карагинан. Използват се главно заради тяхното желиращо свойство. Освен това някои видове карагинан пречат за отделяне на вода при дълбоко замразяване.

Натриевият глутамат, който се съдържа в рулцата от раци, сам по себе си няма вкус и миризма, но има особеното свойство да подсилва вкуса на други продукти. Няма причина за притеснения относно съдържанието на натриев глутамат в продуктите. Той присъства в много видове хранителни продукти и в човешкия организъм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
55
410
37
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Албена Асенова
Албена Асенова
Не бях се замисляла,че и в тях може да има МНГ.
14.05.2016 22:00
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Все съм се питала - какво представляват тези рачешки рулца?! Е, сега вече разбрах!
15.04.2016 14:29
M size
M size
А какво ще стане ако си купя пресна риба , месото си го направя на сурими с блендера и прескоча частта с "полезния" глутамат и "безвредния" кармин ??! Хора използувайте си главите по предназначение.Глутамата усилва вкуса ,а ако прудукта има вкус той ще се усети !
05.08.2015 15:50
13
2
Георги
Георги
Като гледам какво се пише тук,оставам с впечетлението че всички сте поне магистри по химия.Всички "специалисти" можете да запазите "знанията" за себе си и да ни оставите сами дв решим какво да ядем и пием без дяа ни налагате мнението и капацитета си.
19.04.2015 14:05
6
3
Т. Цветкова
Т. Цветкова
Може ли друг да вземе заем с моята лична карта без да разбера т.е.
само номер на банковата сметка ли посочвате при превода или и имената по лична карта.
Моля за отговор на
05.03.2014 22:58
7
Vivian
Vivian
Наздраве!...
21.10.2013 20:58
5
1
Jaxsi
Jaxsi
абе хора в ролцата от раци се знае че има всичко освен раци това може да стане явно на всеки НО защо спорите като 80% от храните съдържат или от "лошите" Ета или по половината Мендалеева таблица яжте си и си пийте спирта със оцветител пък к'вото е писано това е пък и предполагам че повечето живеете в големи градове в който повярвайте ми въздухът ни трови повече от това което яден пием или пушим
02.09.2013 07:58
17
7
Istinata
Istinata
Вие сериозно ли за глутамата и карагинана?
Ето статия за глутамата:

Има и много инфо в нета за карагинана... общо взето доста интересно сте го представили, а истината за рулцата от "раци" е следната:
Това е продукт лъжилив още от името си, направен от малко количество отпадъчни изрезки от бяла риба, много нишесте и карагинан, който поема в себе си толкова много вода без да си проличи в продукта, че общо взето си е едно малко природно химическо чудо и за да има все пак някакъв вкус тази амалгамитична повърня са бухнали и глутамат, който те кара да си мислиш, че вместо овкусена вода ядеш рачешко ...
23.08.2013 18:13
21
3
Аля
Аля
Ейййй, т'ва колкото си по-невеж, толкова повече ти се ще да се изказваш компетентно!Нямало проблем с глутамата.Да няма когато е добит там от някакви си водорасли, но този който ти го блъскат във всички храни е химическо съединение, просто защото е много по-евтино.И естествено е канцерогенно, ама нищо хапвайте!
22.08.2013 13:50
17
1
Ха
Ха
За глутамата всичко е твърде изкривено. Използва се в Азия от много години и там е ценена подправка. Проблема идва ако се ядат в голямо количество полуфабрикати където той присъства в доста концентриран вид. Добавят го повече от необходимото. В действителност рулцата от раци се правят от отпадъчни продукти от рибните заводи. Късовете месо , които не са годи за продажба се мелят и се правят рулца от раци и други полуфабрикати. Нищо лошо няма в това стига да се консумират умерено. Ал лично ги ползвам за суши ,когато нямам подходяща прясна риба....
14.08.2013 14:57
4
2
Ани
Ани
Глутамата,който се съдържа естествено в някой растения е съвсем различно нещо от този синтетичния.Първият е безвреден,втория отровен!!!Всеки който се е интересувал от темата го знае.Мамка ви манипулатори,нямате спирка.
12.08.2013 22:03
19
криси
криси
първо се запознайте много добре с натриевия глутамат и тогава пишете дали е полезен или не , определено е поръчкова статия
12.08.2013 15:45
12
Стига бгмама!
Стига бгмама!
Престанете с тези глупости за глутамата. Огромни количества натриев глутамат има в доматите, соята, гъбите и много други, за това те се ползват като подправка. Многобройни изследвания има за "вредата" му и няма нито едно което да показва, че е вреден. Ако имаше, това щеше да значи, че трябва да забранят доматите.
12.08.2013 13:36
1
11
1
Покажи всички подкоментари
Име
Име
Ясно! Поръчкова статия.
12.08.2013 10:21
7
1
Ива
Ива
Притесняваме се и още как, че натриевият глутамат се съдържа в много видове хранителни продукти. И за съжаление това се смята за нормално в нашата държава...
12.08.2013 00:40
5
даниел
даниел
значи взимаме белтък от хубави риби и го слагаме в скапани продукти ? наистина? като сухото мляко в киселото мляко , "от крава е" казват от Данон , е браво и на вас, а за глутамата, е... въпрос на интерес , но не в името на истината
10.08.2013 16:47
4
nikolowkz
nikolowkz
Добро утро! хаха
10.08.2013 14:14
Прост, та Дрънка!
Прост, та Дрънка!
Готино бе, кво?! Рулца от раци без раци, краве сирене от палми и кренвирши от вестници. Да живей пазарната икономика! И да има повечко хайверче и шампанско за фармацевтичната и медицинската мафия, все повече хапчета ти ги шитват по-скъпо от дрога...
10.08.2013 09:00
12
Мая
Мая
по-големи глупости не бях чела, още малко и глутамата ще излезе полезен:))))))
09.08.2013 23:19
12