Основен компонент на рулцата от раци не е месото от рачешки опашки, а пречистен рибен белтък, известен като сурими. Сурими се прави от месото на бяла риба, най-често хек, но също така риба меч, тилапия, различни видове акули. То се надробява до пюре и след това се сварява, за да стане еластично. На японски сурими означава пюре от риба.
Освен сурими в състава на рулцата от раци влизат картофено нишесте, растителна мазнина, сол, захар, вода, натурален ароматизатор, натурален оцветител и хранителни добавки, подчертаващи вкуса и запазващи структурата на продукта при дълбоко замразяване.
Нишестето в рулцата от раци се използва като свързващ елемент на молекулите на рибния белтък. След температурна обработка нишестето дава на крайния продукт допълнителна еластичност.
Но количеството нишесте в продукта не бива да превишава 10%, защото в противен случай крайният продукт губи еластичност и става трошлив и сух.
При производството на рулцата от раци се използват само натурални ароматни екстракти, получени от тихоокеански раци. За имитиране на цвета на натуралното рачешко месо рулцата се покриват със слой оцветено тесто, в състава на което влизат два натурални оцветителя – червен пипер и кармин.
Комбинацията на тези два пигмента позволява да се получи широк спектър червени оцветители – от оранжев до пурпурен. Използваните натурални хранителни добавки не само подобряват качеството на продукцията, но и са полезни за здравето.
Карагинани – това са природни сгъстители, получавани от червените морски водорасли от рода Rhodophyceae. Човечеството отдавна е установило, че морските водорасли са източник на много микроелементи, необходими на организма.
Различните видове водорасли дават различни видове карагинан. Използват се главно заради тяхното желиращо свойство. Освен това някои видове карагинан пречат за отделяне на вода при дълбоко замразяване.
Натриевият глутамат, който се съдържа в рулцата от раци, сам по себе си няма вкус и миризма, но има особеното свойство да подсилва вкуса на други продукти. Няма причина за притеснения относно съдържанието на натриев глутамат в продуктите. Той присъства в много видове хранителни продукти и в човешкия организъм.
Коментари
само номер на банковата сметка ли посочвате при превода или и имената по лична карта.
Моля за отговор на
Ето статия за глутамата:
Има и много инфо в нета за карагинана... общо взето доста интересно сте го представили, а истината за рулцата от "раци" е следната:
Това е продукт лъжилив още от името си, направен от малко количество отпадъчни изрезки от бяла риба, много нишесте и карагинан, който поема в себе си толкова много вода без да си проличи в продукта, че общо взето си е едно малко природно химическо чудо и за да има все пак някакъв вкус тази амалгамитична повърня са бухнали и глутамат, който те кара да си мислиш, че вместо овкусена вода ядеш рачешко ...