Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Риба МойваРиба Мойва
26 Юли
Съвременните представи за здравословно балансирано хранене са невъзможни без присъствието на морски дарове, към които принадлежат и някои видове дребна риба като мойвата. Самото название е с много древни корени, които ни...
Риба мечРиба меч
16 Юни
Риба меч /Xiphias gladius/ представлява хищна риба от разред Бодлоперки /Perciformes/, която е особено популярно заради специфичния си външен вид. Риба меч притежава доста издължена горна челюст, която напомня меч. Точно...
Риба ФагриРиба Фагри
06 Април
Морето ни поднася в дар невероятно разнообразие от вкусна и полезна храна. Най-голям дял от нея се пада на рибите. Сред тях има една, която носи цвета на страстта и вкус, който съблазнява. Това е рибата фагри. Тя е една...
Риба ТонРиба Тон
25 Февр.
1
Макар рибата тон да е по-често използвана консервирана, тя не може да се сравни с невероятната твърда, наситена и месеста текстура и вкус на прясната риба тон. И консервираната, и прясната риба могат да бъдат намерени целогодишно...
Риба ТрескаРиба Треска
21 Февр.
1
Треската е една от най-масово употребяваните риби в почти цял свят. Ако не се консумира прясна или размразена, от нея се произвеждат много рибни продукти. Освен, че е вкусна и податлива на широка кулинарна обработка, треската...
Риба ПлатикаРиба Платика
07 Септ.
Платиката е риба от семейство Шаранови, която се намира и в нашите водни басейни и е обичаен обект на спортния риболов. Това не е едра риба, тъй като стига от 30 до 55 сантиметра дължина, а теглото на екземплярите се движи...
Непознатата риба дорадоНепознатата риба дорадо
13 Септ.
Знаете ли какво е дорадо? Научното название е Coryphaena hippurus. Гръцкото название пък е кинегос, което значи ловец. Зад тези странни определения се крие риба, която живее в тропическите и субтропическите райони на света...
Консервиране на рибаКонсервиране на риба
11 Май
3
Ако по някаква причина имате излишък от риба, не е задължително да я сушите или да я осолявате. Можете да я консервирате и дълго време да се наслаждавате на вкуса й. За консервиране са подходящи всички видове риби – морски...
Риба срещу възпаленияРиба срещу възпаления
29 Септ.
Когато възпалителните процеси протичат нормално, това е напълно обичайно явление за вашето тяло. Особено ако организмът се възстановява от травма. Ако например се порежете, веднага започва възпалителна реакция, благодарение...
Осоляване на рибаОсоляване на риба
20 Ноем.
Когато се осолява риба, целта е да стане тя вкусна, и в същото време да не загуби вкусовите си качества, да е със запазена структура, леко мазна и еластична. Осоляването на рибата е традиционен и лесен начин за нейното...
Диета с рибаДиета с риба
05 Дек.
3
Диетите с риба са много популярни, тъй като рибата е полезна и същевременно диетична храна, а освен това е и много вкусна. Това прави диетата с риба предпочитана от много хора, които искат да отслабнат. Любимата диета...
Опушена рибаОпушена риба
08 Дек.
По принцип пушената риба става със всякакъв вид, но скумрията е класика. Пробвал съм и с пъстърва, резултатът също е добър. Изчистете скумриите, махнете главите и измийте много добре. В стомашната кухина поставете по 1...
Риба магданозлияРиба магданозлия
02 Дек.
Рибата се почиства, измива, нарязва и се поръсва с черния пипер. Оставя се за един час на студено. В половината мазнина и малко вода се задушава нарязаният магданоз. Добавя се рибата, нарязаният чесън и малко вода. Посолява...
Риба кавърмаРиба кавърма
19 Август
Почистете рибата от главата, люспите (ако има) перките, кожата и костите. Нарежете на парченца и запържете в сгорещеното олио. Изваждаме готовата риба и я поставяме в дълбока тенджера. Добавяме клонките чубрица. В загрятата...
Маринована рибаМаринована риба
18 Април
8
Почистената и измита под студена течаща вода риба се отцежда, нарязва на парчета, които се посоляват. От водата, оцета олиото/зехтина и подправките пригответе марината, която трябва да варите 5 минути. Рибата подредете...
Хитра рибаХитра риба
12 Юни
Първо си оставих цацата да се размрази и я почистих добре от вътрешностите, като и отстраних и главите, а накрая я измих добре. Поръсих със солта, черния пипер и разбърках добреи оставих в гевгир да се отцеди. След...
Подлучена рибаПодлучена риба
30 Май
1
Почистете рибата, натъркайте я със сол и черен пипер. Загрейте мазнина в тиган, оваляйте рибата в брашно и я изпържете от двете страни. В същата мазнина се запържват накълцаните лук и чесън. Киселото мляко се смесва със...
Риба маринованаРиба маринована
30 Април
Лукът се нарязва на дълго и тънко и се пържи. Прибавят се морковите, счукания в оцет чесън, брашното и се пържи. Добавя се доматеното пюре, дафиновия лист, черния пипер и солта. Пускат се рибените парчета, като върху...
Пържена рибаПържена риба
23 Окт.
Изчистете и измийте рибата, отцедете я и попийте останалата вода с хартия. Посолете и поръсете с лимонов сок всяко парче. Постепенно и като бъркате непрекъснато, смесете брашното с бирата, яйцето и малко сол. Разбъркайте...
Пълнена рибаПълнена риба
11 Дек.
Изчистете рибата, като я оставите с главата и опашката. Натъркайте я със сол обилно и оставете да престои за 30 минути. През това време загрейте маслото и запържете накълцания лук, чесън, а щом омекнат добавете накълцаните...
Желирана рибаЖелирана риба
10 Януари
1
Почистената риба се сварява в подсолена вода, към която са прибавени олиото и обелената цяла глава кромид лук. Нарязва се на дребни парчета сварената риба и обелените домати и лимон. Прибавят се ореховите ядки (цели) и хрянът...
Бутер рибаБутер риба
03 Ноем.
Плънката се приготвя като се нарязват картофите, киселите краставички и се омесват с малко сол и черен пипер по желание. Добавят се към загряното масло и се запържват леко. Щом се запържат, се добавя скълцания ситно магданоз...
Панирана рибаПанирана риба
27 Април
1
Почистваме добре рибата и около един час преди панирането я посоляваме. В отделен съд се приготвя панировка от галетата, брашното и яйцето. Рибата се потапя в брашното, после в яйцето, в галетата и пак в яйцето....
Желирана рибаЖелирана риба
02 Дек.
Кипват се 3 чаши вода и в тях се сваряват морковите, гъбите, лука, виното, дафиновият лист, солта, копъра, черния пипер и сока на лимона. Зеленчуците се изваждат и се нарязват. В една чаша от бульона се разтваря желатина...
Риба яхнияРиба яхния
28 Юли
Почистете зеленчуците и ги измийте обилно с вода. Лукът се нарязва на тънки филийки, а картофите на дебели филии. Скилидките чесън се оставят цели, а главата копър се нарязва на малки кубчета. Загрейте зехтина и запържете...