Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Риба ТрескаРиба Треска
21 Февр.
1
Треската е една от най-масово употребяваните риби в почти цял свят. Ако не се консумира прясна или размразена, от нея се произвеждат много рибни продукти. Освен, че е вкусна и податлива на широка кулинарна обработка, треската...
Риба ТонРиба Тон
25 Февр.
1
Макар рибата тон да е по-често използвана консервирана, тя не може да се сравни с невероятната твърда, наситена и месеста текстура и вкус на прясната риба тон. И консервираната, и прясната риба могат да бъдат намерени целогодишно...
Риба ФагриРиба Фагри
06 Април
Морето ни поднася в дар невероятно разнообразие от вкусна и полезна храна. Най-голям дял от нея се пада на рибите. Сред тях има една, която носи цвета на страстта и вкус, който съблазнява. Това е рибата фагри. Тя е една...
Риба МойваРиба Мойва
26 Юли
Съвременните представи за здравословно балансирано хранене са невъзможни без присъствието на морски дарове, към които принадлежат и някои видове дребна риба като мойвата. Самото название е с много древни корени, които ни...
Риба мечРиба меч
16 Юни
Риба меч /Xiphias gladius/ представлява хищна риба от разред Бодлоперки /Perciformes/, която е особено популярно заради специфичния си външен вид. Риба меч притежава доста издължена горна челюст, която напомня меч. Точно...
Риба ПлатикаРиба Платика
07 Септ.
Платиката е риба от семейство Шаранови, която се намира и в нашите водни басейни и е обичаен обект на спортния риболов. Това не е едра риба, тъй като стига от 30 до 55 сантиметра дължина, а теглото на екземплярите се движи...
Осоляване на рибаОсоляване на риба
20 Ноем.
Когато се осолява риба, целта е да стане тя вкусна, и в същото време да не загуби вкусовите си качества, да е със запазена структура, леко мазна и еластична. Осоляването на рибата е традиционен и лесен начин за нейното...
Непознатата риба дорадоНепознатата риба дорадо
13 Септ.
Знаете ли какво е дорадо? Научното название е Coryphaena hippurus. Гръцкото название пък е кинегос, което значи ловец. Зад тези странни определения се крие риба, която живее в тропическите и субтропическите райони на света...
Консервиране на рибаКонсервиране на риба
11 Май
3
Ако по някаква причина имате излишък от риба, не е задължително да я сушите или да я осолявате. Можете да я консервирате и дълго време да се наслаждавате на вкуса й. За консервиране са подходящи всички видове риби – морски...
Диета с рибаДиета с риба
05 Дек.
3
Диетите с риба са много популярни, тъй като рибата е полезна и същевременно диетична храна, а освен това е и много вкусна. Това прави диетата с риба предпочитана от много хора, които искат да отслабнат. Любимата диета...
Риба срещу възпаленияРиба срещу възпаления
29 Септ.
Когато възпалителните процеси протичат нормално, това е напълно обичайно явление за вашето тяло. Особено ако организмът се възстановява от травма. Ако например се порежете, веднага започва възпалителна реакция, благодарение...
Маринована рибаМаринована риба
18 Април
8
Почистената и измита под студена течаща вода риба се отцежда, нарязва на парчета, които се посоляват. От водата, оцета олиото/зехтина и подправките пригответе марината, която трябва да варите 5 минути. Рибата подредете...
Опушена рибаОпушена риба
08 Дек.
По принцип пушената риба става със всякакъв вид, но скумрията е класика. Пробвал съм и с пъстърва, резултатът също е добър. Изчистете скумриите, махнете главите и измийте много добре. В стомашната кухина поставете по 1...
Пълнена рибаПълнена риба
11 Дек.
Изчистете рибата, като я оставите с главата и опашката. Натъркайте я със сол обилно и оставете да престои за 30 минути. През това време загрейте маслото и запържете накълцания лук, чесън, а щом омекнат добавете накълцаните...
Желирана рибаЖелирана риба
10 Януари
1
Почистената риба се сварява в подсолена вода, към която са прибавени олиото и обелената цяла глава кромид лук. Нарязва се на дребни парчета сварената риба и обелените домати и лимон. Прибавят се ореховите ядки (цели) и хрянът...
Бутер рибаБутер риба
03 Ноем.
Плънката се приготвя като се нарязват картофите, киселите краставички и се омесват с малко сол и черен пипер по желание. Добавят се към загряното масло и се запържват леко. Щом се запържат, се добавя скълцания ситно магданоз...
Риба кавърмаРиба кавърма
19 Август
Почистете рибата от главата, люспите (ако има) перките, кожата и костите. Нарежете на парченца и запържете в сгорещеното олио. Изваждаме готовата риба и я поставяме в дълбока тенджера. Добавяме клонките чубрица. В загрятата...
Подлучена рибаПодлучена риба
30 Май
1
Почистете рибата, натъркайте я със сол и черен пипер. Загрейте мазнина в тиган, оваляйте рибата в брашно и я изпържете от двете страни. В същата мазнина се запържват накълцаните лук и чесън. Киселото мляко се смесва със...
Риба маринованаРиба маринована
30 Април
Лукът се нарязва на дълго и тънко и се пържи. Прибавят се морковите, счукания в оцет чесън, брашното и се пържи. Добавя се доматеното пюре, дафиновия лист, черния пипер и солта. Пускат се рибените парчета, като върху...
Риба магданозлияРиба магданозлия
02 Дек.
Рибата се почиства, измива, нарязва и се поръсва с черния пипер. Оставя се за един час на студено. В половината мазнина и малко вода се задушава нарязаният магданоз. Добавя се рибата, нарязаният чесън и малко вода. Посолява...
Пържена рибаПържена риба
23 Окт.
Изчистете и измийте рибата, отцедете я и попийте останалата вода с хартия. Посолете и поръсете с лимонов сок всяко парче. Постепенно и като бъркате непрекъснато, смесете брашното с бирата, яйцето и малко сол. Разбъркайте...
Панирана рибаПанирана риба
27 Април
1
Почистваме добре рибата и около един час преди панирането я посоляваме. В отделен съд се приготвя панировка от галетата, брашното и яйцето. Рибата се потапя в брашното, после в яйцето, в галетата и пак в яйцето....
Риба ПикатаРиба Пиката
03 Юни
Сложете рибните филета в покрита с хартия тава за печене, поръсете ги със сол, черен пипер и зехтина и изпечете в загрята фурна на 180°C за 20 минути. Също така можете да изпържете рибата по 2-3 минути от всяка страна...
Хитра рибаХитра риба
12 Юни
Първо си оставих цацата да се размрази и я почистих добре от вътрешностите, като и отстраних и главите, а накрая я измих добре. Поръсих със солта, черния пипер и разбърках добреи оставих в гевгир да се отцеди. След...
Подходящи гарнитури за рибаПодходящи гарнитури за риба
04 Дек.
Рибата е много полезна за организма и специалисти препоръчват да се похапва всяка седмица. Хубавото при този продукт е, че има различни начини на приготвяне, които няма да превърнат ежеседмичното й употребяване в банално...