Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Риба ТрескаТреската е една от най-масово употребяваните риби в почти цял свят. Ако не се консумира прясна или размразена, от нея се произвеждат много рибни продукти. Освен, че е вкусна и податлива на широка кулинарна обработка, треската...
21 Февр.
1
Риба ТонМакар рибата тон да е по-често използвана консервирана, тя не може да се сравни с невероятната твърда, наситена и месеста текстура и вкус на прясната риба тон. И консервираната, и прясната риба могат да бъдат намерени целогодишно...
25 Февр.
1
Риба ФагриМорето ни поднася в дар невероятно разнообразие от вкусна и полезна храна. Най-голям дял от нея се пада на рибите. Сред тях има една, която носи цвета на страстта и вкус, който съблазнява. Това е рибата фагри. Тя е една...
06 Април
Риба МойваСъвременните представи за здравословно балансирано хранене са невъзможни без присъствието на морски дарове, към които принадлежат и някои видове дребна риба като мойвата. Самото название е с много древни корени, които ни...
26 Юли
Риба мечРиба меч /Xiphias gladius/ представлява хищна риба от разред Бодлоперки /Perciformes/, която е особено популярно заради специфичния си външен вид. Риба меч притежава доста издължена горна челюст, която напомня меч. Точно...
16 Юни
Риба ПлатикаПлатиката е риба от семейство Шаранови, която се намира и в нашите водни басейни и е обичаен обект на спортния риболов. Това не е едра риба, тъй като стига от 30 до 55 сантиметра дължина, а теглото на екземплярите се движи...
07 Септ.
Осоляване на рибаКогато се осолява риба, целта е да стане тя вкусна, и в същото време да не загуби вкусовите си качества, да е със запазена структура, леко мазна и еластична.
Осоляването на рибата е традиционен и лесен начин за нейното...
20 Ноем.
Непознатата риба дорадоЗнаете ли какво е дорадо? Научното название е Coryphaena hippurus. Гръцкото название пък е кинегос, което значи ловец. Зад тези странни определения се крие риба, която живее в тропическите и субтропическите райони на света...
13 Септ.
Консервиране на рибаАко по някаква причина имате излишък от риба, не е задължително да я сушите или да я осолявате. Можете да я консервирате и дълго време да се наслаждавате на вкуса й.
За консервиране са подходящи всички видове риби – морски...
11 Май
3
Диета с рибаДиетите с риба са много популярни, тъй като рибата е полезна и същевременно диетична храна, а освен това е и много вкусна. Това прави диетата с риба предпочитана от много хора, които искат да отслабнат.
Любимата диета...
05 Дек.
3
Риба срещу възпаленияКогато възпалителните процеси протичат нормално, това е напълно обичайно явление за вашето тяло. Особено ако организмът се възстановява от травма.
Ако например се порежете, веднага започва възпалителна реакция, благодарение...
29 Септ.
Маринована рибаПочистената и измита под студена течаща вода риба се отцежда, нарязва на парчета, които се посоляват.
От водата, оцета олиото/зехтина и подправките пригответе марината, която трябва да варите 5 минути.
Рибата подредете...
18 Април
8
Опушена рибаПо принцип пушената риба става със всякакъв вид, но скумрията е класика. Пробвал съм и с пъстърва, резултатът също е добър.
Изчистете скумриите, махнете главите и измийте много добре. В стомашната кухина поставете по 1...
08 Дек.
Пълнена рибаИзчистете рибата, като я оставите с главата и опашката. Натъркайте я със сол обилно и оставете да престои за 30 минути.
През това време загрейте маслото и запържете накълцания лук, чесън, а щом омекнат добавете накълцаните...
11 Дек.
Желирана рибаПочистената риба се сварява в подсолена вода, към която са прибавени олиото и обелената цяла глава кромид лук. Нарязва се на дребни парчета сварената риба и обелените домати и лимон. Прибавят се ореховите ядки (цели) и хрянът...
10 Януари
1
Бутер рибаПлънката се приготвя като се нарязват картофите, киселите краставички и се омесват с малко сол и черен пипер по желание. Добавят се към загряното масло и се запържват леко. Щом се запържат, се добавя скълцания ситно магданоз...
03 Ноем.
Риба кавърмаПочистете рибата от главата, люспите (ако има) перките, кожата и костите. Нарежете на парченца и запържете в сгорещеното олио. Изваждаме готовата риба и я поставяме в дълбока тенджера. Добавяме клонките чубрица.
В загрятата...
19 Август
Подлучена рибаПочистете рибата, натъркайте я със сол и черен пипер. Загрейте мазнина в тиган, оваляйте рибата в брашно и я изпържете от двете страни. В същата мазнина се запържват накълцаните лук и чесън.
Киселото мляко се смесва със...
30 Май
1
Риба маринованаЛукът се нарязва на дълго и тънко и се пържи. Прибавят се морковите, счукания в оцет чесън, брашното и се пържи. Добавя се доматеното пюре, дафиновия лист, черния пипер и солта.
Пускат се рибените парчета, като върху...
30 Април
Риба магданозлияРибата се почиства, измива, нарязва и се поръсва с черния пипер. Оставя се за един час на студено. В половината мазнина и малко вода се задушава нарязаният магданоз.
Добавя се рибата, нарязаният чесън и малко вода. Посолява...
02 Дек.
Пържена рибаИзчистете и измийте рибата, отцедете я и попийте останалата вода с хартия. Посолете и поръсете с лимонов сок всяко парче.
Постепенно и като бъркате непрекъснато, смесете брашното с бирата, яйцето и малко сол. Разбъркайте...
23 Окт.
Панирана рибаПочистваме добре рибата и около един час преди панирането я посоляваме.
В отделен съд се приготвя панировка от галетата, брашното и яйцето.
Рибата се потапя в брашното, после в яйцето, в галетата и пак в яйцето....
27 Април
1
Риба ПикатаСложете рибните филета в покрита с хартия тава за печене, поръсете ги със сол, черен пипер и зехтина и изпечете в загрята фурна на 180°C за 20 минути.
Също така можете да изпържете рибата по 2-3 минути от всяка страна...
03 Юни
Хитра рибаПърво си оставих цацата да се размрази и я почистих добре от вътрешностите, като и отстраних и главите, а накрая я измих добре.
Поръсих със солта, черния пипер и разбърках добреи оставих в гевгир да се отцеди.
След...
12 Юни
Подходящи гарнитури за рибаРибата е много полезна за организма и специалисти препоръчват да се похапва всяка седмица. Хубавото при този продукт е, че има различни начини на приготвяне, които няма да превърнат ежеседмичното й употребяване в банално...
04 Дек.