Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Бамя на фурнаБамя на фурна
18 Януари
Прибавят се червеният пипер, захарта, 2 от доматите, обелени и дребно нарязани, и сол на вкус....
БамяБамя
25 Февр.
Състав на бамя Бамята е зеленчук, много богат на витамини от В групата, витамин С, Е и К....
БамяБамя
18 Септ.
Бамята, наречена още баян (лат. Abelmoschus esculentus), е едногодишно тропическо тревисто растение от семейство Слезови (Malvaceae), чиито неузрели шушулки се използват като зеленчук. Африка е родното място на този зеленчук...
Съхранение на бамяСъхранение на бамя
12 Юли
Бамята е растение, отличаващо се със слаба съхраняемост. Поради това е добре да се консумира прясна, възможно най-бързо след прибирането на реколтата й. За да я запазите за по-дълго обаче, можете да пробвате някой от следните...
Гювеч с бамя на фурнаГювеч с бамя на фурна
23 Март
Пече се на 200 градуса за около час. Когато е готово ястието гювеч, се поръсва с нарязан на дребно пресен магданоз. Вкусен гювеч с бамя на фурна!...
Бамя с картофки на фурнаБамя с картофки на фурна
29 Окт.
Обелете картофите и ги нарежете на шайби. Запържете лука и прибавете картофите и морковите към него, продължете да пържите. След това извадете зеленчуците и ги прехвърлете в тава за печене....
Съвети при готвене на бамяСъвети при готвене на бамя
25 Юни
Бамята е била открита около Етиопия през 12-ти век пр. н. е. и е била отглеждана от древните египтяни. Бамята е един чудесен източник на ценни хранителни вещества. Тя е добър източник на витамин С. Тя е с ниско съдържание...
Замразяване и съхранение на бамяЗамразяване и съхранение на бамя
02 Окт.
Макар бамята да не е толкова разпространена като краставиците и доматите, тя е много полезен зеленчук, тъй като съдържа много минерални соли и микроелементи, витамини от групата В, витамин С, каротин и др. Заради...
Хранителен състав на джинджифилаХранителен състав на джинджифила
26 Окт.
Куркуминът е една от активните съставки на куркумата. Той му придава характерният цвят. Джинджеролът също е и най-важната и основна съставка на джинджифила....
Хранителен състав на царевицатаХранителен състав на царевицата
13 Януари
Едва ли има човек, който да не обича да си хапва царевица. Освен че е много вкусна, тя съдържа в себе си много полезни вещества. Едно от любимите неща на мнозина е да хапваме царевица, докато си седим на плажа и гледаме...
Пиле с бамя и картофи на фурнаПиле с бамя и картофи на фурна
05 Дек.
Пече се пиле с бамя и картофи на фурна около 30-35 минути на 200 °C....
Свинско с Бамя и Картофи на ФурнаСвинско с Бамя и Картофи на Фурна
15 Март
Пече се на 250 °C до готовност...
Бамя с домати и чесън на тиганБамя с домати и чесън на тиган
16 Окт.
Бамята се почиства от дръжките и се нарязва на парчета по 2 см. Лукът се реже на тънки ивици, чесънът на ситно. Доматките ги измиваме, обелваме и нарязваме на ситно или настъргваме на ренде....
Броколи на фурна с бамя и доматиБроколи на фурна с бамя и домати
18 Януари
Печем на силна фурна, докато остане на мазнина....
Състав на яйцатаСъстав на яйцата
23 Окт.
От витаминния състав се откриват витамин А, полезен за здравето на кожата и имунната система, витамин В2 и В12, които подпомагат енергийния метаболизъм, червени кръвни клетки и нервната система....
Как се приготвя бамяКак се приготвя бамя
05 Април
6
Бамята е един от най-старите зеленчуци на земята. Той расте във всички средиземноморски страни, а също така и в много други места на планетата. Стръкчетата бамя растат върху храсти и изглеждат като зелени чушки...
Постен гювеч с бамя и картофи на фурнаПостен гювеч с бамя и картофи на фурна
14 Юли
Включете на 200 градуса и печете около час. Поръсете готовия гювеч с прясно нарязан магданоз. Постният гювеч с бамя и картофи на фурна е готов....
Стерилизирана бамяСтерилизирана бамя
12 Дек.
2
Добавете почистения и нарязан на ситно чесън, захар и сол на вкус и варете до сгъстяване на соса....
Консервирана БамяКонсервирана Бамя
17 Април
1
Нарязвате лука на полумесеци и го слагате в буркана заедно със зърната черен пипер и копъра. Нареждате бамята и прибавяте солта, захарта, оцета и аспирина, който е добре счукан, за да се разтвори....
Маринована БамяМаринована Бамя
30 Април
Запечатваме с капачките и поставяме на сянка. Разклащаме буркана два пъти на ден -5-6 дни. След като изтече срокът, бамята се е получила хрупкава и е готова за консумация....
Бамя - туршияБамя - туршия
03 Юли
Измиваме много добре под течаща вода крехката бамя и я бланшираме във вряла вода докато леко потъмнее. Избираме достатъчно голям буркан и сипваме в него нарязания копър, магданоз, лук, скилидките чесън, солта, захарта,...
Кисела бамяКисела бамя
04 Окт.
1
На дъното на 1 голям буркан сложете всички подправки и върху тях наредете бамята. Долейте вода до гърлото на буркана, затворете го и стерилизирайте 5-6 минути....
Панирана бамяПанирана бамя
06 Януари
Разбийте до получаване на каша. Разделете бамята на 2 части, защото ще я пържите на 2 пъти....
Пържена бамяПържена бамя
30 Септ.
Нарежете на еднакви парченца. Бланширайте бамята във вряща подсолена вода за 5 минути. След това я отцедете в гевгир добре, като накрая пак попиете излишната влага....
Стерилизирана бамяСтерилизирана бамя
20 Септ.
На дъното на буркан (400 мл) сложете 1 к.л. сол. Покрийте дъното с доматен сок и започнете да нареждате бамята. Редувайте бамя и доматен сок, докато напълните бурканите....