Едва ли има човек, който да не обича да си хапва царевица. Освен че е много вкусна, тя съдържа в себе си много полезни вещества. Едно от любимите неща на мнозина е да хапваме царевица, докато си седим на плажа и гледаме морето!
Печената, варената царевица е предпочитан зеленчук, както през пролетта, така и през лятото.
В 100 г сварена царевица се съдържат:
- 96 калории;
-20.98 грама въглехидрати;
- 1.5 грама мазнини;
- 3.41 грама протеин.
Царевицата, както и оризът и пшеницата са основните растения, чрез които организмът ни може да си набави жизненоважни хранителни вещества.
А ето и кои са важните витамини и минерали в царевицата:
- Витамин Е;
- Витамини от група В;
- Калий;
- Фосфор;
- Магнезий;
- Желязо;
- Цинк;
- Белтъчини;
- Въглехидрати;
– Баластни вещества.
Това е само малка част от съдържанието на царевицата. Тя се разделя на няколко вида, но общото между тях е, че всеки от тях влияе много добре на нашия организъм.
Царевицата е смятана за мощен антиоксидант, защото в нея се съдържат витамините В1 и Е, което, от своя страна, помага на организма в борбата с атеросклерозата. Съдържащият се в царевицата магнезий предотвратява стареенето на кожата.
Интересен факт е, че след приемането на царевица в организма ни не се отлагат мазнини.
Царевицата осигурява близо 21% от необходимия на организма витамин В1. Ако хапвате царевица редовно, шансът да развиете рак или болести на сърцето е минимален.
Този зеленчук дава много енергия на организма. Царевицата много помага при проблеми с бъбреците, пикочния мехур, подагра и ревматизъм. Сладката царевица се препоръчва при рак, защото в нея се съдържат флаваноиди и ферулова киселина.
Тя влияе върху кръвната захар, а това помага, когато искате да контролирате апетита си. Тя съдържа витамин В комплекс, който помага при регулирането на метаболизма. Фибрите, които са в изобилие при царевицата, помагат за поддържане на чревната микрофлора, също и за добрата перисталтика на червата.
И за да започнете да вкарвате царевица по-често в менюто си, ви предлагаме някоя от нашите вкусни рецепти за салати с царевица, супи с царевица, както и пухкав царевичен хляб.
Коментари