Gotvach.bg»Съвети»Хранителен състав на джинджифила

Хранителен състав на джинджифила

Хранителен състав на джинджифила

Всички знаем колко е полезен джинджифилът. Той е известен със своите ползи от незапомнени времена.

Неговите корени, след като бъдат изсушени и стрити, се използват за подправка на различни ястия и най-вече за любимите коледни сладки с джинджифил и сладкиши.

Джинджифилът може да бъде приеман както пресен, така и изсушен, смлян или като масло, сок от джинджифил или чай от джинджифил.

Неговите уникален вкус и аромат се дължат на факта, че в него се съдържат естествени масла, едно от които е със съществена важност - джинджеролът. Освен него в джинджифила се съдържа и малко количество куркумин. Куркуминът е една от активните съставки на куркумата. Той му придава характерният цвят.

Джинджеролът също е и най-важната и основна съставка на джинджифила. Той е отговорен за едни от най-полезните действия върху нашия организъм - действа противовъзпалително и антиоксидантно. А ето и какво се съдържа в това полезно растение:

В 100 г корен джинджифил има:

- 80 калории;

- 17.8 г въглехидрати;

- 0.7 г мазнини;

- 1.8 г протеин;

- 2 г фибри;

- 415 мг калий /12 % от дневната доза/;

- 0.2 мг мед /11 % от дневната доза/;

- 0.2 мг манган /11 % от дневната доза/;

- 43 мг магнезий /11 % от дневната доза/;

- 5 мг витамин С /8 % от дневната доза/;

- 0.2 мг витамин В6 /8 % от дневната доза/;

- 0.7 мг ниацин / 4 % от дневната доза/;

- 34 мг фосфор / 3 % от дневната доза/;

- 0.6 мг желязо / 3 % от дневната доза/;

Неговият горен състав не е от такова значение. От джинджифила на прах или чай се приемат едва няколко грама на ден, което едва стига 1-2 % от дозите, които изброихме. Джинджифилът бива приеман главно заради съдържащите се в него джинджерол и куркумин.

Вижте и най-добрите рецепти за смути с джинджифил и основни ястия с джинджифил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати