Хлебна Мая
Търсиш информация за Хлебна Мая? Разгледай последните ни публикации и статии за Хлебна Мая.
Хлебна мая или естествена закваска?Хлябът се прави с хлебна мая, която създава множество такива мехурчета, които се впримчват в тестото и му помагат да втаса и да се надигне по време на печене....
МаяВидове мая
По своя вид маята може да бъде хмелова, нахутова, бобова, по предназначение - хлебна - за хлебни изделия), бирена - за пиво и фармацевтични цели)....
Бирена МаяТака стигаме до извода, че бирената и хлебната мая са братовчеди в семейството на т.нар. „благородни микроорганизми“. И двата вида мая са представители на рода Сахаромицес....
Вредата от белия хлябАлтернатива се явява полезното пълнозърнесто или ръжено хлебче. Може да се купи от всеки магазин или да се приготви у дома, но без да се използва мая и маргарин....
Ползи от бирената маяТой има горчив вкус и не бива да се бърка с хлебната мая.
Съдържанието на хром в бирената мая може да създаде интерес у хората с диабет тип II (неинсулинозависим диабет), тъй като той понижава кръвната захар....
Тънкости при печене на баницаВ тази рецепта ще приготвим тестото с хлебна мая.
Първо се размива маята с малко вода. Прибавят се мазнината, солта, яйцата, брашното и лимонадата....
Най-веселите Великденски традиции от цял святПредставляват кифлички от тесто с мая с плънка от стафиди и грозде с оформен кръст върху тях, който символично разделя питката на четири части, представляващи четирите сезона (четирите тримесечия)....
Основни правила при печене на хлебни изделияДомашни хлябове за 30 минути
Съставки:
- 250 г брашно
- 6 г суха мая
- 4 г сол
- 30 г масло или маргарин
- 100 мл мляко
- 50 мл вода
За смазване на върха:
- 1 жълтък
- 5 г мляко....
Тайните на перфектното тестоПо този начин то става по-крехко и шупливо;
- Ако замесвате хлебно тесто използвайте мая, като внимавате да не я попарите....