Моите коментари

Зори коментира:
Статията е интересна. Напомня ми на един стар виц: Лекарят пита пациента как се лекува. Той му отговаря: - За сърцето - пия вино, за бъбреците - бира, за кръвното - водка... Лекарят прекъсва нетърпеливо пациента и го пита: - А кога пиете вода? И получава следния отговор: - Еееее докторе, още такава болест не са ми открили! :)
Зори коментира:
Величка, така ме изкушава тази родопска гозба на фона на нарязаната шарена сланинка... Направо ми възбуди апетита :)
Зори коментира:
Явно вариантите на бабините рецепти са различни, колкото и бабите ни! :) Вкъщи приготвяме тази отвара предимно за кашлица, не толкова за пресипнал глас. Пожелавам най-сърдечно да Ви е жива и здрава бабата още много години! Поздрави, Заря :)
Зори коментира:
Накрая добавям и шепа изсушени шипки и сместа ври на слаб котлон поне 1 час. Пие се прецеден по 1 ч.ч. 3 - 4 пъти на ден преди хранене.
Зори коментира:
Рецептата е много добра, но ще споделя как я приготвяме вкъщи: Слагам цяла глава лук, нарязана на четири, орехчетата се разполовени, слагам нарязана на парчета 1/2 ябълка и 1/2 дюля със семките, подбел и драка.
Зори коментира:
Имате право на мнение - аз лично смятам, че заглавието е подходящо, защото не запържвате продуктите, а само трябва да ги нарежете и разбъркате...Ако Вие може да предложите по-лесна и "мързелива" мусака, моля направете го. :)
Зори коментира:
Деси, така приготвената смес колко време може да се съхранява в хладилник, преди да се изхвърли и да се направи нова?
Зори коментира:
Вълшебен компрес - прави чудеса! Позволявам си само да внеса едно малко уточнение - зелевите листа трябва малко да се поизгладят и натиснат с точилка, за да си пуснат леко сока и да стават по-меки. Вили, моите адмирации за полезната рецепта! Заря :)
Зори коментира:
Освен при кашлица, тази смес много помага и при болно, зачервено и възпалено гърло. Ако е при възрастен човек - на всеки час се взема по една кафена лъжичка, смуче се бавно, докато сместа се разтопи сама в устата. Ако е за детенце - дозата е в размер на грахово зърно. Приема се 30 минути преди хранене или след храна. Целта е след като сте взели дозичката да не се поемат течности и храна поне 30 минути, за да може да помогне.
Зори коментира:
Доколкото знам, рецептата е на баба Ванга. На мен лично ми я казаха лекарите, докато бях в болница с хепатит А. След седмица прием нямаше и следа от него в кръвните ми изследвания. След като ме изписаха още 2 - 3 месеца продължих, за да са сигурни резултатите.
Зори коментира:
Да, давала съм го на 5 годишния ми син, но все пак ако няма подобрение след няколко приема по-добре е детето да бъде прегледано от лекар, особено когато върлува грипна епидемия както е в момента...
Зори коментира:
Не е необходимо лененото семе предварително да се счуква или смила, защото семенцата се разпукват сами след като са стояли във водата осем часа, набъбнали са и са поели почти цялата вода.
Зори коментира:
Забравих само да спомена, че "ефектът" след приема на сутрешната доза с ленено семе настъпва след около 11 - 12 часа, т.е. ако сте я приели към 8 часа сутринта, някъде към 20 часа ще има резултат.
Зори коментира:
Да, правила съм този сироп за кашлица, но по различна технология и количество. Колата трябва да е 500 мл и се вари на слаб котлон, докато течността изври на половина - трябва да остане 250 мл. Едва тогава - накрая след като колата се махне от котлона и се охлади до 40 градуса се добавя един пакет (85 г) билкови лукчета (със следното съдържание на билките: мента, мащерка, пелин, евкалипт, копър, салвия) и се бърка постоянно, докато лукчетата се разтопят. Температурата на колата се проверява, като потопите показалеца си в нея и без да ви пари издържите докато преброите бавно до 10. Готовия сироп се оставя да се охлади напълно, налива се в стъклени шишенца и се съхранява в хладилник. Надявам се да съм била полезна. :)
Зори коментира:
Рецептата сме изпробвали вкъщи преди години, когато при катастрофа майка ми си счупи ръката на няколко места. Благодарение на тази смес - яйчени черупки с мед, счупените кости заздравяха без операция, само с гипс. Желателно е обаче, яйцата да са домашни и пресни, и много хубаво да се измият с гореща вода и сапун, преди да се отделят черупките. Когато са домашни, не е нужно да се изпичат във фурна, а само да се оставят за няколко часа да изсъхнат на стайна температура. След това се смилат в електрическа кафемелачка - получава се брашно. Яйченото брашно се смесва с пчелен мед в съотношение 1:1, разбърква се хубаво и се държи на хладно място, но не в хладилник. Медът е консервант, затова може да си направите по-голяма доза. Количеството е една кафена лъжичка сутрин на гладно, и не трябва да се надвишава, защото може да доведе до образуването на камъни в жлъчката и бъбреците.
Зори коментира:
Да така е, буквално навиваш ръкавите и го спретваш за десетина минутки... идеално е за посрещане на неочаквани гости... Става от "нищо - нещо" :)
Зори коментира:
Рецептата ми допада, поради леснотата на изпълнението. Може би само бих добавила в гювечетата и нарязани мариновани печурки, защото се получава страхотна комбинация с кашкавала и дробчетата. Но това вече е въпрос на личен вкус. Поздрави :)
Зори коментира:
Чуквате в рецептата с десен бутон на мишката, излиза ви бутон Print и ако сте вързани към принтер разпечатвате рецептата.