Пресните аспержи са сочни и крехки, с леко сладък вкус, подобен на зеленият грах. Белите аспержи се отглеждат покрити с почва, поради което са по-крехки и по-сладки от зелените, но и двата вида имат прекрасни кулинарни качества.
"Бели аспержи — Те са под земята,отрязват се и се продават като зеленчук.
Зелени аспержи — Ако стъблата минат над земята те се оцветяват в зелено.
Лилави аспержи — Лилавите аспержи са познати от Нова Зеландия и Австралия.Те растат като зелените аспержи над земята. Подобно на зелените не се белят. На вкус са малко по-сладки от другите видове. Те губят лилавия си цвят след като се сварят." източник: Уикипедия
Т.е. белите аспержи не са виждали слънце, най-крехки са именно поради тази причина и се нуждаят от най-малко термична обработка.
Поздрави ;)
С толкова варене няма да остане нищо ценно в тези аспержи? Варенето е от 5 до 10 минути максимум, като веднага след като се извадят от водата трябва да се залеят с ледено студена вода, за да запазят цвета, витамините и хрупкавостта си. А съотношението аспержи сос е 1:1? Твърде много майонеза (450г) в соса.
Уверявам те, че бяха много добре изпечени и вкусни. Просто не изчаках този от снимката да поизстине преди да го разрежа, затова изглежда така. И по добре, защото вече 10 минути след като бяха извадени от фурната, всичко беше изядено и нямаше какво да снима вече.
Джамиле, идеята ти ми допадна много! По-погрешка натиснах 1 от тъч скрина на телефона, за съжаление не мога да я поправя :( Иначе бих гласувала с 10 ако имаше такава възможност. Още довечера ще приготвя кремвиршчета по тази рецепта, но съм сигурна че ще са уникално вкусни!
Моите коментари