gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Кога се берат ябълките?

Кога се берат ябълките?

ХрисиХриси
Новак
14844
Беритба на ябълки

Ябълките са едни от най-вкусните и полезни плодове. Различни сортове, цветове и вкусове. Ябълката може би е най-често срещаният плод, независимо от сезона. Тя може да бъде част както от десерти, така и от салати. Нека разберем малко повече за най-лесно достъпният плод и разбира се най-важното – кога се берат ябълките!

Ябълките се берат през есента и разбира се, този процес е по-сложен отколкото изглежда. Има доста тънкости, които трябва да знаете както за беритбата на ябълки, така и за последващото съхранение на този вкусен плод.

Нека споменем, че според сезона, през който узряват, тези плодове се делят на 3 групи: зимни сортове ябълки (които зреят през септември-октомври), летни (зреят през юни-юли), есенни (зреят през август-септември).

На Земята съществуват около 10 000 сорта ябълки, у нас са утвърдени 26. Ще разберете, че е узряла и готова за събиране, щом почти сама се откъсне от дървото. Достатъчно е само да завъртите леко дръжката и тя трябва да се откъсне. Важно е ябълката да бъде откъсната в точния момент – нито по-рано, нито по-късно.

Дълбоката и широка чашковидна част, както и кафявите семки също са индикатор за готовността ѝ да попадне във вашите ръце.

Казахме, че тези плодове се берат през есента, което ги прави доста скъпи през зимата, но ако знаете как да ги съхраните за по-дълго време, покупката им няма да се отрази на бюджета ви. Това важи, ако си нямате ябълково дръвче вкъщи, естествено.

Може да съхранявате ябълки в кашони или щайги, покрити с дървени стърготини или гофрирана хартия. Важно е да ги поставите на тъмно място с висока влажност като мазето, например.

Ябълки

Запазете си само здравите ябълки и най-напред хапнете тези, които нямат дръжка, тъй като те могат да се развалят по-бързо. Препоръчително е да оглеждате запасите си и ако има такива, които са на път да се развалят, да ги изхвърлите.

Ябълките са източник на витамини и полезни хранителни вещества, които съдействат за благосъстоянието на целия организъм. Може да хапвате колкото си поискате, за да се чувствате пълни с енергия, добро настроение и сила!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest