Яйченият пунш е любима напитка, свързвана с коледните празници в някои страни, и е най-известната напитка на яйчна основа. Но освен него има много други добри коктейли и напитки, които включват сурово яйце.
Много от тези напитки са класика, създадена в златната епоха на коктейла от началото на 20-ти век. Други са по-нови творения, често повлияни от тези стари напитки. Сред тях са "шикозните" коктейли, които получават копринена пяна благодарение на яйчения белтък, докато други напитки изискват цялото яйце или просто жълтък.
Безопасно използване на яйцата в коктейли
Преди да поговорим за това как и защо използваме яйца в коктейли, трябва да се заемем с проблема номер едно с тази съставка: салмонела. Яйцата могат да бъдат един от носителите на бактериите. Това е много сериозен въпрос, но има начини да намалите рисковете. Въпреки това, ако сте загрижени или не се доверявате на опциите по-долу, препоръчително е просто да избягвате коктейли от и с яйца.
Хората, които са най-податливи на салмонела, са малките деца, възрастните, бременните жени и всички с нарушена имунна система. Няколко безалкохолни напитки включват и яйца, така че тези групи също могат да бъдат засегнати.
За останалата част от нас е възможно да се справим с пиенето на сурови яйца, въпреки че никога няма гаранция. Безброй пиещи са се наслаждавали на стотици коктейли с яйца без никакви вредни ефекти, но обратният вариант също е възможен.
Съвети за безопасно употребяване на яйца
Има няколко неща, които можете да направите, за да си осигурите най-пресните и безопасни напитки на яйчна основа:
- Пазарувайте умно - купувайте яйца само от хладилни камери. Изберете яйца без пукнатини или повредени черупки. Проверете датите и сроковете на годност.
- Пастьоризирани яйца - пастьоризираните яйца са на разположение и са добър избор за напитки, тъй като процесът на пастьоризация е предназначен да убие всяка бактерия в яйцето. Недостатъкът на използването на тези яйца е, че някои от ароматите се губят. Пастьоризираните яйца ще бъдат ясно обозначени като такива.
- Яйчен "Продукт" - друга алтернатива е използването на яйчен продукт - основно преработени яйца, които се продават цели или само като бели или жълтъци. Яйчните продукти включват меланж и яйчен прах. С тях ще забележите значителна разлика във вкуса и повечето бармани не биха препоръчали употребата им в коктейли.
- Съхранявайте умно - ще искате да охладите вашите сурови (особено непастьоризирани) яйца веднага. Съхранявайте ги в най-студената част на хладилника. Не ги съхранявайте на вратата (където най-често намират място), тъй като температурата там варира при всяко отваряне. Също така съхранявайте яйцата в оригиналната опаковка.
Ако решите да използвате яйчен продукт, той трябва да се използва веднага след отварянето му.Когато имате съмнение, хвърлете го. Ако яйцето изглежда лошо, има пукнатини или по никакъв начин не изглежда правилно, не го използвайте в напитка.
Когато разчупите яйцето, ако някоя част изглежда необичайно, обезцветена, мътна или (отново) не е нормална, я изхвърлете. Също така се препоръчва да съхранявате яйца за не повече от 3 седмици.
Ако имате съмнения за това дали вашите яйца са годни, направете им теста с вода. За приготвяне на напитки тези, които потъват на дъното, са най-добри, защото са най-пресните. Ако яйцето плува, изхвърлете го, тъй като вече не е годно.
Как да смесваме яйцата си в коктейли
Смесването на яйца в коктейл изисква малко повече работа. Това е така, защото плътността на яйцето изисква допълнително смесване, за да се интегрира напълно в другите съставки на напитката. Също така, докато работим с яйцето, трябва да имаме предвид мерките за безопасност, които научихме по-горе.
Разклатете без лед, разклатете с лед
Яйцата се смесват най-добре чрез разклащане. За да получите най-добрата пяна (особено с яйчен белтък и цели яйца), най-добре е да съчетаете съставките на напитката в шейкър за коктейли и да ги разклащате без лед. Това се нарича "сух шейк". След това добавете лед и отново разклатете напитката.
Ще се наложи да разклащате тези напитки в продължение на най-малко 30 секунди и доста често ръцете ви ще ви болят след това (това означава, че го правите правилно). Въпросът е да се разклаща, докато не се уверите, че яйцето е напълно интегрирано с останалата част от напитката.
Отделете жълтъка от белтъка безопасно
Ако напитката, която правите, изисква да използвате или белтъка, или жълтъка, ще трябва да ги разделите. Важно е да се има предвид, че яйцето може да има бактерии върху него, така че е най-добре да избягвате разделянето на яйцето с черупката.
Алтернативите за разделяне включват:
- Изсипете яйцата в цедка и оставете белтъкът да се прецеди в купа или чаша;
- Използвайте сепаратор за яйца. Това е удобен кухненски инструмент, който прави цялата работа вместо вас.
Какво добавят яйцата в коктейлите?
Има три варианта за добавяне на яйца към коктейли и за всяка рецепта ще уточним коя част да се използва.
Цели яйца и белтъци са най-често срещаните.
Яйчните белтъци ще имат много малък ефект върху вкуса на коктейла. Те просто ще добавят хубава, богата, копринена текстура.
Яйчните жълтъци ще добавят „яйчен“ аромат към напитката, подобно на яйчения пунш. Жълтъците рядко се използват самостоятелно, макар че са от съществено значение в коктейлите.
Целите яйца допринасят за най-доброто от двата свята: вкус на яйца и копринена текстура. Ако рецептата просто споменава "яйце", използвайте цялото яйце.
Коментари