Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какво е било менюто на Титаник

Какво е било менюто на Титаник

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Титаник

Корабът Титаник потъва на 14 април 1912 г. - само четири дни след първото си отплаване. Повече от 100 години по-късно хората все още са любопитни за всичко, свързано с него. И не само как се е случило такова ужасяващо произшествие, но и какъв е бил животът на борда на кораба, включително и това, което пътниците са яли.

На борда му е имало три класа пътници и предвид разликата в цените на билетите, разбира се е имало и разлика в менютата. На борда е имало 2229 пътници и екипаж, когато корабът отплава от Англия. Имало е менюта с различен стил храна и необходимите за пътуването продукти били огромни. Имало хиляди паунда месо, зеленчуци, плодове и брашно, хиляди бутилки алкохол и 14 000 галона прясна вода за пътуване, което трябвало да приключи в Ню Йорк след седем дни.

Трите класи на кораба означавали три различни менюта всеки ден. Храната в първа класа била изтънчена и поднесена в официална обстановка. Както на закуска, така и на вечеря имало изобилие от ястия.

Храната във втория клас била по-непретенциозна и по-скоро типично британска. Френските менюта рядко се появяват извън първа класа, тъй като традиционната британска храна е предпочитана. Пиле с къри, печена риба, пролетно агне, овнешко и печена пуйка били обичайни елементи от менюто, както и пудинг за десерт.

През нощта, когато Титаник потънал, обречените пътници от втория клас имали пудинг от сливи, известен още като коледен пудинг. Храната за трети клас пътници била намалена версия на тази от втори, но те били доволни. Така или иначе била повече от това, на което били свикнали. Едно нещо е било съвсем различно в тази класа - на пътниците не била поднасяна особено обилна вечеря, а вместо това получавали главно чай.

Титаник се сблъсква със съдбоносния айсберг в 23:40 часа, след като вечерята вече е била сервирана. От спасени артефакти от потъналия кораб били намерени много менюта, даващи ясна представа за това какво е било поднесено на кораба. Следващото меню е от вечерта на 14 април, което за почти половината от първокласните пътници е последното им хранене:

Първо: стриди;

Второ: консоме Олга (избистрен телешки бульон), кремсупа от ечемик;

Трето: сьомга с краставица, сос Муселин;

Други основни ястия: филе Миньон, соте от пиле, панирани тиквички, агнешко със сос от мента, печена патица с ябълково пюре, говеждо филе с картофи, гарнитура от зелен грах, моркови в сметана, ориз и варен картоф, алкохолен сорбет Романски пунш, печен гълъб със салата и аспержи, фуа-гра с целина;

Десерти: пудинг Уолдорф; праскови, желирани в ликьор; шоколадови еклери с ванилия; френски сладолед.

В менюто за втора класа в тази трагична последна вечер също е имало избор, макар и доста по-скромен. Като първо ястие е било сервирано консоме с тапиока. При второто е имало по-голямо разнообразие: печена треска с лютив сос, печено пиле с ориз и къри, агнешко със сос от мента, печена пуйка със зеленчуков сос. Гарнитурата е от зелен грах, пържени картофи и пюре от ряпа. За десерт са били поднесени желе и американски сладолед.

За трета класа освен задължителния чай е имало и сухари, сирене и овесена каша.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати