Сок от лук за здрава и красива коса
Sok od luka za zdravu i lepu kosu
Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сок от лук за здрава и красива коса

Сок от лук за здрава и красива коса

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
87461
Сок от лук за здрава и красива коса

Сокът от лук е известно лекарство за здравето на косата, помага изключително много при загуба на коса. Той се използва от десетилетия за домашно лечение.

Защо да използвате сок от лук за косата си?

В някои случаи сокът от лук може да бъде ефективен при загуба на коса. Може също да възстанови блясъка. Сокът от лук също може да помогне при лечението на пърхота.

Ето пълния списък на ползите от сок от лук при грижата за косата:

• лечение на алопеция;

• възпален, сух или сърбящ скалп;

• косопад;

• пърхот;

• изтъняване на косата;

• суха или крехка коса;

• преждевременно побеляване на косата;

• инфекция на скалпа.

Дали сокът от лук наистина работи при косопад?

Сок от лук за коса

Науката показва, че има много начини, по които сокът от лук помага при загуба на коса. От една страна, лукът е богат на диетична сяра, хранителен елемент, от който се нуждаят телата ни.

Сярата се намира в аминокиселини, които са компоненти на протеина. Протеините, и по-специално кератинът, който е богат на сяра, са необходими за силна и красива коса.

Когато се добавя към косата и скалпа, сокът от лук може да осигури допълнителна сяра, за да поддържа силна и гъста коса, като по този начин предотвратява загубата на коса и насърчава растежа ѝ.

Сярата от лука може също да спомогне за производството на колаген. Колагенът, на свой ред, подпомага производството на здрави кожни клетки и растеж на косата.

Смята се също, че лукът може да засили циркулацията. Прилагането на сок от лук към косата и скалпа може да увеличи кръвоснабдяването на космените фоликули, което, от своя страна, подобрява растежа на косата.

Проучване от 2002 година показва, че групата, която е мила косата си със сок от лук, е имала по-голям растеж на косата от онези, които я измиват с чешмяна вода. Мъжете също изглежда са имали по-голяма полза от жените.

Въпреки това проучването е на повече от десетилетие и не всички участници са завършили теста. Необходими са повече изследвания за това как сокът от лук работи и дали ползите от него са значителни.

От друга страна, сокът от лук не трябва да се счита за лек за състояния на загуба на коса като алопеция или плешивост. Той може да помогне за стимулиране и защита на растежа на косата, но не и да излекува косопада напълно.

Какво трябва да знам, преди да използвам сок от лук?

Сок от лук

Използването на сока от лук за коса в повечето случаи е безопасно. Но все пак, ако имате алергия към лук, не трябва да го използвате.

Дори и за тези, които не са алергични, лукът може да е доста дразнещ за кожата. Страничните ефекти могат да включват зачервяване и сърбеж. Смесването на сока от лук с успокояващо средство като алое вера или кокосово масло може да предотврати това.

Не използвайте сок от лук като лек за алопеция или други проблеми с косопада. За някои състояние като алопецията, единственото успешно лечение е трансплантацията на косата. Същото се отнася и за плешивостта.

Оказва се, че някои лекарства могат да увеличат чувствителността на човек към сока от лук върху кожата (като аспирин). Ако сте загрижени за взаимодействията, първо, направете кожен тест или говорете с Вашия лекар.

Лукът е безопасно, естествено и достъпно лекарство, което може да бъде чудесно за косата ви. Много хора съобщават, че подобрява дебелината, стимулира растежа и дори регенерира нов растеж, когато страдате от косопад.

Вижте още приложения и ползи на лучените люспи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest