Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ядките от праскови - за какво да ги използваме

Ядките от праскови - за какво да ги използваме

Праскови
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Измежду овощните дървета прасковата е едно от най-обичаните както от градинарите, така и от хората. Градинарите го обичат, защото дървото е адаптивно, много бързо дава плод, лесно се присажда и отглежда в слънчеви и топли места, а хората обожават вкуса на ароматната и сладка праскова, който може да се консумира както пресен, така и преработен. Праскови консумираме под формата на компоти от праскови, сладко от праскови, натурални сокове, дори и като плодова ракия.

История на прасковите

Първите писмени сведения за прасковата на нашия континент са на Теофраст, който я споменава в съчиненията си. Място на плода отделят и авторите в Древен Рим. Те се заблуждавали, че плодното дърво се е появило в Персия и затова на латински дървото се казва Persica.

Чак през ХІХ век става ясно, че родината на прасковата е Китай. В Древен Китай дървото е обожествявано. Там вярвали, че консумацията на праскови гарантира безсмъртие.

На нашия континент тази овошка също е радушно посрещната. Хората отреждат на прасковата завидно място на символ на дълголетието и семейното щастие.

Полезните свойства на прасковата

Нектар от праскови

Представата за плода като символ на дълголетието и дори безсмъртието в по-древни времена идва от полезните свойства на прасковите. Макар че през Средновековието смятали прасковата за отровна и лекарите използвали само листата на дървото, не закъсняло откритието, че плодът има силни лечебни свойства.

Прасковата е лечебен и диетичен плод заради пектина, каротина, етеричните масла и органичните киселини, които съдържа, като лимонената, винената, ябълчената. Желязото, калият, фосфорът, манганът, цинкът, магнезият и селенът са елементите, на които прасковата е богата. Други полезни вещества в нея са витамините - С, група В, РР, Е, К и фолиевата киселина.

Тя помага при сърдечни заболявания и хипертония. Участва в превенцията срещу рака. Можете да лекувате стомашните си проблеми и анемията с нея. Прасковата е подходяща също за засилване на имунитета, при артритни оплаквания и болести на бъбреците. Отлична профилактика е срещу стреса и депресията.

Употреба на ядките от праскова

Ядки от праскови

Плодът на прасковата обвива твърда костилка и след консумация тази костилка обикновено се изхвърля. В нея обаче има ядка, която съдържа не по-малко полезни вещества.

На първо място, ядката на прасковата съдържа витамин В17, известен като амигдалин - най-мощното природно средство за борба срещу рака, както и за неговата профилактика. Консумацията на една ядка на ден е отлична профилактика срещу рака. Костилката се изсушава и ядката се изважда и консумира.

Ядките от праскови са изпитано средство за борба срещу нервен стомах. За целта се счукат 3 ядки от праскови и се смесват с 1 лъжица мед, а сместа трябва да се приема два пъти дневно преди хранене. Нишестето подпомага процесите на храносмилане.

В древни времена от ядката и кората на дървото се е приготвяло лекарство срещу малария.

От сушените ядки и кара от дървото се приготвя лекарство, прилагано при хроничните бронхити, астмата и дихателните проблеми. То облекчава процеса на отхрачване и сваля високата температура.

Горчивото масло, съдържащо се в ядката, е използвано в козметиката.

А под формата на вкусен прасковен пай или прасковен сладкиши, сочните летни плодове влизат в менюто ни и ни доставят радост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest