gotvach.bg»Статии»Любопитно»Грешка е да гасите содата в оцет! Ето защо

Грешка е да гасите содата в оцет! Ето защо

ЕлиЕли
Помощник Готвач
3925153
Гасене на сода с оцет
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
Виж ››

Всички обичаме да правим баници, погачи, кексове и много други подобни. Сместа за всички тях обаче трябва да бухне.

Повечето хора използват мая или най-често сода бикарбонат, за да получат бухнал ефект на тестото и крайния продукт, разбира се. Содата се използва за набухвател, защото е един от малкото натурални такива. Благодарение на гасенето на содата за хляб се отделя достатъчно количество въглероден диоксид, който позволява на тестото да бухне.

За да може да се отдели достатъчно количество от въглеродния диоксид, трябва първо да изгасим содата. Гасенето на сода обикновено става с някаква киселина - оцет, лимон, лимонена киселина, лайм и други подобни.

Процедурата по самото гасене е добре да се случва в брашното. Добре е гасенето да не става в отделен съд, защото така реакцията става далеч от основния продукт, до който трябва да стигнем. Сухите и течните съставки трябва да се смесят по отделно. След това да се смесят двете и разбъркването на съставките трябва да е много бързо. След като получим тестото, то възможно най-бързо трябва да се постави във фурната, защото в топла среда взаимодействието на киселината и содата се подобрява.

Гасене на сода за хляб

Та, има много различни варианти за гасене на сода за хляб с различни продукти, съдържащи киселина. Оцетът може да бъде използван, но в настоящата статия ще разберете защо е по-добре да се насочите към друг продукт.

Както вече споменахме, когато смесим съставките, се отделя въглероден диоксид. Ако решим да гасим содата с оцет, голяма част от този диоксид се изпарява и ефектът няма да е така добър, както с лимон например. Освен това послевкусът не е особено приятен, а никой не иска да яде хляб или кейк, който да е с нетипичен и неприятен вкус.

По-добрият вариант е да изберете лимон или лимонена киселина. Благодарение на тях при реакцията се отделя необходимото количество газ (въглероден диоксид), което да накара тестото да бухне достатъчно, за да се получи вкусна погача.

Содена питка

Освен горепосочените продукти за гасене на сода за получаване на хубав продукт може да използвате други алтернативни варианти. Сред тези варианти са кефир, заквасена сметана, кисело мляко и други подобни. Тези продукти са подходящи, защото са с достатъчно въглероден диоксид, който ще накара сместа ни да бухне достатъчно.

Ако пък изобщо не искате да гасите сода поради една или друга причина, може да се насочите и към бакпулвера или маята за хляб (суха или жива).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest