Едни от най ефектните и вкусни кремове, страхотни торти, желирани сладкиши и други десерти се приготвят с желатин. Той ги прави стегнати, придава лъскавина и красив вид.
Желатинът е субстанция от животински произход, съставена от колаген, на когото се дължат и неговите желиращи свойства. Благодарение на тях можем да приготвяме разнообразни десерти и кремове, на които да придаваме забавни и красиви форми и цветове.
Този продукт лесно можем да намерим в магазинната мрежа и още по-лесно да работим с него, спазвайки няколко важни условия и познавайки добре някои от неговите особености.
Можем да открием желатина в две форми - на прах или като прозрачни плоскости листчета. И двата функционират по идентичен начин и имат един и същ състав - колаген, протеин, извлечен от животински тъкани. Има обаче малки разлики в потенцията на желиращия ефект и затова винаги трябва да четем указанията на опаковката, където производителят е описал за какво количество смес колко желатин трябва да добавим.
За да приготвим вкусен желиран крем, можем да използваме различни основи като прясно или кисело мляко, сметана, крема сирене или плодове и плодови сокове и сладка. Условието е да се загреят до 60 градуса, за да се разтвори желатинът в тях, а той, на свой ред, трябва да е предварително хидратиран.
Ако имаме въображение, можем и да комбинираме, като правим отделни пластове с различни цветове. За тях е нужно да изчакаме първия пласт да изстине и да се втвърди, но не напълно, за да може да стоят отделно, но все пак прилепнали един за друг.
Тук важно е да знаем, че приготвяме ли плодови кремове - желета, има плодове, които съдържат натурален ензим бромелин, той разбива протеина в желатина, пречейки да се втвърди. За пример такива плодове са киви, ананас, папая.
Когато искате в крема да добавите парченца плодове, за да не отиват на дъното, първо изчакайте желатинът леко да се втвърди и тогава добавете плодчетата.
Ето и подробни стъпки как да приготвите желиран крем, който е семпъл, но към него може да се приложат съветите от по-горните редове и да създадете своето авторско произведение според вашето въображение.
Основни продукти за ванилов крем желе:
Прясно мляко -500 мл
Жълтъци - 4 бр.
Захар - 125 г
Желатин - 8-10 г (вижте указанията на пакета)
Ванилия -1 шушулка
Ръководство за приготвяне:
Загрейте млякото със захарта и шушулката ванилия, от която сте изстъргали семенцата и сте добавили и тях, и празната обвивка в течността.
Когато захарта е разтопена, а млякото готово да кипне, отстранете от огъня и оставете температурата да спадне до 80-90 градуса.
Разбийте жълтъците и ги налейте на тънка струйка към млякото, след това върнете на котлона и бъркайте 3-4 минути на слаб огън (извадете предварително празната шушулка ванилия).
Отново дръпнете от огъня и оставете леко да спадне температурата, защото при висока такава действието на желатина може да се неутрализира.
През това време хидратирайте желиращата субстанция в много студена вода, това помага за бързото разтваряне впоследствие. Отцедете хубаво от водата,
добавете към крема и разбъркайте.
След добавяне на желатин към крем никога не го слагайте да завира, защото ще загубите свойствата му и няма да получите желания втвърдяващ ефект.
Разсипете в красиви форми готовият крем, оставете го да изстине и след това приберете в хладилник, за да стегне добре за няколко часа.
За да сервирате, поставете на дъното на всяка форма или чашка кърпа, напоена с гореща вода. Обърнете в чиния и готово. В случая топлината ще направи обръщането лесно, защото ще отпусне желатина.
Може да използвате и друг трик. Още преди да налеете крема в чашките, просто ги намазнете с малко олио.
Гарнирайте желирания крем според вашият вкус - с плодове, шоколад, сладко, карамел или топинг.
Да ви е сладко!
Коментари