Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Заменете преработените меса с тези

Заменете преработените меса с тези

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
1823314
Преработени меса

През последните години все повече се говори за вредата, която преработените меса нанасят върху човешкия организъм. Според редица изследвания консумацията на салами, луканки, шунки, бекон, наденички, и изобщо всякакъв вид колбаси, може да доведе до онкологично заболяване и проблеми със сърцето. Причината се крие в множеството химични процеси, през които минава месото при обработката му - опушване, осоляване, добавяне на множество консерванти, аромати и стабилизатори.

Наред с колбасите се оказва, че червеното месо също може да бъде много опасно за здравето. Препоръчва се да се консумира такова от животни, които не са третирани с антибиотици и хормонални препарати, гледани са в екологично чисти ферми и хранени с подбрана реколта.

Освен това редовната консумация на сготвено при високи температури червено месо може да доведе рак на бъбреците, рак дебелото черво и рак на панкреаса.

Прекратяването или свеждането до минимум на прием на преработени меса може да удължи живота ви с няколко години. Ето и с какво да замените преработените меса!

Опитайте да си набавяте пилешко и пуешко месо от домашни стопанства. Като най-добре е месото да бъде сварено или изпечено на ниска температура. Приемът му 2 пъти в седмицата е напълно достатъчен, за да задоволи нуждата на организма от съдържащите се в него полезни вещества.

Домашната пуйка е по-добра алтернатива на преработените меса

Рибата също не е за пренебрегване. Богати на омега-3 мастни киселини са скумрията, лефер, сьомгата, сьомговата пъстърва и риба тон.

За да си набавите протеини може да заложите и на бобовите храни - соя, леща, боб, нахут, като ги консумирате като гарнитура или основно ястие.

Различните видове ядки като орехи, бадеми, кестени, кашу, както и сушени плодове, са добра алтернатива на месото.

Богатото на ненаситени мастни киселини авокадо може да разнообрази менюто ви, а и определено е много по-полезно от преработените меса.

Голяма част от съставките на месото могат да бъдат открити в яйцата. Те са отличен източник на белтъчини и чудесен заместител на преработените меса.

В обобщение може да кажем, че е много по-добре да консумирате гореизброените продукти, отколкото преработени меса с неясен произход, изобилстващи от консерванти, стабилизатори и вредни химикали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest