Опасен ли е живакът в рибата?
Da li je opasna živa u ribi?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Опасен ли е живакът в рибата?

Опасен ли е живакът в рибата?

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
1823257
Опасен ли е живакът в рибата?
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Всички сме чували колко е полезна консумацията на риба и е задължително поне веднъж в седмицата да хапваме такава. Всеизвестен факт е, че рибата е богата на протеини, селен, витамини А, D, Е и B12, омега 3-мастни киселини, калций, фосфор, йод и други важни вещества.

През последните години обаче все повече се говори за високото наличие на живак в голяма част от видовете риба. Като най-опасни се посочват акула, скумрия, риба тон, змиорка и пангасиус.

Откъде идва живакът в тялото на рибата?

По принцип живакът се среща в околната среда, но в естествен вид той не представлява опасност за човешкия организъм. Големият проблем идва от използването на големи количества живак от хората, който след това се отделя в околната среда, като разбира се, биват засегнати и водните басейни. В този случай токсичното вещество може да бъде погълнато от водните обитатели, а по-късно да достигне до човешкия организъм чрез консумацията на риба.

Опасен ли е живакът в рибата?

Обикновено живакът е в по-големи количества в тялото на по-едрите морски обитатели. Аритметиката е проста: малките морски обитатели се хранят с растения, съдържащи живак. По големите риби пък изяждат по-дребните и по този начин в организма им се натрупва голямо количество от опасното вещество. Това е и причината риби като акула или риба тон да съдържат повече живак в тялото си от дребните риби.

След консумация на заразените с живак риби опасното вещество се натрупва в човешкия организъм. Не е желателно тези видове морски обитатели да се консумират от бременни жени. Това въобще не означава, че бременните не трябва да ядат риба. Те просто трябва да подбират по-внимателно морските деликатеси, които похапват.

Важно е да кажем, че рибата може да се консумира в умерени количества, защото ползите от яденето ѝ са по-големи от вредите.

Като по-безопасна се смята сладководната риба, която, обаче трябва да бъде уловена в чист и незамърсен с тежки метали воден басейн. Освен това за предпочитане е рибата да се набавя от естествен водоизточник, а не от развъдник, в който бива хранена със смески и ѝ се дават различни добавки и вещества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest