gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Най-популярните сортове сливи

Най-популярните сортове сливи

Най-популярните сортове сливи
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Всички си спомняме с умиление детството си, когато сме се катерили по дърветата и сме яли плодове директно от дървото - ябълки, круши, череши и естествено - сливи. Спомняте ли си любимите си сливи? Нека видим кои са най-популярните сортове.

Синя слива

Най-популярните сортове сливи

Синята слива (Prunus domestica) се отличава с богат вкус, високо съдържание на захар и специфична яйцевидна форма. Плодът е широко използван в кулинарията. От него се приготвят конфитюри, сладка, използва се като добавка в различни ястия, но се яде и сушена. Освен в сладкиши синята слива е подходяща и за различни яхнии с месо.

Този сорт е широко приложим в народната медицина, защото има силни антиоксидантни и детоксикиращи свойства. Трябва все пак да се внимава с консумацията при наличието на бъбречно заболяване например поради високото съдържание на оксалати. Същото важи и за заболявания като ревматизъм, подагра и др.

Ренглота

Най-популярните сортове сливи

В България имаме основно два вида ренглоти - зелена и алтънова. И двете имат кръгла форма, сочни са и с наситен аромат. Изключително вкусни, те могат да се консумират директно или да се използват в кулинарията. Много подходящи са за приготвянето на различни кексове, пайове и др. сладкиши, както и за сокове и нектари. Ренглотата се използва и за приготвяне на ракия.

Мирабела

Най-популярните сортове сливи

Този сорт сливи се отличава със средно малки плодове с жълт цвят, които са с прекрасен аромат и страхотен вкус. Плодовете са изключително подходящи за директна употреба поради сочната си вътрешност, но могат да се използват за производството на сокове, нектари, компоти и пр. Използват се също така и за производството на ракия, която се характеризира с невероятен аромат и вкус.

Джанка

Най-популярните сортове сливи
Снимка: Албена Асенова

Джанката е от рода на сливите, характеризира се с малък размер и кисел вкус (в повечето случаи). Плодовете могат да бъдат жълти червени и жълто-червени. Поради леко киселия си вкус джанката може да се използва за засилване обмяната на веществата и повишаване на нивата на енергия и тонус.

В кулинарията джанката може да се използва за производството на различни сокове, сосове, участва в състава на някои традиционни туршии, гювечи и пр.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest