Съвети при готвенето на спанак и лапад
Saveti prilikom kuvanja spanaća i zeljaTips for Cooking Spinach and Dock
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при готвенето на спанак и лапад

Съвети при готвенето на спанак и лапад

Приготвяне на ястия със спанак

Днес можем да срещнем почти целогодишно лапад и спанак по магазините, но ако искате да се възползвате пълноценно от всички ценни витамини и минерали, които се съдържат в тях, както и да намалите риска от наличие на нитрати, то избирайте само сезонните зелении. Още по-добре и ако са набрани от собствената ви градина.

Ето обаче какво е добре да знаете, когато решите да развихрите кулинарните си умения в тази посока - съвети при готвенето на спанак и лапад.

1. За всички листни зеленчуци, каквито са спанакът и лападът, качественото измиване е неизменна част от обработката им, за да бъдат годни за консумация.

Ако искате да се предпазите и от нитрати, е добре да ги накиснете във вода за около 30 мин., след което старателно да ги измиете и отцедите.

Това става най-лесно, ако разполагате с центрофуга за зеленчуци, която не е никак скъпа (около 10-15 лв.) и която можете да използвате за обработването на всички листни зеленчуци.

2. Когато подлагате лапад и спанак на топлинна обработка (при приготвяне на супи и яхнии), е важно да ги слагате в края на готвенето, за да не се изгубят така ценните им за човешкия организъм витамини и съдържащото се голямо количество желязо в тях.

Съвети при готвенето на спанак и лапад

3. От спанак и лапад се приготвят чудесни вегетариански кюфтенца, но подробни рецепти можете да разгледате на сайта ни.

Важно е листните зеленчуци да са добре отцедени след измиването им, а дали ще приготвяте своите здравословни кюфтенца, като им добавите сирене, извара, картофи, тиквички, ориз и т.н. е ваш личен избор.

При положение, че искате кюфтенцата да са наистина здравословни и дори диетични, то тогава не ги пържете или панирайте на тиган, а ги опечете на фурна.

4. Днес ценителите на здравословното хранене препоръчват редовната консумация на листни зеленчуци в сурово състояния отново, за да не се губят безценните им вещества.

Това означава, че нищо не ви пречи да си приготвите вкусна прясна салата от спанак или лапад, а защо не и от двете? Просто избирайте по-малките и крехки листенца, за да не нагарча вашата витаминозна салата.

5. Ако имате бебе, което ви предстои да захранвате със зеленчукови пюрета, и е дошъл ред на готвене на спанак или лапад, ви препоръчваме да приготвяте домашно направени пюрета само от домашен или био спанак или лапад.

Можете просто да си закупите готови пюрета, защото колкото и да са полезни, почти всички листни зеленчуци крият риска да съдържат немалко количество нитрати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest