gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да се предпазите от дехидратация?

Как да се предпазите от дехидратация?

Как да се предпазите от дехидратация?
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Едно от най-опасните състояния за организма е дехидратацията – процес, при който тялото страда от намаляване на количеството вода в него.

Състоянието може да е съвсем леко и незабележимо на пръв поглед или пък изключително тежко и дори животозастрашаващо.

Как да действаме при различните форми на дехидратация и какво да направим, за да възстановим загубата на вода?

Дехидратацията като болестно състояние

При някои заболявания – най-вече стомашно-чревни, дехидратацията е основен съпътстващ риск. Тя е особено опасна за най-малките, при които настъпва изключително бързо. До дехидратация може да се стигне при наличието на разстройство и повръщане. Колкото по-голяма е честотата на изхождане или повръщане, толкова по-бързо настъпва дехидратацията.

Динята ни хидратира

Основното правило в тези случаи е да се ограничатсимптомите на заболяването с цел да се намали обезводняването. Паралелно с това трябва да се коригира дефицитът на течности, както и на соли, за да се възстанови балансът. В аптеката се предлагат редица средства срещу повръщани и разстройство – някои от тях са хомеопатични и подходящи за тези, които не искат да използват силни препарати. Коя точно комбинация от средства е подходяща за вас, ще определи личният ви лекар.

Едновременно с това може да се прилагат и други изпитани домашни методи за справяне с дехидратацията. Пиенето на леко подсолена вода действа успокояващо, намалява позивите за гадене и повръщане. Също така подпомага хидратацията и възстановяването на баланса на електролити в организма. Глюкозата или подсладената вода подпомага връщането на кръвната захар в норма, като по този начин, освен че оводнява тялото, води и до справяне с хипогликемията. Приемайте всякакви течности на малки глътки, осигурете си почивка без движение и престой в не много гореща околна среда. Но ако не успеете да се справите сами с дехидратацията при заболяване, може да се наложи вливане на специални медицински разтвори със системи или в много тежки случаи преливане на кръв.

Профилактика на дехидратация

Пийте билкови чайове срещу дехидратация

Други заболявания или състояния се смятат за носещи риск от поява на дехидратация. Такива са някои сериозни болести като захарния диабет, генетични заболявания (муковисцидоза) и др. Обезводняване обаче може да настъпи и при недостатъчно пиене на течности в нормалния ежедневен режим, при обилно потене, в особено горещи дни.

За да предотвратите дехедратацията, пийте много течности от всякакъв вид, като едни от най-полезните са прясно изстискани сокове. Не претопляйте тялото си – намерете начин да се охладите. Консумирайте храни с високо водно съдържание – краставици, диня, пъпеши, домати, портокали, праскови и др.

Пийте чай от мента, босилек, розмарин, подсладен с мед и лимон. Билките подобряват усвояването на водата от организма, а лимонът действа ободряващо и е чудесно средство за освежаване в горещите дни. И най-вече – не забравяйте всеки ден да пиете много и начесто вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest