През зимния сезон дейността на нашия организъм се променя. Имунната ни система отслабва, забавя се обмяната на веществата и действието на хормоналните функции. Физическата ни активност намалява, следователно се понижава и разходът на енергия.
Вследствие на по-късия ден производството на мелатонин намалява и това се отразява на настроението ни.
За да поддържаме добро здраве през студените зимни дни, е необходимо да си осигурим пълноценен хранителен прием, трябва да консумираме разнообразна храна, но също така е желателно и да избягваме някои продукти, които не само не са полезни, а дори могат и да бъдат вредни за здравето ни.
Ето кои са храните, за които трябва да забравим през зимата.
Захар
Неслучайно захарта е наричана бялата смърт. Тя има пагубно действие върху психическото и физическо здраве на организма. Освен че е основна причина за трупане на излишни килограми и отключване на редица заболявания, тя повлиява неблагоприятно и на ума, доброто настроение, съня и нивата на енергия. Също така особено през зимата може да засили или подпомогне депресивни състояния, тъй като намалява нивата на допамин в организма и повишава възпалителните процеси в тялото.
Червено месо
Червеното месо е чудесен източник на протеини, но прекомерната му консумация се свързва с повишения риск от появата на някои сериозни заболявания като рак на дебелото черво, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и др. През зимния сезон тази храна може да създаде проблеми с храчкоотделянето, затова не прекалявайте с него, а наблегнете на риба или пилешко месо.
Готовите салати
Готовите миксове салати са предпочитан вариант за бърз обяд или лесна гарнитура към вечерята за така забързаните и натоварени работещи хора, на които времето все не стига. През зимата обаче качеството на зеленчуците не е никак добро, имат по-малко фибри и витамините, съдържащи се в тях, са по-малко здравословни. Това се дължи на факта, че зеленчуците се произвеждат в оранжерии и се подхранват с всевъзможни препарати, за да узреят по-бързо, тъй като зимата не е естественият им сезон за отглеждане. В допълнение към всичко това - и цената им е доста висока.
Млечни продукти
През студените зимни месеци консумацията на някои млечни продукти като прясното мляко, изварата и котидж сиренето е препоръчително да се намали, тъй като този вид храни могат да повишат секрецията на слуз от жлезите, а това оказва влияние на цялостното благосъстояние на организма.
Ягоди и боровинки
Тези плодови изкушения са любими на много хора. И има защо! Ягодите изобилстват на витамин С и са богати на колаген, а боровинките стимулират мозъчната дейност. Но не бива да забравяме, че техният сезон е през лятото и изброеното се отнася за сезонно узрелите плодове. Тези, които са отглеждани оранжерийно, със сигурност не носят такива ползи за организма.
Коментари