Най-добрите пребиотични храни
The Best Prebiotic FoodsNajbolje prebiotičke namirnice
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрите пребиотични храни

Най-добрите пребиотични храни

Най-добрите пребиотични храни

Голяма част от хората смятат, че между пробиотиците и пребиотиците няма разлика. Това обаче са две отделни неща, които са еднакво важни за здравето на храносмилателната система.

Пробиотиците са живи микроорганизми или познати още като полезни чревни бактерии, които подпомагат правилното храносмилане, стимулирайки производството на храносмилателните сокове и естествени ензими. Също така притежават свойството да предотвратяват развитието на вредни микроорганизми.

От своя страна, пребиотиците са диетични неразтворими фибри, които не могат да бъдат усвоени от човешкия организъм. Те се явяват един вид храна за пробиотиците. Основната им роля е да стимулират развитието на полезните чревни бактерии, като по този начин подсилват имунната система. Пребиотиците помагат при запек и за намаляване на газовете. Освен това улесняват абсорбирането на някои важни минерали, като калций и магнезий.

Ето защо за да функционира правилно храносмилателната ни система и за да бъдат здрави червата ни, е необходимо редовно да включваме в менюто си богати на пребиотици храни и пробиотици.

В днешната статия ще обърнем внимание на най-добрите пребиотични храни. Ето кои са те:

Чесън

Не се притеснявайте да използвате чесън и лук, когато готвите (или да ги хапвате в натурален вид), защото те са чудесни източници на пребиотици. Освен това носят редица ползи за здравето, тъй като притежават антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства и успешно борят вирусите и инфекциите.

Зеле

Чесън

Консумацията на прясно зеле подобрява работата на червата и подсилва стените им, тъй като зеленчукът е богат на пребиотици. Също така съдържа витамини А, В С и К, както и някои важни за организма минерали като калций, магнезий и калий.

Аспержи

Аспержите съдържат пребиотици

Аспержите са богати на витамини от група В, фолиева киселина и протеини. И не само това, те са и чудесен източник на пребиотици. Здравословните зеленчуци са естествени диуретици и помагат при проблеми със задържане на вода в тялото.

Банани

Бананите, особено по-зелените, са сред най-добрите пребиотични храни. Също така плодовете изобилстват на разтворими и неразтворими фибри, витамини и минерали. Всички те, заедно, подхранват полезните бактерии в храносмилателната система.

Ябълки

Ябълките са пребиотични храни

Хрупкавите плодове притежават редица достойнства. В ябълките се съдържат високи количества витамин А, В, С и D. Чудесни източници на фибри, които поддържат здравето на храносмилателната система и помагат за регулиране обмена на веществата в организма. И разбира се, богати са на пребиотичен пектин, който стимулира добрите бактерии и се грижи за дебелото черво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest