gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Страничните ефекти от приема на сорбитол

Страничните ефекти от приема на сорбитол

Страничните ефекти от приема на сорбитол
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.
Виж ››

Днес сме привилегировани изключително много от факта, че можем да си купим практически всичко и да задоволим душата си на гурме любител. Разбира се, че това си има и своите негативни страни, като например това че неправилното използване на някои добавки може да доведе до редица здравословни проблеми. В това число влизат и вещества като сорбитол (Е420).

В началото сорбитолът е бил употребяван само в ролята си на подсладител, но с времето спектърът на употребата им започва да се разширява много. Към днешна дата сорбитол се използват в:

- В сладкарската промишленост като подсладител;

- Във фармакологията - добавя се към таблетки, сиропи, слабителни;

- В хранително-вкусовата промишленост;

Сорбитол

- В производството на диетични храни;

- В козметологията - при създаване на кремове и други продукти.

Много често сорбитол се ползва в хранително-вкусовата промишленост, тъй като имат много висока способност да задържат влагата. Спомагат за подобряването на вкуса и увеличаването на срока на съхранение на продуктите.

Във фармакологията веществото се използва, за да подобри вкуса на медикаментите, да засили действието на слабителните препарати, а също така да придадат на лекарството необходимата консистенция.

Сорбитолът имат и отлични абсорбционни свойства, като именно затова се ползват често и при производството на пастите за зъби, маските за лице или душ геловете.

Какви са ползите от сорбитол?

Този подсладител се усвоява напълно от храносмилателната система на човека и в същото време е много хранителен. Освен това употребата му намалява разхода на организма на витамините от група В и по-специално на биотина (В7 или Н). Добавянето на сорбитол към диетата подобрява чревната микрофлора. Подсладителят има силно слабително действие, спомагайки при това за бързото и ефективно пречистване на организма.

сорбитол се използва при заболявания на стомашно-чревния тракт:

- Холецистит;

- Колит;

- Хиповолемия.

Страничните ефекти от приема на сорбитол

Вредите от сорбитола не са тайна за никого отдавна. Сорбитол причиняват голям брой странични ефекти като:

Страничните ефекти от сорбитол

- Гадене;

- Диария;

- Дискомфорт в долната част на корема;

- Задържане на урина;

- Тахикардия;

- Втрисане;

- Ринит;

- Повръщане.

Ето защо е нежелателно да подслаждате вашите напитки всеки ден с този подсладител. Преди да решите да правите това, трябва да се консултирате с лекуващия си лекар, за да може той да определи дали това е оправдано и дали сорбитолова захар ще донесе полза за здравето ви в конкретния случай. Също така е важно да знаете, че високите дози сорбитол могат да повлияят негативно на организма, включително да причинят:

- Нарушения на стомашно-чревния тракт;

- Невропатия;

- Диабетна ретинопатия

Ето защо сорбитол трябва да се приема с голямо внимание и да се следи реакцията на организма. Те не трябва да се приемат при следните заболявания:

- Синдром на раздразненото черво;

- Непоносимост към фруктоза;

- Асцит;

- Холелитиаза (жлъчнокаменна болест).

Опасността се крие във факта, че този подсладител има по-слабо изразен вкус от захарта. Затова хората често добавят няколко лъжици към чая или кафето си наведнъж, а в резултат на това надвишават разрешената дневна доза и получават много допълнителни калории. Все още не са установени проблеми със съвместимостта на сорбитол с други препарати.

Именно поради всички тези факти е важно да сте особено внимателни при приема на храни, в чийто състав влиза това вещество. В случай на предозиране със сорбитол, вредата от този подсладител засяга преди всичко работата на стомашно-чревния тракт и провокира метеоризъм, диария, повръщане, силна слабост, болка в коремната област. Често причинява и замаяност.

Нежелателно е да се използва ежедневно, а дневната доза сорбитол не трябва да надвишава 30-40 грама за възрастен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest