gotvach.bg»Статии»Витамини»Лутеин - какво трябва да знаем

Лутеин - какво трябва да знаем

Лутеин

Всеки човек е чувал максимата, че храната може да бъде както лекарство, така и отрова. И това е напълно вярно. Доказва го един от 600-те познати каротеноида - лутеин.

Става въпрос за един от органичните пигменти (каротеноиди), които се съдържат като естествена съставка в растенията и всички организми, на които е присъща фотосинтезата. Пример за такива са водораслите, някои гъби и бактерии.

Лутеинът се съдържа в някои зелени храни, но за какво служи той на човешкото тяло? Това е въпросът, чийто отговор ще осветли ползите от лутеина.

Същност на лутеина и наличието му в природата и човека

Каротеноидът лутеин в природата има тясно свързан с него компонент - зеаксантин. Те са жълти, до червени пигменти, които се срещат широко в зеленчуците и други растения. Макар че лутеинът се смята за жълт пигмент, когато е във високи концентрации той е оранжево-червен.

В природата лутеинът и зеаксантинът абсорбират излишната светлинна енергия, за да предотвратят увреждането на растенията от твърде много слънчева светлина, особено от светлинни лъчи с висока енергия, наричани в науката синя светлина.

Освен в растенията, тези два каротеноида са открити и във високи концентрации в макулата на човешкото око. Точно те придават жълтеникавият цвят на макулата.

В науката макулата има наименование macula lutea. На латиннски macula означава петно, а lutea е жълто. Така че жълтото петно(макула) дължи цвета си на каротеноида лутеин.

Изследванията на свойствата на лутеина доведоха до интересен резултат. Учените установиха наличие на трети каротеноид в макулата и го нарекоха мезозеаксантин, но този компонент не се намира в хранителни източници, а изглежда се създава в ретината като резултат от погълнат лутеин.

Но каква е ролята на лутеина и неговите близки компоненти за здравето на очите? Направените изследвания върху лутеина са доказали, че той се натрупва в очите на две места - в макулата и в лещата.

Сред уврежданията на очите, тези в лещата заемат първо място. 98 процента от сухото вещество в лещата се пада на протеина. Свободните радикали увреждат протеина, предизвиквайки дегенерация. Резултатът е болестта, която разговорно се нарича перде на окото.

Ползи от Лутеин

Много често срещано е при възрастни хора и причините за появата му са слънчевата светлина, ултравиолетовото лъчение, както и някои болести, като диабет например. Защитата се постига с лутеин, който намалява с 30 процента случаите при редовна употреба.

Очното здраве е важен компонент от цялостния здравен статус, тъй като е силно застрашено с напредване на възрастта. Тогава настъпва така наречената възрастова дегенерация на макулата. Условието за появата на това състояние е на лице, когато крехкият център на ретината - макула - започне да се руши бавно, но упорито под напора на възрастта.

Макулата е малък център в ретината на окото, който има за последица при увреждане загуба на централно зрение. Макуларният пигмент лутеин и зеаксантин защитават макулата от вредните фото окислителни ефекти на синята светлина.

С това защитната роля на лутеина за очите не се изчерпва. Той подпомага зрението и по други начини:

- укрепва очите при други нарушения като късогледство, далекогледство и астигматизъм. Лутеинът заздравява капилярите в окото и предотвратява образуването на тромб в ретината. Предпазва диабетиците и пушачите от по-високите рискове за очни проблеми при тях;

- подобрява адаптацията на очите към светлината и тъмнината и затова е безценен при нощно шофиране. Помага при синдрома на уморените очи при целодневната работа с компютър, както и работа сред изкуствена светлина;

- пази очите от увреждане от свободните радикали, появяващи се от цигарения дим, замърсения въздух, УВ лъчите, системната употреба на лекарства и други вредни въздействия.

Ролята на лутеина като антиоксидант в организма

Лутеинът и неговият свързан компонент зеаксантин имат важни антиоксидантни функции в организма. Заедно с други естествени антиоксиданти като витамин С, бета-каротин, витамин Е, тези важни пигменти предпазват организма от вредното действие на свободните радикали, които са нестабилни молекули, но могат да разрушат клетките и играят роля при много заболявания.

Затова лутеинът пази също от атеросклероза, намалява и риска от някои видове рак сред пушачите и бившите такива. Има огромни ползи за сърдечното здраве.

Храни, съдържащи лутеин

Най-добрите естествени източници, съдържащи лутеин и зеаксантин, са зелените листни зеленчуци и други жълти или зелени зеленчуци. Списъкът с най-полезните в това отношение храни се оглавява от варения спанак и вареното зеле, според американското министерство на земеделието и храните.

Невегетарианските източници на лутеин са яйчните жълтъци. При висок холестерол обаче, те не са подходяща храна и затова жълтият пигмент е добре да се получи от жълти плодове и зеленчуци.

Червените чушки са чудесен продукт за набавяне на лутеин, който може да се консумира чрез безброй варианти и различни рецепти.

Може да се приема и като хранителна добавка, като в цвета на невена се съдържа оптималното количество, необходимо за производство на добавката.

Хапване на храни с Лутеин

Препоръчителен дневен прием на лутеин

Поради очевидните ползи на лутеина за очите и сърдечно-съдовата система, както и за превенция на някои от най-често срещаните заболявания, много хранителни компании са добавили този каротеноид към своите витаминни формули. Други са въвели специални витамини за очи, които се състоят предимно от лутеин и зеаксантин.

Няма препоръчителен хранителен режим, няма и препоръчителна дневна доза за лутеин, но някои експерти препоръчват 6 милиграма лутеин на ден като оптимална доза за постигане на благоприятен ефект.

Не е ясно колко лутеин дневно е необходимо за защита на очите и зрението. Все още няма и сигурни доказателства дали хранителните добавки имат същия ефект като лутеина, получен от хранителни източници.

Има ли странични ефекти от употребата на лутеин?

Не са известни странични действия от по-висок прием на лутеина, нито на зеаксантина. В някои случаи хората, които ядат по-големи количества моркови и жълти или зелени цитрусови плодове може да получат безобидно пожълтяване на кожата, наречено каротенемия.

Появата на това пожълтяване може да бъде тревожна за потърпевшия, тъй като може да се обърка с жълтеница, но жълтото оцветяване ще премине след намаляване на консумацията на тези богати на каротеноиди храни.

Каротенемия може да се получи също и при прекомерна употреба на хронителни добавки с тези каротеноиди. Затова подобна практика е добре да се съгласува с лекар или друго компетентно лице.

Не трябва да се забравя, че приемът на хранителни добавки не замества пълноценното хранене и добре балансираната диета, включваща разнообразни плодове и зеленчуци, съдържащи лутеин, е начинът организмът да получи важните хранителни вещества за очите и сърцето, от които се нуждае.

Препоръчва се също внимателно да се проследи реакцията на организма към хранителните добавки с лутеин заради нежелани ефекти, подобни на ефектите и от лекарствата.

Значение на лутеина

Лутеинът е отлично средство в борбата с диабетната ретинопатия. Има противовъзпалителни ефекти при ретинално исхемично увреждане.

Явява се най-доброто естествено средство срещу макулното увреждане и катаракта.

Всичко това му отрежда важно място сред всички каротеноиди за човешкото здраве. Той е постижима и евтина допълнителна терапия за инхибиране на диабетната ретинопатия при страдащи от диабет и запазва нормалната функция на ретината.

Интересни факти за лутеина

Липсата на лутеин се наблюдава по-често при хората със светли очи. Лутеинът е мастноразтворимо съединение и затова е необходима диетична мазнина, за да бъде усвоен правилно от храносмилателната система, като близкия му витамин А.] При употреба на лекарства, понижаващи холестерола, се намалява лутеинът в тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес