gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Колко е истински шоколадът в родните магазини?

Колко е истински шоколадът в родните магазини?

Колко е истински шоколадът в родните магазини?
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Всеки човек обича да си хапва вкусно и да се глези с различни сладки изкушения. Едно от любимите лакомства е шоколадът, като съвсем естествено при неговото произвеждане съществуват определени стандарти, които всички производители са длъжни да спазват.

У нас можете да намерите голямо разнообразие на различни шоколади по отношение на марките и видове, но до скоро не бяха направени някакви по-подробни проучвания на качеството или пък на безопасността.

Наскоро обаче беше направено проучване, което коренно промени това, като при него бяха разгледани съставките на шоколадовите изделия, които се предлагат в България.

Видовете шоколад по родните магазини са наистина много, като в производственият процес се използват различни съставки, като например мляко, какаова маса или пък пудра, захар, какаово масло. Това са все различни суровини, които могат да се съхраняват удобно, но също така да се транспортират и търгуват в това число.

Шоколад

Интересен факт е това, че какаовото масло и пудрата се произвеждат от "шоколадов ликьор". Той, от своя страна, се прави от зърната на какаовото дърво, които се изпичат. В оригиналните рецепти за шоколад на водещите марки с доказан стандарт в производството шоколадът се прави от този ликьор, а не от какаовото масло или пудрата.

Имайки предвид използваните суровини при производството на шоколадите, можем да различим 4 различни групи при тези сладки изделия:

- Млечен шоколад - при него се използва не само какаовото масло и пудрата, но също така към суровините на процеса се добавя мляко или пък сметана на прах, както и кондензат. В състава му има и различни млечни мазнини;

- Тъмен шоколад - в САЩ стандартите са, че той трябва да съдържа минимум 70% какаова маса, като при неговото производство не се добавя мляко или захар. Той обаче не се включва в проучването, а именно защото все още липсват единни национални или пък европейски стандарти за качеството на продукта;

- "bitter" /суров шоколад (наричан още неподсладен) - това е разновидност на тъмния шоколад, при който липсва в съдържанието захар, а общата какаова маса е повече от 70%. Именно този вид шоколад е най-близък до съдържанието на оригиналните изделия, при които в производството се ползва шоколадовия ликьор;

- Бял шоколад - той е причислен към категорията на нискокачествените продукти, защото в производствения му процес не се използва какао на прах, а само масло.

Качество на шоколада

След направеното проучване се установи, че едва 2 от общо 27 шоколада отговаря на определените стандарти на Европейският съюз за тези изделия и имат в съдържанието си какаова маса повече от 35%, както би трябвало да бъде при качествените продукти. Сладките изкушения, които са преминали успешно изследването са Ritter Sport - Fine milk chocolate и Ritter Sport - Cocoa selection. Това са шоколади на германския производител Alfred Ritter GmbH. При другите 25 изследвани марки съдържанието на какаовата маса е било под нормата, а именно в границите на 25-35%, което е изискването за млечните шоколади.

Какви са европейските критерии за качествен шоколад?

- Изделието трябва да съдържа най-малко 35% какаова маса (масло или пък пудра);

- При млечните тази цифра е по-малка, а именно при тях съдържанието на какаовата маса не бива да е по-малко от 25% и 20% при някои определени видове;

- Използваните в производствения процес растителни мазнини при тези шоколадови изделия не може да бъде повече от 5%, като това важи и за палмовата мазнина.

Изводи за качеството на шоколада у нас

При проучването е било установено, че няма нито една марка, която да отговаря изцяло накритериите за шоколад от Европейския съюз, който да е произведен по оригиналната рецепта, а именно с шоколадов ликьор. При млечните пък съдържанието отново е било под нормата на стандартите. Направени са и изводите, че много често при марките и видове шоколад, които се продават у нас, се използва повишено съдържание на захар, а именно над 50%, което, от своя страна, носи сериозен риск за здравето. Заедно с това при цели 17 от проучваните 27 е било открито това, че използват нетипични за производството съставки, включително палмова мазнина и добавка Е476 - полиглицерол полирицинолеат. Заедно с това бе установено, че при голяма част от шоколадите етикетите са написани с неясна и нечетлива информация за крайния потребител на продукта.

От целите 27 изследвани шоколада само при една от марките е било уточнено коя е държавата на произхода, като при 7 се е използвала растителна мазнина, като основно това е палмовата. Заедно с това Е476 (полиглицерол полирицинолеат) е често използвана добавки при почти 1/3 от производителите, като в един от шоколадите е било установено, че съдържа Е492 (сорбитан тристеарат).

Истински ли е шоколадът?

Съществува и голям риск от алергична реакция при част от потребителите, защото при 4 от марките е била използвана лешниковата паста, като това по никакъв начин не е било упоменато в самото име на продукта. При 6 от видовете се е използвала лактозата при производството. Заедно с това за съжаление при нито една марка не е било описано конкретното съдържание на палмовата мазнина, като според критериите на Европейския съюз това количество не бива да е повече от 5% при шоколадовите изделия.

Авторите на анализа Активни потребители са на мнение, че се подвеждат потребителите, тъй като те биват привличани да си закупят стоката с атрактивния и привлекателен дизайн. За сметка на това задната част е пълна с неясна и нечетлива информация, която е също така не разбираема за обикновения клиент.

Било е установено, че съдържанието на въглехидрати е доста високо, като това е основно захарта. При 22 от марките в изследването е било установено, че тя е 50%, като дори при 4 от тях количеството на захарта надвишава опасните вече за здравето 60%.

Само при 5 от 27 шоколада в изследването е било установено, че количеството на захарта е под 50%. При проучването се е установило, че само шоколада Ritter Сport - Cocoa selection съдържа по-малко захар в състава си от общата какаова маса.

Препоръки за потребителите при избор на шоколад

Съветите за крайния потребител са да залагат на продуктите, при които етикетите са написани четливо. По този начин те ще могат да се ориентират в съдържанието на какаовата маса при конкретното шоколадово изделие. Съответно, колко е по-голямо нейното съдържание, то толкова е по-качествен шоколадът. В съдържание на тези сладки изкушения са излишни всички компоненти освен какаово масло, какао на прах, захар, мляко/сметана на прах.

Разбира се, че тук не влизат съставките като ядки, стафиди, карамел и други, които са по-скоро личен избор на клиента дали да присъстват в закупения от тях шоколад. Важно е също така да се ориентирате към покупката на шоколад, който е с по-ниско съдържание на въглехидрати, а именно около и под 35%.

Нашата страна вече е получила 10 официални предупреждения, че по търговските вериги се предлагат в продажба различни продукти, които не са категоризирани правилно според стандартите на Европейския съюз, имайки предвид съставките в тях. Последното такова предупреждение е било получено през март миналата година, но няма официални данни как точно БАБХ е отреагирал на това и какви мерки е предприел спрямо тези официални предупреждения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest