Ако не ви си е случило лично, то поне повечето от нас са чували историите на нашите баби и дядовци за плодове и зеленчуците от собствените градини, които можеха да се ядат директно на място. Тези дни са далеч в миналото за повечето хора. Разпространението на химикали и индустриалното отглеждане на плодове доведе до факта, че плодовете трябва да бъдат добре измити или почистени.
С какво се обработват индустриалните плодове и вредно ли е?
Първо, в процеса на растеж на плодовете дърветата се третират няколко пъти на сезон с фунгициди, инсектициди и други химикали, останките от които нямат време да се разпаднат, не се отмиват с обикновена вода и постъпват в храна.
В търговските градини подобни лечения се провеждат редовно, многократно и от различни препарати - от вредни насекоми, от гниене, от болести. Темпът на разработване и въвеждане на нови лекарства е такъв, че официалният контрол върху тях е във времето само на хартия и дори тогава не винаги.
От вносните плодове е особено важно гроздето да се изплакне добре. За да се предотврати развитието на болести, лозята се третират поне 7 пъти на сезон с лекарства, които се отмиват слабо с вода.
Да белите ли всяко грозде?
В допълнение към негативните последици за здравето от химикалите, яденето на немити или лошо измити плодове може да доведе до хелминтни инфекции, като например лямблиоза.
Второ, плодовете и зеленчуците, особено донесените от далеч, се обработват с мощни индустриални консерванти за по-добро съхранение. Освен това плодовете, донесени от някъде в Африка или Латинска Америка, могат да бъдат преработени с вещества, които са много вредни и отдавна са забранени в Европа.
Освен това парафинът често се нанася върху слой консервант, който по принцип е невъзможно да се отмие с вода и трябва да се почисти с обелката. За интерес можете да проведете този експеримент: вземете чиста ябълка, която току-що измихте, внимателно изстържете обелката с чист нож и погледнете резултата - на ножа ще остане мръсен парафинов налеп.
Що се отнася до цитрусовите плодове, те първо трябва да бъдат обелени с вряла вода, за да се отърват от повърхностните консерванти, и след това да се измият с течаща вода.
Коментари