Най-честите хранителни алергии при децата
The Most Common Food Allergies in ChildrenNajčešće alergije na hranu kod dece
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Най-честите хранителни алергии при децата

Най-честите хранителни алергии при децата

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
651113k
дете с хранителна алергия
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

В днешно време все по-често се срещат хранителните алергии при деца. Според специалистите и статистиката 1 на всеки 13 деца има хранителна алергия. Алергията представлява защитна реакция на организма.

При хранителната алергия организмът приема дадена храна като опасна за него. В резултат на това имунната система образува антитела. Тези антитела трябва да се преборят с алергена.

Най-често децата отключват хранителна алергия до 3-годишна възраст. Обикновено тези алергии се израстват до седмата година.

Именно заради тези хранителни алергии много се внимава, когато се предлага нова храна на бебе или малко дете. Специалистите препоръчват, когато се дава за първи път алерген, да се изчаква три дни преди да се въведе нов алерген. През това време се наблюдава за реакция към него.

Повечето алергенни храни не са еднакви във всички държави. Например в Япония преобладава алергията към ориз, докато в скандинавските страни алергията към риба.

Децата могат да бъдат алергични към всяка храна, но най-честите алергии са към следните храни:

- Мляко;

- Яйца;

- Фъстъци;

- Соя;

- Пшеница;

- Орехи (ядки като кашу, бадеми, шам-фъстък и др.)

- Риба;

- Морска храна.

Алергията към краве мляко се среща най-често при кърмачета преди въвеждането на твърди храни. По принцип децата са по-чувствителни към алергени от животински произход (краве мляко, яйца, риба), но тези хранителни алергии могат да изчезнат в зряла възраст. Алергиите, които са склонни да продължат през целия живот, са алергии към фъстъци, ядки, риба, морски дарове и сусам.

алергията към мляко е често срещана алергия при децата

Алергията към ядки, фъстъц, риба и морски дарове често участва в анафилактични реакции.

Яйцата - в ранна детска възраст те са най-често срещаният алерген. С възрастта се израства и тази алергия. Яйцата са основна съставка на много храни. Ако вашето дете има алергия към яйцата, или имате съмнения за това, трябва да внимавате какво му предлагате за ядене. В много от детските храни яйцата остават скрити, а родителите не подозират за тяхното съдържание.

Белтък на кравето мляко - 2-3% от децата имат алергия към белтъка на кравето мляко. И тази алергия обикновено се израства с възрастта.

Риба - алергията към риба е често срещана в детската възраст. За разлика от алергията към яйцата и белтъка на кравето мляко, тази алергия не се израства.

Фъстъци - все по-често срещана хранителна алергия при децата. Алергията към фъстъци не отшумява с възрастта и остава за цял живот.

Соя - бебетата и децата, които имат алергия към белтъка на кравето масло, много често имат и алергия към соята.

Орехи - те също могат да предизвикат хранителна алергия. И алергията към орехите не отшумява с възрастта.

Пшеница - алергичната реакция към пшеницата е една от най-тежките и опасни. При тази алергична реакция има дори опасност за живота.

Според последните проучвания в ранна детска възраст организмът може да се "обучи" да не реагира към даден алерген. Това става чрез честа консумация на даден алерген. По този начин, когато детето порасне, няма да има алергия към този алерген.

Някои хора, които знаят, че са алергични към определена храна, предпочитат да се въздържат от консумация на продукти от едно и също семейство. Има хранителни алергии към вещества, които са химически подобни. Човек, алергичен към краве мляко, вероятно е алергичен към козе мляко поради сходството на техните протеини.

Най-добре е обаче да се консултирате с лекар, преди да вземете такова решение, тъй като изключването на храни може да създаде недостатъци. Кожните тестове разкриват кръстосани алергии.

Какви са симптомите на хранителни алергии при децата?

Характерът и интензивността на симптомите на хранителна алергия при децата варират от човек на човек. Преди каквато и да е диагноза, вашата роля на родител включва внимателно наблюдение на всичко, което изглежда "ненормално" в реакциите на детето. Симптомите се появяват върху кожата в повечето случаи като зачервяване, но понякога приемат и други форми:

- кожни симптоми: сърбеж, обрив, зачервяване, подуване на устните, лицето и крайниците;

- респираторни симптоми: хрипове, подуване на гърлото, затруднено дишане, задушаване;

- храносмилателни симптоми: коремни спазми, диария, колики, гадене и повръщане;

- сърдечно-съдови симптоми : бледност, слаб пулс, замаяност, загуба на съзнание.

В случай на анафилактична реакция симптомите трябва да са много изразени. Обикновено са засегнати повече от една система (кожна, респираторна, храносмилателна, сърдечно-съдова) и има намаляване на кръвното налягане. Това може да доведе до загуба на съзнание при детето. Ако са засегнати няколко области на тялото, реакцията може да бъде тежка или дори животозастрашаваща.

Повишената температура също може да е признак за алергия на детето

Как се поставя диагноза на хранителна алергия при дете?

Педиатърът ще проведе разговор за личната и семейната история: ще получите въпроси за появата на симптоми, съдържанието на хранене и закуските на детето и др.

При необходимост той ще ви насочи към специалист за алергологична оценка след кожно изследване или серологично изследване - измерва количеството антитела (IgE), специфично за определен хранителен продукт, в една кръвна проба.

Как се лекуват хранителните алергии при децата?

Няма лекарства за хранителни алергии или поне не за пълното излекуване. Най-добрият начин да се предотвратят алергични реакции е да се избегнат виновните храни. Родителите на алергични деца се препоръчват да се свържат с лекаря си, за да им помогнат да приемат балансирана диета на детето. Това е важно, за да не се развият хранителни дефицити поради елиминирането на даден вид храна и да се избегне рискът от хранителни разстройства.

В случай на незначителни реакции, антихистамините могат да помогнат за намаляване на симптомите. Тези лекарства могат да се приемат след излагане на храни, които причиняват алергии, за да облекчат зачервяването и да успокоят сърбежа или копривна треска. Въпреки това, антихистамините не могат да лекуват тежка алергична реакция. Вместо това кортикостероидите се използват за по-силен оток и сърбеж.

Предпазване на детето от алергична реакция

Хранителните алергии при децата са голямо предизвикателство за много хлапета и като родител вие сте техният основен защитник.

Нормално е да се притеснявате от хранителните алергии на вашето дете, но има стъпки, които можете да предприемете, за да им помогнете:

Винаги четете етикета на хранителен продукт, за да сте сигурни, че не съдържа съставка, към която детето ви е алергично. Дори ако чувствате, че знаете от какви съставки е направен хранителен продукт, етикетът трябва да бъде проверен. Необходимо е етикетите на храните да посочват ясно дали съдържат общи хранителни алергени.

В ресторантите кажете на сервитьора от самото начало за хранителната алергия, от която страда вашето дете. Той или тя трябва да знае как се приготвя всяко ястие и какви съставки се използват. Попитайте за ястия и съставки, преди да поръчате. Ако сервитьорът не знае как да отговори на вашите въпроси, помолете да говорите с мениджъра или с готвача.

Преди да дойде моментът за училище, трябва да научите детето си да може да каже НЕ, когато му се предлага храна. Децата трябва да разберат, че могат да ядат само храна, която е безопасна за тях. Покажете им, че винаги има алтернатива, смяна или замяна на забранени храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest