Шансът да не сте чували испанското понятие тапас е много малък, но все пак ще уточним за по-неосведомените какво се крие зад него.
Тапасите са онези малки порции храна, които в Испания се поднасят по подобен начин на нашенските мезета или разядки. Тяхнтата идея не е да ви заситят, а по-скоро леко да тушират обзелия ви глад до изчакването на основното ястие, към което сте се насочили. Това естествено е малко образно казано, защото в много заведения можете да си поръчате най-разнообразни тапаси и те наистина да успеят да ви заситят.
Интересно е обаче да научите как на испанците им е хрумнала идеята за създаването на тапасите.
Макар да няма конкретни исторически документи, се предполага, че за първи път тапасите се появяват в испанската област Андалусия и по-конкретно в Севиля. Това се случва през някое лято около 19 в., когато на хората, решили да разпуснат след работа в някое заведение, буквално им писнало в питието им да попадат мухи.
Решението на сервитьорите било много просто - върху чашата с питието на клиентите, независимо дали е бира или вино, започнали да поставят празна чинийка, която се явявала своеобразна тапа на чашата. Всъщност точно това е преводът на тапас - тапа или запушалка (el tapeo).
Не след дълго същите находчиви сервитьори започнали да поставят по нещо в празната чинийка - резен колбас, шунка, сирене и т.н. Като комплимент от заведението за добре дошли. След вече наложилата се традиция на този начин на сервиране на питиетата, тапасите бързо се видоизменили и от най-обикновено мезе се превърнали в истинско изкуство.
Днес изисканите тапаси в испанската кухня не се сервират просто за добре дошли, а трябва да си ги поръчате отделно, защото могат да бъдат приготвени както от скъпоструващи хапки меса, така и от забодени на шиш морски деликатеси.
Веднага бихте се запитали с какви напитки испанците си казват наздраве, седнали на маса на по чашка с тапасите си. На практика напитките могат да са всякакви, но обичайно това са или вино, или бира или пък т.нар. кларас - бира с газирана вода или с лимон.
Коментари
Между другото все още има много заведения, в които към чашата бира или вино се поднася и комплимент от тапа(с) съвсем безплатно. В Навара например си има и определен ден за това- четвъртък (juevincho го наричат) и тогава всяко заведение предлага разнообразни многобройни тапас, между, които всеки клиент си избира като компания за своето питие и плаща само питието. Или поне така се води, а определено сигурно си включват по някакъв начин и цената на мезето :))