Галлова киселина - свойства, източници и ползи
Galna kiselina - svojstva, izvori i koristi
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Галлова киселина - свойства, източници и ползи

Галлова киселина - свойства, източници и ползи

Кирил МихайловКирил Михайлов
Помощник Готвач
5207
Галлова киселина - свойства, източници и ползи
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.
Виж ››

Галловата киселина е вид органична киселина и е широко разпространена в природата. Това е продукт, който се получава чрез алкална или киселинна хидролиза на танините на растения, ядки или гъби, които са богати на тези съединения.

Химически се държи като редуктор, той е стягащ и антиоксидант. Използва се и при мастила и оцветители и често се използва и във фармацевтичната индустрия.

Храни с галлова киселина

Галловата киселина съществува свободно или е прикрепена към танините на повечето растителни видове, но при някои е в по-големи количества //виж галерията.

Открояват се лешници, орехи, грозде, нар, смрадлика и зелен чай. Също така се съдържа в розите, боровинките, мановия мед, хмела, какаото, мангото и други плодове и зеленчуци, както и в някои напитки като вино и чай.

Количеството на галлова киселина при гроздето и виното зависи от сорта грозде, преработката и съхранението. В зеления чай съдържанието е високо, но какаото съдържа повече от зеления чай и червеното вино.

Свойства на галлова киселина

Освен познатите антиоксидантни свойства галловата киселина има и противовирусни и противогъбични свойства. Освен това тази киселина унищожава раковите клетки, без да уврежда здравите тъкани. Тя неутрализира свободните радикали, които увреждат клетките.

Установено е, че галовата киселина показва цитотоксичност към раковите клетки, без да уврежда здравите клетки. Доказано е, че галловата киселина има противоракова активност при левкемия, рак на простатата, белите дробове, стомаха, панкреаса и дебелото черво, гърдата, шийката на матката и хранопровода.

Други медицински приложения, които намира галловата киселинана, са като стягащо средство в червата и средство за спиране на кървенето. Също е суровина за получаване антималариен агент. Има висок потенциал срещу стареенето на клетките, като стабилизира колагена и го защитава от прекомерно разграждане, като по този начин клетките се подържат по-млади и здрави за по-дълго време.

При различни проучвания е доказано, че галловата киселина има противогъбична, антибактериална, антивирусна, антиалергична, противовъзпалителна, антимутагенна, антихолестеролна, при затлъстяване и имуномодулираща активност.

А също така се проявява невропротективен, кардиопротективен, хепатопротективен и нефропротективен потенциал.

Ползите от приема на напитки и храни, съдържащи галлова киселина, са много и помагат за поддържане на доброто здравословно състояние на човек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати