gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лечебни свойства на латинката

Лечебни свойства на латинката

латинка
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
Виж ››

Познатото и много харесвано цвете латинка е гост от Южна и Централна Америка. Наричат я също венедикт и жълта роза заради преобладаващия жълт и оранжев цвят. Това лятно декоративно цвете от семейството на покритосеменните растения радва окото с постоянния си цъфтеж до първата слана.

Красивият външен вид на латинката не е единственото нейно достойнство. Тя е забележително лечебно растение, благодарение на състава си. Надземните части на растението са ценни заради аскорбиновата киселина, която съдържат. В стеблото тя е 100-150 милиграма, а в листата достига до 450 милиграма. Толкова има в касиса и в пипера.

Лечебните свойства на латинката се дължат също на сярата и каротина в нейния състав. Те са подходящо превантивно средство срещу склероза и други заболявания, свързани с възрастта.

Благодарение на калия, йода и фосфора латинката действа стимулиращо на имунната система, подобрява обмяната на веществата и има антимикробен ефект.

За целите на медицината се използват всички части на растението. Листата са полезни при скорбут, който днес е рядко срещано заболяване, но с упорити симптоми.

При грипни заболявания и свързаните с тях проблеми с горните дихателни пътища, латинката има благотворно действие, успокоява кашлицата. Тя е особено ефикасна при хроничен бронхит. Съдържанието на естествени антибиотици я прави лечебно средство, заместващо ефективно химията.

Полезните свойства на растението го правят подходящо при нарушения в метаболизма, бъбречни и жлъчни камъни, възпаления на лимфните възли и като слабително средство. Използват се както пресните цветя, така и изсушените, главно при депресия и раздразнителност.

ползи от латинката

При заболявания на пикочните пътища и бъбреците се използва цялото растение. От пъпките, плодовете и листата се сваряват и се взима от отварата за успокояване на инфекцията.

При хроничен бронхит се препоръчва тинктура също от цялото растение. От семената, пъпките и листата се приготвя алкохолна тинктура, която се прилага като капки.

При стоматити отварата от цвета и листата на латинката е подходящо средство за изплакване на устната кухина и гърлото.

Външното приложение е при сърбежи. От листата се прави сок, който успокоява раздразнената кожа. Листата са ефикасни и при косопад. За лечението му се прави алкохолна тинктура от коприва и листа на латинка. Може да се използва и отвара от плодовете и листата на цветето.

Етеричното масло от цветето намалява физическото и психическото напрежение и редуцира ежедневния стрес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest