Считано доскоро за прекалено екзотичен за нас плод, днес ние с огромна охота консумираме авокадото. Чували сме, че макар и калорично, то носи много ползи за човешкото здраве.
Поради богатството от всякакви хранителни вещества, съдържащи се в него, то има засищащ ефект и подпомага действието на храносмилателната ни система. Което води и до съвсем логичния извод, че авокадото способства за отслабването ни.
Преди да ви покажем нашите 6 предложения как да консумирате авокадо, ще ви напомним и как да го избирате, когато го пазарувате.
Важно е по авокадото да няма черни петънца, да не е прекалено твърдо или прекалено меко. Звучи малко сложно, но когато то е прекалено твърдо, това означава, че не е узряло, а когато е твърде меко, може да очаквате вътрешността му да се е превърнала на "пихтия".
Така или иначе, след като сте се сдобили вече с този безценен плод, ето как можете да го включите авокадо в ежедневното си меню, така че хем да сте здрави, хем слаби.
Авокадо с билки
Когато сте гладни вместо да посегнете към нещо сладичко, по-добре обелете и разрежете на 2 части едно авокадо и го подправете с малко балсамов оцет, зехтин, сол и черен пипер.
Салати с авокадо
Авокадото пасва на почти всякакви салата, но е перфектна добавка към зелените. Няколко листенца айсберг, нарязано на ивички авокадо и пармезан са основа за една чудесна салата. Също така авокадото е много подходящо и за салати, в които присъства пиле, яйца или риба.
Супи с авокадо
От авокадото стават чудесни летни студени супи. Най-известните са тези от авокадо и краставица или кремсупата от авокадо и тиквички, но можете да експериментирате и с други полезни рецепти.
Сандвичи с авокадо
От авокадото могат да бъдат приготвени всякакви разядки или пастети, с които да намажете тоста си. То е основна съставка на прочутото гуакамоле, но можете и просто да го пасирате и да го размажете заедно с малко сирене върху сандвича си.
Авокадо на скара
Може да ви се струва странно, но когато приготвяте на скара любимите си пържоли, пригответе си като гарнитура към тях и едно гриловано авокадо.
Авокадо с яйца
Следващия път, когато си приготвяте обичайните бъркани яйца или пък омлет, добавете към него и нарязано на кубчета авокадо. Ще се изненадате колко успешна кулинарна комбинация е това!
Коментари