gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Черен дроб на треска - защо е толкова полезен

Черен дроб на треска - защо е толкова полезен

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23962112
Черен дроб от треска - защо е толкова полезен
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Този хранителен продукт е обект на противоречия сред много лекари, диетолози и кулинарни специалисти. Някои го наричат карантия, други деликатес. В едно обаче са съгласни - ползите от черният дроб на треската са неоспорими. Именно от него се приготвя рибеното масло, известно на всички от детството.

Химичен състав на черния дроб от треска

По своя химичен състав този продукт е уникален, тъй като съдържа почти всички минерали и активни вещества, необходими за човешкото тяло:

- Черният дроб от треска съдържа витамини А, необходими за нормализиране на зрението, функционалността на мозъка и нервната система, бъбреците, зъбите, както и за предотвратяване на стареенето на кожата и косопада.

- Протеините са лесни за смилане и включват триптофан, лизин, метионин и други незаменими аминокиселини.

- Минералният състав се състои от калций, цинк, фосфор, натрий, магнезий, йод, калий, желязо, мед и др.

- В допълнение, продуктът от риба треска е истинска съкровищница на витамин D3, който допринася за растежа и укрепването на костите, особено за хора с остеопороза, диабет или тези, които се занимават с тежка физическа работа.

Витамините в черния дроб на треска се абсорбират добре, тъй като са мастноразтворими и този продукт съдържа много полезни мазнини.

Ползи от консумацията на черен дроб на треска

Треската и всичките ѝ части били любимата храна на войнствените и смели викинги. Тя задължително е била включена в диетата на мъже и жени, болни и ранени в битки, тъй като допринася за кръвообразуването и по-бързото зарастване на рани. В допълнение, децата на викингите били известни със завидното си здраве, сила и проницателност.

Днес медицината е доказала, че системната консумация на черен дроб от треска може да укрепи костите, да увеличи гъвкавостта на ставите, да подобри зрението и да осигури необходимата енергия за целия ден.

Рибено масло от черен дроб на треска

Известното рибено масло се извлича от черен дроб на треска, то съществува в течна форма и под формата на капсули. Преди се е давало на всички деца, без изключение, за предотвратяване на рахит. Това имало смисъл, тъй като много деца са се разболявали от лошо хранене и липса на слънце. И днес, за растежа на съвременните деца, особено тези, които живеят в северните ширини, се препоръчва дроб от треска или поне редовен прием на рибено масло.

Най-важният момент е, че черният дроб на треска е богат на омега 3, тоест уникални полиненаситени мазнини, които са изключително важни за нормалното функциониране на човешкото тяло. Те са важни за растежа на клетките, нормализират бъбречната функция, ускоряват метаболизма, укрепват имунитета, предотвратяват стареенето на мозъка, борят се с депресията и влияят върху цялостното благосъстояние на човека.

Установено е, че омега-3 дори влияят на нервните разстройства, намалявайки проявата на тревожност и депресия. Компонентите от черен дроб на треска намаляват възпалителния процес при артрит, намаляват болката и инхибират разграждането на хрущяла. Учените препоръчват по-възрастните хора понякога да ядат малко черен дроб на треска като превантивна мярка.

Някои хора вярват, че деликатесът е с високо съдържание на холестерол. Лекарите обаче казват, че е "добър" и не се отлага по стените на кръвоносните съдове. Следователно, може да се консумира свободно дори от пациенти с атеросклероза.

Минералите и витамините, включени в състава на дроба на треската, имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Ползите от черния дроб на треската включват предотвратяване на анемия и за укрепване на стените на кръвоносните съдове.

Яденето на черен дроб на треска помага за попълване на запасите от витамини. Те са необходими за нормалното функциониране на всички системи на тялото: имунитет, репродуктивна и хормонална система. Витамин D е важен и за здравето на кожата, нервната система, сърцето и кръвоносните съдове.

Черният дроб на треска се счита за храна за мозъка, помагайки на нервната система да се възстанови. Дори по време на развитието на плода този продукт помага на мозъка на бебето да се формира правилно. Затова черният дроб на тази риба се препоръчва за бременни жени.

Витамин А поддържа кожата, косата и ноктите в добро състояние, намалява сухотата и чупливостта. А омега-3 запазва хрущялната тъкан, бори се със ставни възпаления. Преди това черният дроб на треска се препоръчва за артрит и рахит.

Риба треска

Както в много други морски дарове, в черния дроб на треска има много йод и кобалт. Дефицитът на йод също е често срещан сред жителите на градовете.

Противопоказания при консумация на черен дроб на треска

Вече няма съмнение дали черният дроб на треска е полезен, но има и някои противопоказания, за които си струва да откажете или ограничите консумацията му в храната. Основното противопоказание е високото съдържание на калории - цели 613 Kcal/100 g, така че тези, които са на диета, трябва да ограничат количеството консумирано наведнъж. Не можете да го ядете и ако имате камъни в бъбреците или жлъчката, тежко чернодробно заболяване или повишена функция на щитовидната жлеза, тоест хипертиреоидизъм.

Струва си да се знае, че черният дроб на всяко живо същество е един вид филтър за токсични вещества. В него се натрупват различни тежки метали, живак. Ако рибата е била уловена в замърсени води, възможно е концентрацията на токсини в черния дроб да бъде по-висока от нормалното. За да избегнете това, изберете надежден производител, който следи качеството на продукта.

Разнообразявайте хапването на деликатеса с различни рецепти с риба треска, сред които треска с картофи или пастет от треска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest