Кой е най-добрият чай след вечеря?
Koji čaj je najbolji posle večere?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кой е най-добрият чай след вечеря?

Кой е най-добрият чай след вечеря?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
957162k
Кой е най-добрият чай след вечеря?
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Ефектите на чая върху храносмилателната система все още се изследват. Въпреки това на пазара има чайове, които се славят като средство за подобряване на храносмилането. Кои чайове за подходящи за пиене след вечеря?

В някои култури чаят се сервира заедно с храна - например с бисквитки, кекс или други сладкиши. Това от една страна, може да даде ястието допълнителен акцент или баланс, но от друга, се смята за нездравословен избор. Специалистите по хранене съветват да не приемаме течности, докато ядем, а да изчакаме около час.

Чаят след хранене може да е много полезен за тялото, улеснявайки храносмилането и подобрява спането. Чаят от ангелика и чаят от копър могат да се използват за стимулиране на храносмилателните процеси. Ако искате да опитате по-екзотични вкусове, можете да заложите и на чай пу-ър, известен още и като пуер.

Според чаените сомелиери той е най-добрият вариант за след хранене. За него се твърди още, че е чай за отслабване. Има противоречиви сведения по темата, но пък е факт, че при някои хора напитката има слабително действие, каквото има например майчин лист (сена).

Като чай за добро храносмилане е известен още и черният чай. Той обаче съдържа повече кофеин. Има съществена разлика между ефекта на кофеина в кафето или в чайовете. Кофеинът в кафето ще ви даде незабавен тласък, така че няма да чакате дълго за ободряващия ефект. Докато при чайовете действието на кофеина може да е по-меко изразено, но да се наблюдава по-късно след пиенето.

Черен чай

Някои от най-популярните чайове съдържат кофеин. При едни той е в минимални количества, в други е повече. Ако искате да пиете чай след вечеря, трябва да сте напълно наясно с действието на дадената топла напитка.

Ако избягвате кофеиновите напитки, не избирайте черен чай. Като чай за по-добро храносмилане след вечеря можете да изберете улун, който съдържа по-малко кофеин. Запарката от ройбос също може да се ползва като вечерна напитка, защото не съдържа кофеин.

Нека не забравяме и чаят от джинджифил, който е много полезен при простуда и грип, както и при гадене. Има противовъзпалително действие и действа добре на храносмилането. Чаят от мента е друга ценна напитка при тежест в стомаха, подуване, гадене и газове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest