gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изберем най-добрия зехтин?

Как да изберем най-добрия зехтин?

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Как да изберем най-добрия зехтин?
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

За да изберете правилно качествения зехтин трябва да изучите в детайли етикета на бутилката. Киселинността е определящ фактор при избора на зехтин. Той е по-качествен, ако киселинността му е по-малка.

3.3 процента е максимално допустимата киселинност за зехтина. Обърнете особено внимание и на категориите зехтин. Той се дели на две категории. Най-високата е Extra virgin olive oil.

Това е студено пресован зехтин, който има приятен плодов привкус и аромат, запазва по-голямата част от полезните витамини на маслините. Киселинността на зехтина от тази най-висока категория е 1 процент.

При използване на технологията на вторично студено пресоване се произвежда зехтин от категорията Virgin olive oil. Той не отстъпва по аромат и цвят на зехтина от по-високата категория, а киселинността му достига до два процента.

Как да изберем най-добрия зехтин?

Най-ниската категория е Olive oil, която е смес от рафиниран и натурален зехтин. Киселинността му не надвишава 3.3 процента. Трябва да знаете какво искате да приготвите със зехтин, за да изберете необходимата ви категория.

Най-ниската категория е подходяща за пържене, а за салати използвайте зехтин от по-високите категории. Цветът на зехтина зависи от сорта на маслините, от които е направен, а също така от това доколко са зрели.

Той варира от яркожълт до златистокафяв. Черните, добре узрели маслини, дават жълтеникав оттенък, а зелените – зеленикав. Хубавият зехтин не трябва да нагарча и най-добре е да няма никакъв вкус. Ароматът му напомня за този на ябълка, но е тръпчив.

В Италия, където зехтинът е на голяма почит, най-добрите сортове от тази ценна течност имат отбелязано IGP (Indicazione Geografica Protetta) или DOP (Denominazione di Origine Protetta) на етикета. Едната абревиатура разкрива къде е приготвен зехтинът, а втората – че целият процес на приготвяне на зехтина се провежда в една и съща географска зона.

За да не загуби зехтинът ценните си свойства, съхранявайте го на сухо и тъмно място. Температурата не трябва да надвишава десет градуса. И най-добрият зехтин не може да се съхранява повече от година.

Най-добре е да го съхранявате в стъклени, плътно затворени бутилки и в никакъв случай в метални съдове. Свойствата на зехтина са доказани през вековете.

Той понижава нивото на вредния холестерол в кръвта, подобрява обмяната на веществата и много по-бързо се усвоява от организма в сравнение със слънчогледовото олио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
44
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Иво
Иво
25.03.2015 19:52
Ние ползваме зехтин с киселинност 0.03
0
0
ердинч
ердинч
24.01.2015 19:35
най качествен е зехтина със киселинност до 0,8%,
второто качество зехтин е със киселлинност между 0,8 и 2
трето качество зехтин е до със киселлиност от 2 до 3,3

а има и още един който много трудно се намира, нещо което е над първото качество и много полезно сурово масло, зехтин със киселлинност под 0,5(предимно 0,3) му викат зехтиново мляко или сурово масло, придобито само чрез самотек, близо от 100 килограма маслини се придобива най много до 1,5кг. сурово масло, използва се за лекуване на много болести. производителите предимно го запазват за себе си.
2
0