Макар че през зимният сезон има зеленчуци и плодове, от които могат да се приготвят пресни и витаминозни салати и зимни ястия, почти няма домакинство, което да не приготвя зимнина.
Киселото зеле, туршиите, сушените пиперки, подправките заемат важно място в нашата национална кухня. Но не бива да се увличаме и да приготвяме големи количества зимнина.
Зимнината се консумира през периода от ноември до април - 25 седмици.
Като се знае това, лесно може да се изчисли какво количество приблизително е необходимо за домакинството.
Какво трябва да знаем, когато приготвяме зимнина
- Преработват се само здрави и узрели плодове и зеленчуци;
- Измиват се под течаща и студена вода. Ако се белят, измиват се и след това се оставят да се отцедят;
- Съдовете, в които се слага зимнината, трябва да са добре измити и подсушени (най-добре в затоплена фурна);
- Бурканите не се пълнят догоре, а 2 см под ръба. За да не се пукат от топлата зимнина, те се загряват във фурна и се поставят върху загрята кърпа. Най-напред се сипва малко от топлата смес, разнася се по стените на буркана и тогава се сипва останалата част;
- На всеки съд трябва да се сложи етикет с надпис какво съдържа, както и с датата на приготовлението;
- Зимнината трябва да се държи на тъмно, сухо и хладно място. Редовно да се преглежда. В никакъв случай да не се оставя за следващия сезон.
Коментари