Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Зимнина - важни правила, които трябва да знаем

Зимнина - важни правила, които трябва да знаем

GoldGold
Чирак
21
Зимнина - важни неща, които да знаем

Макар че през зимният сезон има зеленчуци и плодове, от които могат да се приготвят пресни и витаминозни салати и зимни ястия, почти няма домакинство, което да не приготвя зимнина.

Киселото зеле, туршиите, сушените пиперки, подправките заемат важно място в нашата национална кухня. Но не бива да се увличаме и да приготвяме големи количества зимнина.

Зимнината се консумира през периода от ноември до април - 25 седмици.

Като се знае това, лесно може да се изчисли какво количество приблизително е необходимо за домакинството.

Какво трябва да знаем, когато приготвяме зимнина

Зимнина

- Преработват се само здрави и узрели плодове и зеленчуци;

- Измиват се под течаща и студена вода. Ако се белят, измиват се и след това се оставят да се отцедят;

- Съдовете, в които се слага зимнината, трябва да са добре измити и подсушени (най-добре в затоплена фурна);

- Бурканите не се пълнят догоре, а 2 см под ръба. За да не се пукат от топлата зимнина, те се загряват във фурна и се поставят върху загрята кърпа. Най-напред се сипва малко от топлата смес, разнася се по стените на буркана и тогава се сипва останалата част;

- На всеки съд трябва да се сложи етикет с надпис какво съдържа, както и с датата на приготовлението;

- Зимнината трябва да се държи на тъмно, сухо и хладно място. Редовно да се преглежда. В никакъв случай да не се оставя за следващия сезон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest