Кои билки да избягваме през бременността?
Koje biljke treba izbegavati tokom trudnoće?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои билки да избягваме през бременността?

Кои билки да избягваме през бременността?

ЛюбомираЛюбомира
Новак
116
Кои билки да избягваме през бременността?
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Натурално и природно съвсем не означава безобидно. Билките не само стоят в основата на множество лекарства, но с някой от тях в миналото съгрешилите жени са предизвиквали аборт.

Билките, противопоказни при бременност се разделят на няколко групи:

Маточни стимуланти – предизвикват контракции на матката и така могат да доведат до спонтанен аборт. Такива са мащерката, листата от малина, салвията (градински чай), риганът (в големи дози), копривата, шапичето, овчарската торбичка, белият имел, женското биле (също повишава кръвното налягане), пасифлора. Към тази категория спадат и много подправки – магданоз, босилек, девесил, розмарин, копър, анасон, канела, карамфил, шафран, които не бива да употребявате в големи количества.

Силни очистителни – тъй като половата и отделителната система са свързани, билките със слабително действие също причиняват маточни контракции, например листата на алое вера, зърнестеца, майчиния лист (при честа употреба).

Регулиращи цикъла – те се използват при оскъдна или липсваща менструация и предизвикват кръвотечение. Затова трябва да избягвате тези билки през бременността, особено в първия триместър. Такива са седефчето и котенцето (обикновена съсънка). Към тази група спадат също лайката и ментата. Последните могат да се използват в по-късна бременност, но в умерени дози.

Лайката е противопоказна при бременност

Увреждат плода – някои лечебни билки, съдържат токсични вещества, които могат да доведат до вродени дефекти. Такова действие имат туята, пелинът, зарасличето.

С хормонална активносттези билки също трябва да се избягват, защото нарушават необходимият за правилното протичане на бременността хормонален баланс. Към тях спадат хибискус, жълтият кантарион, маточината, глухарчето, черната боровинка, жасмина, очиболеца, жен-шена.

Тъй като този списък не е изчерпателен, най-добре е да не използвайте, която и да е билка, без да имате достатъчно информация за нея. Без никакви ограничения може да се наслаждавате само на чая от шипка и джинджифил (помага при гадене и повръщане) и липа. За последната билка обаче все пак трябва да имате едно на ум – тя е като пречиствателна станция за въздуха и може да съдържа опасни количества олово. Затова купувайте само липа, за която сте сигурни, че е набрана от екологично чист район.

Четете внимателно и етикетите на пръв поглед безобидните плодови чайове. Освен парченцата плодове, те обикновено съдържат женско биле, листа от малина и хибискус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest