Оризът Басмати е разновидност на дългозърнест ориз с тънки зърна и с характерен и много ароматен вкус, подходящ за приготвяне на различни екзотични национални ястия. Можем да намерим както бял ориз Басмати, така и пълнозърнест ориз Басмати.
На хинди името басмати означава богат на вроден аромат и произлиза от санскритското vassaymayup (пропито с аромат). От санскрит името му става васумати и след това Басмати.
Широко разпространено е главно в азиатската кухня, отглежда се главно в Индия и Пакистан и в някои региони на Съединените щати, но най-добрите сортове са произведени в подножието на Хималаите.
Ориз Басмати има 86 различни сорта. Традиционният Басмати от Дехрадун е един от най-ценните сортове на този ориз. Отглежда се в долина, граничеща с реките Ганг и Ямуна, по стара технология без съвременни културни инструменти и методи. Инструментите, използвани от местните фермери, са почти елементарни (дървени сърпове и плугове), а използваните инсектициди са абсолютно природни (пепел и кравешка урина). Благодарение на това придържане и вярност към традицията оризът Дехрадун представлява една от най-автентичните форми на Басмати, чудесен пример за биоразнообразието, което този ориз може да предложи.
Сред сортовете, квалифицирани като автентични, най-важните са следните: Пенджаб, Дехрадун, Сафидон, Кастури, Харяна, Пуса, Пук.
Характеристики на ориз Басмати като здравословна храна
Оризът Басмати има предимството да представлява важен източник на въглехидрати за нашето тяло и в същото време да има нисък гликемичен индекс, за разлика от другите видове ориз, дори когато не е пълнозърнест.
Както при другите сортове ориз, оризът Басмати е напълно без глутен, така че консумацията му е подходяща за тези, които страдат от цьолиакия, или тези, които трябва временно да избягват храни, съдържащи глутен.
Оризът Басмати е с ниско съдържание на мазнини. Сред минералните соли, които внася в тялото ни, намираме преди всичко калий. Освен това е източник на фибри, особено в пълнозърнестата си версия. Оризът Басмати също е лесен за смилане и много хранителен.
Според Аюрведа оризът Басмати е царят на ориза и като цяло е част от сатвичните храни, които носят енергия и подхранване на тялото, без да го утежняват.
Хранителни стойности на ориз Басмати
Нека да разберем какви са хранителните стойности на ориза Басмати, за да включим тази храна в диетата си по балансиран начин. Следните хранителни стойности отговарят на 100 г сварен ориз Басмати:
Белтъчини 8 г
Въглехидрати 78 г
Захари 0.05 г
Мазнини 0.89 г
Наситени мазнини 0.09 г
Мононенаситени мазнини 0.122 г
Полиненаситени мазнини 0.122 г
Холестерол 0 г
Фибри 0.4 г
Натрий 126 г
Калий 32 г
Що се отнася до приема на калории, имайте предвид, че 100 г сварен ориз Басмати носят около 340-350 калории на тялото ни според сорта.
Гликемичен индекс на ориз Басмати
Гликемичният индекс на ориза може да бъде много висок, особено ако е обикновен рафиниран ориз, но в случая на ориз Басмати гликемичният индекс е среден, равен на 53 за белия ориз Басмати и 45 за пълнозърнест ориз Басмати.
Имайте предвид, че обикновеният бял ориз има висок гликемичен индекс, дори по-висок от 80, докато оризът Басмати има по-нисък гликемичен индекс, тъй като е по-богат на амилопектин, вещество, което помага да не се повишават рязко нивата на кръвната захар.
Ориз Басмати в кулинарията
Оризът Басмати всъщност има уникален аромат, който превъзхожда всеки друг сорт ориз. Ароматните му нотки се отнасят за жасмин и преди всичко за сандалово дърво, много ценна индийска есенция.
Втората характеристика на Басмати, от друга страна, се отнася до поведението по време на готвене. Зърната на този ориз с типичната си форма на меч не остават същите като в суров вариант, а растат и се удължават до удвояване на обема си, в сравнение с първоначалния си размер. Освен това в края на готвенето зърната остават твърди и добре отделени едно от друго. Това качество прави Басмати идеален за типичните приготвяния на ориенталската кухня, където оризът не се използва за приготвяне на ризото и оризови супи, а като заместител на хляба, за добавка към подправки на месни или рибни ястия.
Приготвяне на ориз Басмати
За да приготвите добре ориз Басмати, ще трябва да го сварите във вряща вода с щипка сол. Времето за приготвяне на ориз Басмати варира от 10 до 30 минути в зависимост от това дали е бял или пълнозърнест. За да сте сигурни за времето за готвене, винаги проверявайте какво пише на опаковката.
Както при всеки вид ориз, така и за ориз Басмати се препоръчва кратко изплакване преди готвене, за да премахнете всички примеси.
Поради своя интензивен аромат ориза Басмати е отличен като част от ястия с риба или месо и зеленчуци, обогатено със сол, ароматни билки и подправки като къри, червен пипер, куркума и черен пипер.
Оризът Басмати с характерния си вкус се поддава много добре на приготвянето на индийски и ориенталски ястия. Всъщност можете да го подправите със зеленчуци, с ядки и с подправките по ваш избор, включително джинджифил, канела, кимион и кориандър. Оризът Басмати е подходящ и като ориз за специално ризото.
С ориз Басмати можете да приготвите множество класически рецепти с ориз, като замените с него обикновения ориз: сварен ориз, задушен ориз, ризото, оризова супа, оризов крем, мляко с ориз, салати с ориз, пълнени зеленчуци с ориз (тиквички, чушки, домати и др.), ориз аранчини, оризови топчета, кантонски ориз и др.
Екзотични рецепти с ориз Басмати
Пилаф с ориз Басмати
Оризът Басмати може да се приготви с техниката на пилаф, която се състои в препичане на ориза в тиган, поръсване с бульон и варене, покрит и без изобщо да се разбърква. Това турско готвене може да се направи във фурната и на печката. Това, което ще ви покаже, че оризът е готов, е степента на влажност: когато е сух, можете да го сервирате. Благодарение на мазнината, която поемат при печенето, зърната се отделят добре. На всеки 100 г ориз ще трябва да добавите 200 мл вода.
Ще ви трябва лук, който трябва да бъде нарязан на ситно и да се постави в тенджера с капак (съдът също трябва да може да влезе във фурната). Добавете 50 г масло, за да омекне каймата на слаб огън. В този момент добавете ориза и, като винаги бъркате, го запечете за 3-4 минути, докато зърната станат полупрозрачни и се отделят.
Загрейте бульона и бавно го изсипете върху ориза, като го разбърквате. В този момент увеличете котлона и доведете течността до кипене, като спрете да бъркате. Покрийте съда и го поставете в предварително загрята фурна на 200 °C. Вашият пилаф ще бъде готов за 18 минути. Свалете капака: ако зърната са напълно сухи, значи оризът ви е готов. Добавете няколко люспи масло и след това намачкайте с вилица. За да стане по-вкусен, можете да приготвите ориз Басмати пилаф със зеленчуци къри.
Ориз Басмати с моркови, грах и кашу
Необходими продукти за 2 порции: 180 г ориз Басмати (бял или пълнозърнест), 100 г пресен грах, 750 мл леко подсолена вода или зеленчуков бульон, 100 г моркови, 50 г кашу, по 1 щипка смлян джинджифил, червен и черен пипер, 1 щипка асафетида (по избор), 2 чаени лъжички семена от кимион, 2 супени лъжици зехтин.
Начин на приготвяне: За да приготвите тази рецепта с ориз Басмати, можете да използвате бял ориз Басмати или, още по-добре, пълнозърнест ориз. Имайте предвид, че пълнозърнестият има по-дълго време за готвене, така че проверете внимателно указанията на опаковката. Обелете и измийте морковите и нарежете ги на кубчета. Бланширайте ги заедно с пресния грах за 5 минути. Пригответе 750 мл леко подсолена вода или зеленчуков бульон, получен според вашите навици. Оставете всичко да заври в тенджера. В голям тиган изсипете 1 супена лъжица зехтин и го загрейте за кратко. Изсипете ориза Басмати и го препечете за около 1 минута, като разбърквате внимателно с дървена лъжица.
След това добавете черпак вода или бульон в тигана с ориза и добавете подправките. Добавете още един черпак вряща вода или зеленчуков бульон и добавете морковите и граха в тигана. Продължете да добавяте вода или бульон, както при нормалното готвене на ризото. Времето за готвене е около 15 минути за бял ориз Басмати и около 35 минути за пълнозърнест ориз Басмати. Когато оризът е почти, загрейте малък тиган, в който можете да препечете кашуто за няколко минути. В този момент, когато оризът е сварен, всичко, което трябва да направите, е да подправите с една или две супени лъжици зехтин, да добавите препечените кашу, подправете със сол и черен пипер, разбъркайте и сервирайте.
Кантонски ориз - оригиналната рецепта
Съставки: 200 г ориз Басмати, 1 глава лук, 6 супени лъжици фъстъчено масло, 250 г грах, 1 супена лъжица соев сос, 125 г варена шунка, 3 яйца, олио, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Сварете ориза в подсолена вода, задушете граха с малко олио като добавите гореща подсолена вода до готовност. Нарежете лука и го разделете на две части. Разбийте яйцата със солта и половината лук, загрейте две супени лъжици олио, добавете яйчената смес и ги разбъркайте, прехвърлете ги в чиния и ги нарежете на ситно. Когато оризът е сварен (преди да се разкашка), отцедете го, задушете го за минута с две супени лъжици олио, другата половина нарязания лук и соевия сос. Задушете шунката и граха със сол и олио, смесете съставките и ги задушете на слаб огън за няколко секунди.
Аранчини с ориз Басмати
Съставки за 4 порции: 180 г ориз Басмати, 2 пакетчета шафран, 200 г кайма смес, 100 г сварен грах, 60 г моркови, 60 г лук, 40 г пръчици целина, 50 г настърган пармезан, 20 г бяло вино, бульон на вкус, на вкус сол и черен пипер, 10 г зехтин, 1 яйце, олио за пържене, яйце и галета за панировката
Начин на приготвяне: Нарежете на ситно зеленчуците и ги изсушете в зехтин. Добавете каймата, след като се запържи деглазирайте с бялото вино и оставете да се изпари. Подправете със сол и черен пипер. Добавете ориза и го сварете в соса, като долейте малко горещ бульон, ако е необходимо. 5/10 минути след края на готвенето добавете шафрана, предварително разтворено в купа с горещ бульон. Добавете граха, след това разбъркайте с настърганото сирене. Оставете ориза да изстине. Добавете яйцето, след което оформете аранчини с ръце. Панирайте аранчините в леко разбитото яйце, след това в галетата. Запържете в обилно сгорещено олио и ги отцедете, след като станат златисти, върху кухненска хартия. Сервирайте горещи.
Веган оризов крем
Необходими продукти за 1 порция: 40 г ориз Басмати, 200 мл бадемово мляко, канела или ванилия на вкус, 1/2 банан, 1 ч.л. фъстъчено масло, подсладител на вкус по желание.
Начин на приготвяне: Сложете бадемовото мляко (на вкус с щипка канела и/или ванилия) в тенджера, оставете да заври и сварете в него ориза Басмати за 10 минути (или във всеки случай според времето, посочено във вашата опаковка). Когато е сварен добре, оставете го да изстине и след това пасирайте с блендер. Регулирайте кремообразността според вашите вкусове, евентуално добавяйки още мляко или вода, докато смесвате всичко. Изсипете в чаша и приберете в хладилник. Сервирайте го с нарязан банан, фъстъчено масло и подсладител по избор. Разбира се, можете да гарнирате крема с това, което ви харесва най-много: пресни плодове, сушени плодове, шоколад, мед, ядки, сладко.
Разгледайте и другите ни рецепти с ориз басмати.
Коментари