Gotvach.bg»Статии»Любопитно»3 супер вкусни традиционните закуски по света

3 супер вкусни традиционните закуски по света

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456
3 супер вкусни традиционните закуски по света

Това, което избираме да ядем за първото хранене за деня, може да каже много за нашата култура и обичаи. Независимо дали става въпрос за екстравагантно ястие, за което лягайки си вечерта започвате да си мислите, или проста питателна закуска, която да даде добър старт на деня ви.

И далеч от нашите географски ширини - всяка от тези традиции за закуска е пропита с история и смисъл. Ето някои от най-уникалните традиционни закуска по света заради които си струва да се събудите рано.

Авокадо тост в Австралия

Авокадо тостът е класическо австралийски ястие и въпреки че вероятно ще го свържете с модерното хранене навсякъде по света, всъщност се смята, че произхожда от град Бризбейн, където се появявя още през 1929 г. През 90-те години знаменитият готвач Бил Грейнджър го включва в менюто на кафенето си в Сидни и го превръща в популярна закуска.

Това първо хапване е типично за всеки един австралийски район: вкусен и лесен за хапване сандвич с пресни продукти в основата. Аво е героят на това ястие – всичко, което е необходимо, е изстискване на лимонов сок и щипка морска сол, за да извлечете вкуса му.

Нарязано или леко намачкано авокадо и поднесено върху крема сирене, това е достъпно съвършенство за всеки. Други „ефектни“ версии на тази закуска съчетават авокадо с фета или козе сирене или превръщат ансамбъла в по-богато ястие с добавяне на поширано яйце.

Tрадиционните закуски по света

Калентадо в Колумбия

Не е изненадващо за толкова културно- и етнически разнообразна нация като Колумбия, да има безброй традиции за закуска в цялата страна. Калентадо, популярната местна закуска, се откроява по две причини: - първо, въплъщава концепцията за нулеви хранителни отпадъци;

- второ, играе перфектно ролята на общоприетото схващане, че всичко е по-вкусно на следващия ден.

Калентадо е по същество вчерашните остатъци, препържени и сервирани с пресни яйца и Арепас (хляб от царевично брашно). Точният състав варира в зависимост от това какво сте яли за обяд/вечеря предишния ден, но обикновено може да включва чоризо, бял ориз и пинто боб, завършени с пържени яйца и авокадо.

В страната на кафето и селските райони Калентадо е храна за тежък ден. В Меделин и Богота е точно такава калорична храна, която трябва да вземете, преди да тръгнете по стръмните улици, преплитащи се в тези райони.

Чилакилес в Мексико

Чилакилес не само е вкусна закуска, но и е едно от най-старите и най-обичани мексикански ястия, датиращи от времето на ацтеките. Името на ястието на езика науатъл (езикът на ацтеките, предшестващ испанския) се превежда като чили и зелено.

Tрадиционни закуски

Ястието е чудесен начин да изразходвате остатъците от тортили. Те се нарязват и пържат, след което се задушават в червена или зелена салса и се гарнират с Crema (пресен крем, който не е нито подсладен, нито кисел), пържено яйце, лук и сирене фреско (ронлив сорт с мек вкус). В зависимост от региона на Мексико или семейната рецепта, може да намерите и пържен боб, пиле или авокадо, добавени към сместа.

Чилакилес традиционно е ястие за закуска или брънч. Въпреки че някога са били сервирани само в местни домове, сега се сервират навсякъде - от хипстърски кафенета, до луксозни ресторанти. Всички обичат Чилакилес.

А ние си оставаме и верни фенове на традиционната българска закуска. Да ние сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest