Нарязаният хляб съществува от по-малко от век. Първите автоматично нарязани търговски хлябове са произведени през 1928 г. в Мисури.
Коричката на хляба е много важна за запазване на влагата и вкуса вътре в самото тестено изделия. След като се разреже кората, и двата важни фактора изчезват бързо. Машините за рязане на хляб преодоляха това неудобство, но като напълниха хляба с консерванти.
Ако се чудите как така нарязаният хляб в хранителните магазини е пресен и не мухлясва, въпреки че стои на рафтовете от седмици, отговорът е, че е пълен с консерванти и химикали.
Една от причините да не взимате този хляб е, че нарязаният хляб е маркетингов трик. Хората обичат да купуват нещо готово, защото това ги улеснява. Търговците се възползват от това, но такъв хляб не е по-добър, а е и по-скъп.
Като цяло обаче, това не е основната вреда. Според диетоложката Олга Алемайкина филийките хляб също се обработват с консерванти, както споменахме по-горе - на базата на аскорбинова киселина и етилов алкохол. Оказва се, че нарязания хляб е нездравословен в този си вид продукт. Така се увеличават рисковете за здравето.
Нарязаните хлябове са доста търсени от купувачите. В действителност нарязаният хляб е много по-удобен за консумация, но според диетолозите е по-добре да не купувате такъв хляб.
Освен това за рязане на хляб в промишлен мащаб, ножовете на оборудването се смазват с масло. Така филийките не се слепват и изглеждат добре, но хляба става още по-вреден за организма.
Ето защо е по-добре да купувате цял хляб, който се приготвя в пекарна и има по-кратък срок на годност.
Експертите съветват още хлябът да се съхранява в хартия или увит в кърпа. Така се предотвратява плесенясването и хлябът остава мек за дълго време.
Какво съдържа нарязаният хляб
Разгледайте списъка на съставките на нарязания хляб, който е наистина впечатляващ:
- пшенично брашно;
- вода;
- високофруктозен царевичен сироп или захар;
- мая.
съдържа 2% или по-малко от:
- железен сулфат (желязо);
- витамини от група В (ниацин, тиамин мононитрат (B1);
- рибофлавин (B2), фолиева киселина);
- ечемичен малц;
- соево масло;
- сол;
- калциев карбонат;
- пшеничен глутен;
- витамин D3 ;
- калциев сулфат;
- оцет;
- хранителни вещества с дрожди (монокалциев фосфат, дикалциев фосфат, амониев сулфат, амониев фосфат и/или амониев хлорид);
- царевично нишесте;
- пшенично нишесте;
- соево брашно;
- суроватка;
- калциев пропионат (за запазване на свежест).
Сравнете със съставките в един автентичен занаятчийски хляб: вода, ръж, пшеница, сол, мая, ечемичен малц, подправки. Това е! Просто и естествено.
Киселината от ръжената закваска действа като естествен консервант и предпазва от мухъл.
Ако нарязването на хляб ви коства усилие, може би е полезно да знаете, че правите нещо добро за здравето си. С добър нож за хляб и правилната техника нарязването е лесно: режете внимателно напред-назад с меко натискане, нарязвайки филийки с дебелина около 1/2 сантиметра.
За хляб с истински вкус разгледайте нашите рецепти за:
- селски хляб;
- пълнозърнест хляб.
Коментари