В един свръхконкурентен пазар на храни, заобиколен от здравословни претенции, обещания и решения, как да знаем на какво да се доверим? Как да разберем кои твърдения са истински и кои не? Вместо да избираме това, което може да е автентично добро за нас, ние се отклоняваме към това, което изглежда „най-популярният“ избор.
Но невежеството може да има голямо влияние върху нашето благополучие; не само нездравословната храна, но и някои „здравословни“ храни могат да доведат до затлъстяване, проблеми с паметта, влошаване на психичното здраве и неадекватен растеж и развитие.
Става изключително важно поне да поставим под въпрос автентичността на храната, която консумираме. Трябва да се съсредоточим върху храната, която не само се нарича „здравословна“, но е и „чиста“.
Чистото хранене се открои като диета, която насърчава здравословния начин на живот. Тя ни научи на важни уроци за това от какво се нуждаем, за да оцелеем и да останем най-добрите версии на себе си, за да водим подобрен и по-дълъг живот.
Чистото хранене препоръчва консумацията на цели и натурални храни и избягването на преработени храни. Глутенът и/или млечните продукти също могат да бъдат изключени от някои вариации на диетата, които насърчават приема на сурова, непреработена храна.
Най-разпространеният мит е, че „Чистото хранене е вредно, тъй като тялото ви е лишено от необходимите хранителни вещества, необходими за функциониране“. Факт е, че чистата диета е сред най-добрите диети, препоръчани от диетолозите по целия свят, тъй като е пригодена да отговаря перфектно на вашите нужди, като ви осигурява балансирана диета, която от своя страна ви помага да получавате дневната си доза храна.
Това също е една от най-препоръчаните диети за възстановяващи се пациенти, тъй като причинява по-малко натоварване на тялото и подпомага оптималното възстановяване.
Чистата храна върви ръка за ръка с „чистото етикетиране“, концепция, която марките по света започнаха да възприемат. То има за цел да създаде прозрачност и безопасно пространство за потребителите, за да изгради доверие между марките и аудиторията.
Храната с "чист етикет" се обработва само толкова, колкото е необходимо от здравословна гледна точка, без да се убиват полезните свойства.
Минимизира се използването на изкуствени добавки, консерванти, овкусители, избелващи агенти и подсладители.
Коментари